Latvijā biežāk sastopamo koku dziednieciskās īpašības

Pavasaris ir piemērots laiks, lai ievāktu dažādus augus un saknes, kā arī koku pumpurus, kurus var izmantot ārstniecībā. Kā zināms, teju ikvienam dabā atrodamajam augam un kokam piemīt kāda dziedinoša īpašība – ar tām, kas raksturīgas Latvijas mežos biežāk sastopamajiem kokiem, piedāvājam iepazīties šajā rakstā.
Latvijā biežāk sastopamo koku dziednieciskās īpašības
1
Priede. Pavasaris ir īstais laiks, lai ievāktu priežu pumpurus, kuru izmantošanas iespējas medicīnā ir iespaidīgas. Priežu pumpurus kā efektīvu vitamīnu avotu var pievienot smūtijiem un dažādiem salātiem. Priežu pumpuru sīrups ir efektīvs līdzeklis klepus un augšējo elpceļu slimību ārstēšanā. Tikmēr priežu pumpuru un skuju ekstraktu izmanto arī vannas peldēs, kas lieliski nomierina nervu sistēmu.
AS “Latvijas valsts meži"


Latvijā biežāk sastopamo koku dziednieciskās īpašības
2
Bērzs. Pavasarī bērzs ir īpaši „devīgs”. Veselības uzlabošanai no bērza varam izmantot ne tikai tā sulu, bet arī pumpurus, lapas un mizu. Sulas ir īpaši vērtīgas, lai attīrītu organismu no sārņiem un uzlabotu imūnsistēmu. Savukārt no bērzu lapām iespējams gatavot vitamīnu tēju, pievienojot to citām drogām. Svaigas lapas, kas ir kārtīgi sasmalcinātas un izsutinātas, izmanto kā kompreses, liekot uz sasitumiem.
flickr.com/thomasschloegl


Latvijā biežāk sastopamo koku dziednieciskās īpašības
3
Egle. Egles skujas ir spēcīgs vitamīnu avots, piemēram, skuju uzlējumu var lietot kā spēcinošu dzērienu ikdienā. Tikmēr jauno dzinumu un čiekuru novārījums palīdz bronhīta, bronhiālās astmas, reimatisma un plaušu tuberkulozes gadījumā. Šādam uzlējumam piemīt arī pretmikrobu un pretalerģiska iedarbība. Pagatavota egles eļļa ir lielisks līdzeklis saaukstēšanās laikā. To var pievienot gan tējai, gan ierīvēt krūšu rajonā.
flickr.com/kriimurohelisedsilmad


Latvijā biežāk sastopamo koku dziednieciskās īpašības
4
Ozols. Ozola mizas novārījumam piemīt ārkārtīgi reta īpašība – spēja no organisma izvadīt smagos metālus – svina, vara u. c. sāļus. Mizas novārījuma kompreses līdz, ja sāp kakls vai mandeles. Šādu novārījumu iespējams izmantot arī kā ekstraktu vannai, jo šķidrumam piemīt izteiktas pretiekaisuma īpašības, kas mazina sāpju un stīvuma sajūtu.
flickr.com/Simon Harvey


Latvijā biežāk sastopamo koku dziednieciskās īpašības
5
Liepa. Tējas veidā šī koka lapas un ziedi labi der kopā ar citām augu tējām, piemēram, liepu un kumelīšu ziedu tēja ir lielisks kakla skalojamais uzlējums saaukstēšanās gadījumā. Tajā pašā laikā liepziedu tēju ar medu un nelielu devu vīnogu vīna lieto mazasinības gadījumā, uzlējums atgriež sejai veselīgu izskatu un mazina bālumu. Liepziedu uzlējumu ieteicams lietot sejas ādas skalošanai, jo tas palīdz ādai atgūt elastīgumu, kā arī vannas peldēs ūdens aromatizēšanai.
lickr.com/Gabriel Čenkei
Daži no augstākajiem koka skatu torņiem mūsu valstī Daži no augstākajiem koka skatu torņiem mūsu valstī   (13)
Kur izstaigāt purvu sausām kājām Kur izstaigāt purvu sausām kājām   (1)
Rūpējies par vidi, nemēslojot dabā un šķirojot atkritumus Rūpējies par vidi, nemēslojot dabā un šķirojot atkritumus   (1)
Ieskats piecās apburošās koka baznīcās Latvijā Ieskats piecās apburošās koka baznīcās Latvijā   (7)
Labas ziņas meža draugiem, sācies sulu laiks Labas ziņas meža draugiem, sācies sulu laiks   (2)
Piecas īpaši gardas bērzu un kļavu sulu receptes Piecas īpaši gardas bērzu un kļavu sulu receptes   (1)
Latvijas izcilie dižkoki un kur tos meklēt Latvijas izcilie dižkoki un kur tos meklēt   (2)
Sporto mežā: Sešas aktīvās atpūtas iespējas mežā Sporto mežā: Sešas aktīvās atpūtas iespējas mežā   (3)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.