Kas jāzina par sulu tecināšanu

Tikpat naski kā uz sēņošanu rudenī latvieši ir arī uz sulu tecināšanu. Dabiskās, uzturvielām un vitamīniem bagātās koku sulas ir lielisks līdzeklis imunitātes stiprināšanai, labsajūtas uzlabošanai, kā arī labs enerģijas avots, kuru, pareizi uzglabājot, var lietot vēl ilgi pēc sulu laika beigām. Taču, sulas tecinot, jāņem vērā vairāki svarīgi priekšnoteikumi, lai nenodarītu pāri kokam.
Kas jāzina par sulu tecināšanu
1
Sulas pašpatēriņam. Lai saglabātu mūsu mežus veselīgus, AS „Latvijas valsts meži” (LVM) apsaimniekotajās teritorijās sulas drīkst urbt tikai pašpatēriņam. Savukārt citu īpašnieku mežos urbšanu var veikt tikai pēc saskaņošanas ar zemes īpašnieku. Tāpat sulu iegūšana aizliegta dabas parkos un īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kuras atzīmētas ar informatīvo zīmi Ozollapa.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Kas jāzina par sulu tecināšanu
2
Kur tecināt: Sulu tecināšanai jādodas uz valsts mežiem, kuru robežas ar LVM logotipu norādītas ceļu un stigu malās. Valsts mežu teritorijas var atpazīt pēc AS “Latvijas valsts meži” izvietotajām dzeltenajām zīmēm īpašuma malās, bet teritorijas robeža atzīmēta ar dzeltenām zīmēm. Arī ar mobilās lietotnes “LVM meža kartes” palīdzību ir iespējams ērti un ātri noskaidrot savu atrašanās vietu un redzēt valsts mežu robežas.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Kas jāzina par sulu tecināšanu
3
Urbj resnākos kokos. Lai, veicot urbumu kokā, nenodarītu tam pāri, pirmkārt, vajadzētu izvēlēties koku ar diametru virs 40 centimetriem urbšanas vietā. Tāds koks jau ir pilnībā izaudzis. Pašu urbumu vajadzētu veikt ne augstāk par 50 centimetriem no zemes un urbt ar ne pārlieku resniem urbjiem. Ieteicams urbt ar urbi, kas nav resnāks par 20 milimetriem, un urbumu veidot ne dziļāku par 5 centimetriem. Urbums jāveic uzmanīgi, jo pastāv risks inficēt koku ar trupi.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Kas jāzina par sulu tecināšanu
4
Koki jāuzrauga. Pēc ieurbšanas pret koku jāizturas atbildīgi, proti, regulāri – vismaz divas reizes dienā – koks jāaprauga, lai nepieļautu situācijas, kad sula līst pāri traukam uz zemes. Pēc sulu tecināšanas beigām šaurs un sekls urbums nav jāaiztaisa ar tapu, jo tā ir svešķermenis koka audos. Koks diezgan labi prot pats aizaudzēt savas brūces, un tapa vajadzīga vien lielu caurumu gadījumos, lai kokā neiekļūtu sēņu sporas un infekcijas. Urbumā jāiesit atbilstoša lieluma sausa koka tapa, kura vēlāk piebriest. Nākamajā gadā sulas ieguvei ieteicams izvēlēties to pašu koku.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Kas jāzina par sulu tecināšanu
5
Par vairākiem urbumiem – jāmaksā. Ja iedzīvotājs vēlas ieurbt vairākus urbumus, par tiem valsts mežos ir jāmaksā pēc LVM cenrāža. Attiecīgi tiek noslēgts pirkuma līgums, un LVM meža iecirkņa darbinieki ierāda vietu, kur urbumus var veikt ar vismazāko kaitējumu mežam. Lai saņemtu šādu atļauju, aicinām iedzīvotājus sazināties ar attiecīgo AS „Latvijas valsts meži” mežsaimniecību, kuras teritorijā sulas tiks iegūtas. Mežsaimniecību kontakti atrodami vietnē: http://www.lvm.lv/kontakti/mezsaimniecibas.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Kas jāzina par sulu tecināšanu
6
Sulas tek mēnesi. Iecienītākie koki sulu iegūšanai ir kļavas un bērzi. Sulu tecināšanas laiks ilgst aptuveni mēnesi. Kad redzams, ka tecēšana pamazām pierimstas un sula kļūst arvien duļķaināka, sulu laiks ir cauri. Parasti tas sakrīt ar laiku, kad kokiem sāk plaukt pirmie pumpuri.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Kas jāzina par sulu tecināšanu
7
Uzglabāšana. Svaigas koku sulas ieteicams uzglabāt ne ilgāk par vienu diennakti, un, ja vēlas tās lietot ilgākā laika periodā, sulas ir pareizi jāsagatavo skābējot vai raudzējot. Lai to izdarītu, var izmantot kādu no sentēvu receptēm, piemēram, ieliet sulu traukā, pievienot tai kādu rozīni vai upeņu zariņu un trauku labi aizdarīt, lai sulai nepiekļūtu gaiss. Rūgšanas procesa laikā, kas ilgst trīs vai četras dienas, sulu var uzglabāt istabas temperatūrā, bet pēc tam to ieteicams nolikt kādā vēsākā vietā, piemēram, pagrabā vai ierakt zemē.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs
Sešas lietas, kas ikvienam jāzina par sulu tecināšanu Sešas lietas, kas ikvienam jāzina par sulu tecināšanu   (1)
Skaistākie ezeri Latvijā kā makšķerniekiem, tā atpūtniekiem Skaistākie ezeri Latvijā kā makšķerniekiem, tā atpūtniekiem   (6)
Pieci mīti par Latvijas meža nozari Pieci mīti par Latvijas meža nozari   (17)
Izzinoša ekskursija pa slepenajiem bunkuriem mežā Izzinoša ekskursija pa slepenajiem bunkuriem mežā   (3)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.