Kāpēc bērna attīstībā labāk izmantot tieši koka rotaļlietas?

Kokam piemīt daudzas lieliskas īpašības, viena no tām - tas pozitīvi ietekmē cilvēka pašsajūtu un veselību. Tāpēc, izvēloties rotaļlietas bērnam, priekšroku vēlams dot tieši dabiskām, no koka radītām un attīstošām spēļmantām. Šajā rakstā piedāvājam piecus iemeslus, kāpēc labāk izvēlēties tieši no koka radītu preci.
Kāpēc bērna attīstībā labāk izmantot tieši koka rotaļlietas?
1
Koka rotaļlietas attīsta labāku izziņas un spēlēšanās prasmi. Elektroniskās plastmasas rotaļlietas nereti ir pārāk skaļas un bērna iztēli apslāpējošas. Turpretī koka rotaļlietas bērna izdomu attīsta labāk, liekot vairāk domāt, fantazēt, jo tām parasti nepiemīt „runāšanas”, „dziedāšanas” vai citas līdzīgas funkcijas. Bērnam pašam rotaļlietas ir jākustina, jābīda un jāpārvieto, kas savukārt nozīmē, ka bērns pats attīsta savas prasmes.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Kāpēc bērna attīstībā labāk izmantot tieši koka rotaļlietas?
2
Koka rotaļlietas palīdz attīstīt kustības. Atšķirībā no rotaļlietām, kas izgatavotas no vieglas plastmasas, no koka veidotas mantas parasti ir nedaudz smagākas, tādējādi bērns, ar tām spēlējoties, vairāk iepazīst savas spējas un attīsta kustības, piemēram, cilājot koka klucīšus un ceļot no tiem torni. Īpaši labvēlīgi tas ietekmē bērnus ar palēninātu attīstību, lai veicinātu sīkās motorikas uzlabošanos, un noder arī bērniem, kuri cieš no dažādiem maņu orgānu traucējumiem.
Tim Fuller / cc


Kāpēc bērna attīstībā labāk izmantot tieši koka rotaļlietas?
3
Koka rotaļlietu mūžs ir ilgs. Lai gan daudzi cilvēki priekšroku plastmasas rotaļlietām dod to salīdzinoši zemās cenas dēļ, koka mantu iegādāšanās būs ilgtermiņa ieguldījums. Tās ne vien izskatās daudz labāk nekā plastmasas ražojumi, bet ir arī vieglāk atjaunojamas un labi iederēsies visdažādākajos interjeros arī tad, kad bērns no spēļu vecuma jau būs izaudzis. Turklāt tās kā ģimenes relikviju varēs nodot tālāk no paaudzes paaudzē.
Pintoy WeLove / cc


Kāpēc bērna attīstībā labāk izmantot tieši koka rotaļlietas?
4
Koka rotaļlietas ir drošas. Plastmasas rotaļlietas var saturēt daudz kaitīgu vielu, kas var nelabvēlīgi ietekmēt bērna veselību. Tāpat koka rotaļlietās parasti neizmanto baterijas, kas var būt bīstamas pat bērna dzīvībai. Tā kā mazi bērni pasauli bieži vien mēdz iepazīt „caur muti” un spēļmantiņas tiek nogaršotas, iegādājoties plastmasas rotaļlietas, bērns var tikt pakļauts riskam. Ja manta, kas satur kaitīgās ķimikālijas, nokļūs bērna mutē, indīgās vielas var nonākt mazuļa asinīs. Savukārt, iegādājoties koka rotaļlietas, pievērsiet uzmanību, lai krāsa, ar ko tās apstrādātas, nebūtu toksiska.
the sea the sea / cc


Kāpēc bērna attīstībā labāk izmantot tieši koka rotaļlietas?
5
Koka rotaļlietām ir mazāka ietekme uz vidi. Tā kā bērni mēdz ātri zaudēt interesi par dažādām rotaļlietām, tās drīz vien nonāk atkritumos, ja vien netiek atdotas citiem bērniem. Turklāt plastmasas rotaļlietas sadalās ļoti lēni, un augsnē no tām nonāk dažādas kaitīgas vielas. Laba alternatīva ir koka rotaļlietas, kas ir gatavotas no atjaunojama, bioloģiski noārdāma resursa. Iegādājoties šādas mantas, tiks saudzēta vide un samazināts tajā nonākušo indīgo vielu daudzums, tādējādi rūpējoties, lai bērni nākotnē dzīvotu ekoloģiski tīrākā vidē.
Ella's Dad / cc
Pieci interesanti fakti – kā koks ietekmē cilvēka veselību? Pieci interesanti fakti – kā koks ietekmē cilvēka veselību?  
Sešas iespaidīgas moderno laiku koka celtnes pasaulē Sešas iespaidīgas moderno laiku koka celtnes pasaulē   (1)
Pārsteidzošie Latvijas putni – interesanti fakti, ko varbūt nezināji Pārsteidzošie Latvijas putni – interesanti fakti, ko varbūt nezināji   (4)
Pastaigas cauri koku galotnēm jeb sešas vietas, kas jāapmeklē Eiropā Pastaigas cauri koku galotnēm jeb sešas vietas, kas jāapmeklē Eiropā  
Comedy Latvia: kā latviešu rotaļas degradē bērnus Comedy Latvia: kā latviešu rotaļas degradē bērnus   (19)
Stilīgi un moderni koka izstrādājumi, kas ražoti tepat Latvijā Stilīgi un moderni koka izstrādājumi, kas ražoti tepat Latvijā  
Nesam Latvijas vārdu pasaulē - unikālas koka mājas Nesam Latvijas vārdu pasaulē - unikālas koka mājas   (7)
Gandrīz neticama situācija: jenota galva iesprūst koka dobumā Gandrīz neticama situācija: jenota galva iesprūst koka dobumā  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.