Meža dzīvnieku pēdas sniegā

Ziema ir kluss laiks, kad zeme zem kājām sasalusi un straujais dabas pārvērtību – augšanas, plaukšanas un ziedēšanas – laiks norimis. Gājputni devušies uz siltajām zemēm, lāči, eži un virkne citu dzīvnieku devušies ciešā ziemas miegā. Tomēr ziema nebūt nenozīmē, ka laikrādim dabā būtu nospiesta STOP poga. Ieejot mežā, var saklausīt un saskatīt aktīvo meža dzīvnieku rosīšanos, meklējot barību vai piedzīvojot riestu. Tas, cik daudz var saskatīt, atkarīgs no vērības un prasmes "lasīt" meža iemītnieku atstātās pēdas.
Meža dzīvnieku pēdas sniegā
1
Mežacūku pēdas. Mežacūkas, kas bieži baros redzamas, viesojoties pat privātmāju pagalmos, ziemas sākumā ir īpaši gādīgas par jauno paaudzi. Mežacūku bara atstātās pēdas nevar nepamanīt – tās spēj uzrakt zemi līdz pat 20 centimetriem, meklējot kukaiņu kāpurus un augu saknes. Galvenā augsnes racēja ir bara vadošā māte, sivēni pārmeklē jau uzirdināto augsnes virskārtu.
AS “Latvijas valsts meži"
Meža dzīvnieku pēdas sniegā
2
Vilku pēdas. Vilkiem ziema ir aktīvs laiks riesta dēļ. Tie intensīvi pārstaigā teritoriju, to iezīmējot un meklējot barību. Ik pa laikam vilku riesta laikā – no janvāra līdz februārim – dzirdama arī vilku gaudošana.
AS “Latvijas valsts meži"


Meža dzīvnieku pēdas sniegā
3
Aļņi, stirnas un brieži. Ziemā baros pārvietojas arī brieži un stirnas, galvenokārt drošības un atvieglotas barības iegūšanas dēļ. Ziemas laikā aļņi ēd tā saucamo cieto barību – krūmu zarus un jauno kociņu galotnes, tādējādi postot meža jaunaudzes un briestaudzes. Ja briedis apkož tikai koka pumpurus, tad alnis spēj nolauzt pat visu jauno koku. Ēsts tiek viss – sākot no priežu un egļu dzinumiem, beidzot ar to mizu, apšu un ošu atvasēm.
AS "Latvijas valsts meži"


Meža dzīvnieku pēdas sniegā
4
Barības meklējumos. Stirnas un brieži, meklējot barību, labprāt uzturas ziemāju laukos, mielojoties ar sadīgušajiem ziemājiem. Turklāt stirnas tāpat kā brieži novērtē ābeļdārzu augļus. Arī jenotsuņi un āpši labprāt barojas ar āboliem. Jenotsuņi uzskatāmi par daļējiem ziemas gulētājiem – tie guļ tikai zemā gaisa temperatūrā.
AS “Latvijas valsts meži"


Meža dzīvnieku pēdas sniegā
5
Vāveres pēdas. Pēc daudzu gadu pārtraukuma, pateicoties čiekuru ražas pieaugumam, mežā biežāk sastopamas arī vāveres pēdas. Tās pārtiek galvenokārt no skujkoku sēkliņām, kuras izgrauž no priežu un egļu čiekuriem. Vāvere līkumo, pārvietojas vidēji gariem lēcieniem, pakaļkājas liekot samērā cieši blakus. To nospiedumi savstarpēji gandrīz paralēli.
AS “Latvijas valsts meži"
Ziemassvētku ieskaņas aktivitātes Ziemassvētku ieskaņas aktivitātes  
Aizraujoši distanču slēpošanas un nūjošanas maršruti mežā Aizraujoši distanču slēpošanas un nūjošanas maršruti mežā  
Gaismas pieliets koka tilts – laboratorija Tērvetē Gaismas pieliets koka tilts – laboratorija Tērvetē   (4)
Pieci mīti par Latvijas meža nozari Pieci mīti par Latvijas meža nozari   (17)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.