Jaunā Saldus mākslas un mūzikas skola – unikāls projekts Baltijas valstīs

Saldus mākslas un mūzikas skolas projekts ir savā ziņā unikāls, jo ir pirmais Baltijas valstīs, kura arhitektūrā izmantoti dabiski masīvkoka paneļi. Tas ir pierādījums, ka koksni var izmantot arī sabiedriskām un plašām telpām, ne tikai maziem lauku namiņiem. To var uzskatīt gan par inovāciju, gan par seno tradīciju atjaunošanu, jo koks ir sens būvniecības materiāls, kas nepelnīti izstumts no mūsdienu būvniecības tradīcijām, bet nu pēdējā laikā atgūst savu spožumu. Gribas cerēt, ka šis projekts būs sākums koka apbūves renesansei publisko ēku segmentā!
Jaunā Saldus mākslas un mūzikas skola – unikāls projekts Baltijas valstīs
1
Pasaules tendences liecina, ka koka izmantošanā būvniecībā ir sākusies renesanse – arvien vairāk ir veikto pētījumu gan attiecībā uz koka ilgtspējas un izturības rādītājiem, gan arī ekonomiskajiem aspektiem un ietekmi uz cilvēka veselību. Raugoties uz globālajiem procesiem, tostarp siltumnīcas efekta samazināšanu, koka izmantošana paver iespēju būtiski samazināt CO2 izmešu emisiju, jo koksnes ražošanai tiek izmantota vien zeme un saule atšķirībā no jebkuriem citiem materiāliem, kuru radīšanai visbiežāk tiek patērēti fosilie resursi.
Foto: Ansis Starks
Jaunā Saldus mākslas un mūzikas skola – unikāls projekts Baltijas valstīs
2
SIA „Made Arhitekti” radītais Saldus mūzikas un mākslas skolas projekts 2012.gadā saņēma lielo arhitektūras balvu. Šajā projektā kā galvenais ārsienu būvniecības materiāls izmantots masīvkoks 34 centimetru biezumā, ko veido krusteniski saskavoti egles dēļi. Lai koku pasargātu no laika apstākļu ietekmes, no ārpuses to piesedz stikla konstrukcija ar piecu centimetru platu gaisa spraugu starp koku un stiklu. No iekšpuses tas ir apdarināts ar kaļķa apmetumu un krāsu. Šāds risinājums dod iespēju pilnvērtīgi izmantot kokam piemītošās īpašības – tas elpo un dabiski regulē temperatūru un mitrumu telpās.
Foto: Ansis Starks


Jaunā Saldus mākslas un mūzikas skola – unikāls projekts Baltijas valstīs
3
Kā galvenās projekta vērtības jāatzīmē tā ekoloģiskums, energoefektivitāte un racionālais plānojums, kas nodrošina ēkas funkciju kvalitāti un minimālu resursu patēriņu ekspluatācijas laikā. Ēkas mikroklimatu nodrošina dabiskā ventilācijas sistēma, ko papildina arī ēkas fasādes materiāls – koks, kas ir viens no temperatūras un gaisa mitruma dabiskajiem regulētājiem.
Foto: Miķelis Putrāms
Pagatavo pats - dabā atrodamas lietas tavam interjeram Pagatavo pats - dabā atrodamas lietas tavam interjeram  
Skaistākās koku alejas pasaulē – kur tās atrodas? Skaistākās koku alejas pasaulē – kur tās atrodas?   (2)
Stilīgi un moderni koka izstrādājumi, kas ražoti tepat Latvijā Stilīgi un moderni koka izstrādājumi, kas ražoti tepat Latvijā  
Vai pārceļoties no pilsētas uz mājiņu laukos varēsi dzīvot dabiskāk? Vai pārceļoties no pilsētas uz mājiņu laukos varēsi dzīvot dabiskāk?   (6)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.