Ļaujoties Vidzemes vilinājumam

Vai esat gatavi dabas izbraucienam uz Vidzemes pusi? Piedāvājam vienas dienas maršrutu uz Vidzemi, kurā ieplānoti tikai bezmaksas objekti un galvenokārt vietas tuvāk dabai. Maršruts: Rīga – Inčukalna velnala - Pīļezers – Riebiņu ezers – Zilaiskalns – Bauņu parks – Purezera dabas taka – Ķirbižu meža taka – atpūtas vietas "Vasas" – Rīga. Kopā nepilni 300 km.
Ļaujoties Vidzemes vilinājumam
1
Inčukalna Velnala. Izbraucot no Rīgas pa Pleskavas šoseju, ātri vien var sasniegt Inčukalna Velnalu, kurā esot dzīvojis pats velns. Stabilas koka kāpnes ved lejā pa stāvu nogāzi uz alu. Nokāpjot lejā, redzama aptuveni metru plata ieeja, kas ved uz nedaudz plašāku, īpaši mistisku telpu. Te ir četrus metrus augsti kupolveida griesti, kas vijas uz augšu un, šķiet, ir neparastu spēku radīti. Senā teikā aprakstīta šaura eja, kas apslēpta alas labajā pusē – tā vedot uz velna guļamistabu. Eja ir tik šaura, ka tajā var pārvietoties tikai tupus. Pie alas ir informācijas stends un labiekārtota atpūtas vietas ar soliem un galdiem, kur var ieturēt maltīti, vērojot apkārtnes gleznainos skatus.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs







Ļaujoties Vidzemes vilinājumam
2
Atpūtas vieta pie Pīļezera. Nogriežoties no Valmieras šosejas, smilšainais ceļš līkumo caur labi koptu priežu mežu līdz omulīgajam Pīļezeram. Ezera krastā ir vairākas labiekārtotas peldvietas, un tas ir iecienīts vasaras atpūtnieku objekts. Izdevīgais ģeogrāfiskais stāvoklis, mierpilnā apkārtne un allaž sakoptās atpūtas vietas vilina atkal un atkal atnākt pie Pīļezera. Ja nevar peldēties, tad var iekurt ugunskuru un ļauties sapņiem.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Ļaujoties Vidzemes vilinājumam
3
Zilaiskalns. Sešdesmit sešus metrus augstais Zilaiskalns ir ar mežu apaudzis augstākais Ziemeļvidzemes paugurs, no kura paveras telpiski „šaura" ainava uz augstienes ziemeļdaļu un Burtnieka līdzenumu. Kalna virsotnē apskatāms Upurakmens ar bļodveida dobumu. Kalna nosaukuma izcelsmei varētu būt šādi skaidrojumi: kalns iztālēm izskatās kā zilā dūmakā tīts, tāds tas ir arī pavasaros, kad zemi sedz zilo un balto vizbulīšu ziedu klājums. Zilaiskalns noteikti jāapmeklē leģendu medniekiem un vēstures faniem, taču sajūsmā būs arī dabas skaistuma cienītāji – no skatu torņa paveras brīnišķīga ainava.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Ļaujoties Vidzemes vilinājumam
4
Bauņu parks. Dodoties pa Valmieras–Mazsalacas šoseju, apmēram 5 km aiz Matīšiem ceļa labajā pusē uzraksts vēsta – Jēkabkalns, kas ir daļa no Bauņu muižas parka. Skatam paveras jau gandrīz par mežu kļuvis Bauņu muižas īpašnieka Jakoba Johana fon Zīversa ierīkots parks, ko veido Eiropas lapegļu, Veimuta priežu, kurām nav analogu Latvijā, un dažādu citu koku, krūmu stādījumi. Parks savā pastāvēšanas laikā piedzīvoja vēl kādu neaizmirstamu notikumu - otros Vidzemes dziesmu svētkus 1865. gadā, kas deva ierosmi pirmo vispārējo latviešu dziesmu svētku organizēšanai 1873. gadā. Par godu šiem notikumiem parkā uzstādīts piemiņas akmens. Parkā daļēji saglabājušies ūdens kanāli un mākslīgi veidotais reljefs, šeit ir informatīvs stends ar vēsturisku aprakstu un apskates objektu norādēm.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Ļaujoties Vidzemes vilinājumam
5
Purezera dabas taka. Takā var nokļūt no Puikules centra pa mazpulku iezīmēto 4 km garo taku vai pa marķētu taciņu no stāvlaukuma meža ceļa „Riekstu trase" malā. Ejot pa līkumaino meža taciņu, visai drīz nonāksiet Purezera takā, kas veido apli pa purvu, paverot gleznainus purva ezera skatus un piedāvājot vairākas atpūtas vietas ar ugunskura vietām ūdenī. Mitrākās vietās ierīkotas laipas un tiltiņi. Taka izejama jebkuros laika apstākļos, tikai ieteicams lietot mitruma necaurlaidīgus apavus.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Ļaujoties Vidzemes vilinājumam
6
Ķirbižu meža taka. Tālāk mūsu ceļš ved uz Ķirbižiem, kas ir neliela apdzīvota vieta ar atjaunotu senu muižu, kuras kompleksa klētī – labības kaltē kopš 1989. gada darbojas Ziemeļlatvijā vienīgais Meža muzejs. Tam līdzās ir meža takas sākums, kur var atstāt auto un doties 2 kilometru garā pastaigā. Taka sākumā aizved līdz ceturtajam lielākajam dižozolam Limbažu pusē – Vālodzes dižozolam. Tālāk, mijoties dažādiem mežu biotopiem, taka vijas gar skaisto Vitrupi un ved cauri upes izgrauztajai, dziļajai, kokiem apaugušajai ielejai. Upes kreisajā krastā, netālu no Meža muzeja atklājas iedvesmojoši skati uz ieleju un Vitrupi. Par to, ka šī vieta bieži redzētu kādus apmeklētājus, gan nekas neliecina, tāpēc pastaigas laikā var atvilkt elpu no civilizācijas trokšņiem.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Ļaujoties Vidzemes vilinājumam
7
Atpūtas vieta „Vasas". Ceļojuma noslēgumā – jauka pietura atpūtas vietā „Vasas" netālu no Tūjas, kas ir viena no nedaudzajām vietām Vidzemes jūrmalā, kur ikviens var atpūsties un pat pārnakšņot teltī bez maksas. Teritorija ir apjozta ar zemām koka barjerām, aprīkota ar pārģērbšanās kabīnītēm, tualetēm un labiekārtotām piknika vietām. Te var nesteidzīgi malkot tēju, vērojot jūras viļņu draiskās dejas un ķerot spirgtā vēja brīzes, un veldzēt prātu un dvēseli.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs
Rudens purva takās Rudens purva takās  
Piešķir spilgtumu un dzīvesprieku savam dārzam Piešķir spilgtumu un dzīvesprieku savam dārzam  
Modernā koka arhitektūra Latvijā Modernā koka arhitektūra Latvijā   (4)
Meža upes un ezeri Latvijā Meža upes un ezeri Latvijā   (2)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.