Kas jāzina par putnu barošanu

Iztēlojies, ka esi lauku mājā, ir barga ziema, un aiz loga rūts lēni krīt sniegpārsliņas. Netālu pie apsnigušā krūma ir putnu barotava, kur divi zvirbuļi knābā sēkliņas, savukārt mežmalā stirna no barotavas gardi ēd sienu. Eksperti uzskata, ka dzīvnieki un putni bez barotavām var iztikt, jo, lai cik bargi būtu laika apstākļi, tie paši ir raduši atrast barību vajadzīgā daudzumā. Tomēr gan Latvijā, gan citur pasaulē īpaši putnu un arī dzīvnieku piebarošana ir mīļa nodarbe, tādēļ rodas jautājums, ko tas nozīmē un kā to pareizi darīt?
Kas jāzina par putnu barošanu
1
Trīs nosacījumi. Ja esat nolēmuši barot putnus aukstajā sezonā, tad ļoti svarīgi ir ievērot trīs nosacījumus - ja ir sākts barot putnus, tad tas jāturpina līdz pavasarim, līdz brīdim, kad gaisa temperatūra nav zemāka par 0 grādiem un ir nokususi sniega sega. Barotavā vienmēr – katru dienu – ir jābūt barībai. Barība, ko dod putniem, nedrīkst būt sālīta un/vai ar garšvielām.
AS "Latvijas valsts meži"


Kas jāzina par putnu barošanu
2
Kad likt barotavu? Putnu barotavas ornitologi iesaka izlikt tiem, kam patīk vērot putnus un kas ir gatavi katru dienu visas ziemas garumā uzņemties rūpes par lidoņiem, jo putns pierod, ka tiek lutināts. Šī ir iespēja iepazīt putnu uzvedību – tie ir nomodā tikai gaišajā dienas laikā, tātad ziemas periodā ir krietni īsāks brīdis, kad uzņemt sev nepieciešamo barību izdzīvošanai. Arī sīkputnu vielmaiņa ir ātra, un tie ēd daudz, līdz ar to lielā aukstumā vārgākais var neizdzīvot. 
AS "Latvijas valsts meži"


Kas jāzina par putnu barošanu
3
Kur likt barotavu? Barot gribētājiem jāņem vērā, ka katru dienu būs gan jātīra barotava, jo putniem patīk tīra vide, gan jāpārliecinās, ka tiem pārtikas pietiks visai dienai. Svarīgi, lai barotava tiktu izlikta tādā vietā, lai lidoņi justos droši – blakus krūmam vai kokam, kur, ja nepieciešams, var paslēpties no ienaidnieka – kaķa vai cita plēsēja. 
AS "Latvijas valsts meži"


Kas jāzina par putnu barošanu
4
Ko likt barotavā? Laba enerģijas un bagāta putnu barība ir tauki – svaigs, nesālīts speķis bez garšvielām. Šādu barību iecienījušas zīlītes, dižraibie dzeņi, dzilnīši un citi putni. Tāpat tiem garšo arī saulespuķu sēklas, auzu pārslas, grūbas, prosa, putraimi, zemesrieksti, linsēklas, labības graudi, āboli, maize, kaltēti pīlādži. Putnu barošana ir jāpārtrauc pavasarī, kad nokūst sniegs. Putnu barotavas izgatavošana ir vienkārša, neprasa daudz materiālu un neaizņem daudz laika. 
AS "Latvijas valsts meži"


Kas jāzina par putnu barošanu
5
Ko neiesaka barot? Nebūtu vēlams barot ūdensputnus – pīles un gulbjus, jo tad šie putni, pienākot salam un aizsalstot ūdenstilpēm, aizlidos prom uz piemērotākām ziemošanas vietām. Taču, ja pīles un gulbjus ir sākts barot, arī tas jādara līdz pavasarim. Jāņem vērā, ka gulbji var kļūt tik ļoti atkarīgi no barošanas, ka paliks uz vietas pat tad, kad ūdenstilpe aizsals. Tas draud ar putnu iesalšanu ledū un bojāeju.
AS "Latvijas valsts meži"


Kas jāzina par putnu barošanu
6
Kad vairs nebarojam? Putnu barošana jāpārtrauc pavasarī, kad nokusis sniegs un gaisa temperatūra nav zemāka par 0 grādiem. Vasarā putnus nebaro. Rudenī sāk barot, kad gaisa temperatūra ir zemāka par 0 grādiem un/vai ir uzsnidzis sniegs.
AS "Latvijas valsts meži"
Meža zvēru dzīve ziemā Meža zvēru dzīve ziemā  
Mistiski un interesanti meži pasaulē Mistiski un interesanti meži pasaulē  
Svētku rotājumu un dāvanu darbnīca no dabīgiem materiāliem pavisam mazajiem Svētku rotājumu un dāvanu darbnīca no dabīgiem materiāliem pavisam mazajiem  
Pieci iemesli, kāpēc māju apsildīt ar malku Pieci iemesli, kāpēc māju apsildīt ar malku   (16)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.