Kā svinēt Jāņus zaļi?

Latvija var lepoties ne vien ar to, ka esam viena no mežainākajām Eiropas valstīm, bet arī ar to, ka mūsu mežos ikvienam ir iespēja gan brīvi pārvietoties, ogot un sēņot, gan nakšņot un kurināt ugunskuru. Iespējams, daudzi šo iespēju izmantos arī Jāņos. Ja arī tu gada īsāko nakti gribi pavadīt pie dabas krūts, neaizmirsti to darīt atbildīgi!
Kā svinēt Jāņus zaļi?
1
Uz kuru mežu drīkst doties? Kā nosaka Latvijas likumdošana, ikvienam ir brīvas tiesības pārvietoties jebkurā valsts un pašvaldības mežā, kā arī privātajā mežā, ja vien īpašnieks to nav aizliedzis. Ierobežojumi var būt attiecināmi uz mežiem, kuros ir paaugstināta ugunsdrošības zona vai tas nepieciešams retu augu aizsardzībai. Šādās situācijās mežā vienmēr būs novietotas brīdinājuma zīmes.
Momenti.lv/Evija Godiņa


Kā svinēt Jāņus zaļi?
2
Kur drīkst apmesties? Ārpus aizsargājamām teritorijām telšu celšana ir atļauta jebkurā vietā un laikā. Savukārt kāpās, dabas liegumos un ūdeņu aizsargjoslās apmetni drīkst celt tikai īpaši norādītās vietās. Apmetni vislabāk izveidot pirms tumsas. Noteikti jāturas tālāk no zvēru takām.
Momenti.lv/Rota Andersone


Kā svinēt Jāņus zaļi?
3
Kā atbildīgi kurināt ugunskuru? Mežos ugunskurus drīkst kurināt, tomēr tas jādara atbildīgi. Vislabāk to darīt īpaši šim nolūkam norādītā vai iekārtotā vietā. Ugunskura vietā veģetācija atjaunojas ļoti lēni. Ārpus labiekārtotām vietām ugunskurus ir aizliegts kurināt laikā, kad mežos tiek izsludināts ugunsbīstamības periods (parasti no aprīļa līdz septembrim) – tad jāizlīdzas ar grilu vai prīmusu. Uguni nedrīkst kurt tuvu koku vai krūmu saknēm un zariem, kā arī uz kūdras augsnes. Ap ugunskuru vēlams salikt sausus akmeņus – slapji vai poraini nederēs, jo sakarstot tie var sasprāgt.
Pexels


Kā svinēt Jāņus zaļi?
4
Kā apslāpēt ugunskuru? Dodoties gulēt, ugunskurs ir jāapdzēš, un ogles jāaprušina ar pelniem, tad no rīta ugunskuru būs vieglāk atjaunot. Savukārt, nometni atstājot, no ugunskura jāizņem lielākā nesadegusī malka, tā jāaplaista ar ūdeni un jānoliek malā, lai atkārtoti neaizdegtos. Ogles jāaplej ar ūdeni un jāapber ar smiltīm.
Pexels


Kā svinēt Jāņus zaļi?
5
Kā uzkopt nometni? Ierīkojot nometni, uzreiz būtu jāiekārto vieta atkritumu savākšanai. Par pārtikas iepakojumiem būtu jāpadomā, jau dodoties dabā. Vislabāk piknikam iegādāties papīra vienreiz lietojamos traukus, kurus pēc tam var droši sadedzināt. Stikla traukus vislabāk atstāt mājās, turklāt saplīsis stikls ir potenciāls ugunsgrēka izraisītājs. Izlietotās metāla konservu kārbas var aprakt zemē, tikai pirms tam tās ugunskurā jāapdedzina. Vislabāk ir pēc iespējas savākt visus atkritumus un tos nogādāt tuvākajā atkritumu savākšanas vietā.
Momenti.lv/ Marta Logina

*Avots: AS "Latvijas valsts meži" "Laižam mežā! Mammasdabas ABC drošai un zaļai atpūtai mežā."

Septiņi soļi līdz ideālai pirtsslotai Septiņi soļi līdz ideālai pirtsslotai   (2)
Vasara Tērvetē Vasara Tērvetē   (1)
Vilkači, maldugunis un citi mošķi, kas mīt Latvijas mežos Vilkači, maldugunis un citi mošķi, kas mīt Latvijas mežos  
Meža mātes aptieka Meža mātes aptieka  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.