Meža veltes olu krāsošanai

Katrā ģimenē ir savas Lieldienu tradīcijas un paņēmieni, kā nokrāsot interesantākās un krāsainākās olas. Lai šogad olu krāsošana būtu ne tikai aizraujoša, bet arī veselībai un dabai draudzīga, esam sagatavojuši sarakstu ar dabīgiem materiāliem, kurus var atrast mežos, pļavās vai pašu pieliekamajos.
Meža veltes olu krāsošanai
1
Dzērvenes: Vai zināji, ka dzērvenes var izmantot olu krāsošanai? Desmit minūtes olas vāri dzērveņu uzlējumā vai sulā, atstāj ievilkties un iegūsi rozā Lieldienu olas.
Pixabay
Meža veltes olu krāsošanai
2
Mellenes un melleņu ievārījums: Lai iegūtu zilas, pelēkzilas un viegli violetas krāsas olas, var izmantot saldētas mellenes vai melleņu ievārījumu. Melleņu šķidrumā olas vāra apmēram 10 minūtes. Košākam tonim olas pēc vārīšanas vēl 10 minūtes var paturēt šķidrumā. Lai iegūtu gandrīz melnas olas, melleņu uzlējumam var pievienot sīpolu mizas.
Pixabay
Meža veltes olu krāsošanai
3
Meža aveņu zari un avenes: Pievienojot karstam ūdenim sasmalcinātus aveņu zarus, varēsi iegūt tumši sarkanu toni. Bet no aveņu uzlējuma (izmantojot gan saldētas avenes, gan aveņu ievārījumu) var iegūt rozā toni. Ņem vērā, ka veikalā pirktie ievārījumi nedos tādu efektu kā pašu gatavotie.
Pixabay
Meža veltes olu krāsošanai
4
Vītola zari un mizas: Ja pavasarī saulīte vēl nespīd tik bieži kā gribētos, Lieldienu olas var nokrāsot saules dzeltenas, izmantojot vītola mizu. Pūpolu zarus aplej ar verdošu ūdeni un ļauj ievilkties 40-60 minūtes. Pēc tam novārījumā liek vārīties olas aptuveni 10 minūtes.
Pixabay
Meža veltes olu krāsošanai
5
Alkšņa miza: Sarkanbrūnu toni vari iegūt, izmantojot alkšņa mizas. Tās aplej ar karstu ūdeni un ļauj nostāvēties 30 minūtes. Tad alkšņu novārījumā liek vārīties olas. Pēc vārīšanas olas noskalo aukstā ūdenī un, ja vēlas iegūt košāku toni, liek atpakaļ novārījumā vēl uz 30 minūtēm. Izmantojot alkšņu pumpurus, var iegūt brūno toni, kādu parasti iegūst no sīpolu mizām.
Pixabay
Meža veltes olu krāsošanai
6
Bērzu lapas: Lai iegūtu zaļganas Lieldienu olas, var izmantot jaunās bērzu lapiņas. Ja pavasaris kavējas un jaunās bērzu lapiņas vēl nav izplaukušas, var izmantot sausās lapas no pirtsslotām. Tās aplej ar ūdeni un kārtīgi nostādina. Olas uzlējumā vāra 10 minūtes. Lai iegūtu košāku zaļumu, katrai olai var pietīt pelašķus vai rudzu zelmeni.
Pixabay
Meža veltes olu krāsošanai
7
Sūnas, ķērpji un citi meža dārgumi: Lai sanāktu raibas olas, var izmantot dažādus augus ornamentu veidošanai, piesienot tos pie olas ar diegu un ietinot olu vieglā auduma drānā vai plāno zeķubikšu audumā. Vieta, kur būs bijis augs, pēc vārīšanas uzlējumā būs gaišāka.
Pixabay
Meža veltes olu krāsošanai
8
Kas jādara, lai krāsa labāk pieķertos? Lai izvēlētā krāsa labāk pieķertos olām, vārīšanās laikā šķidrumam jāpievieno sāls un etiķis, kas attauko olas.
Pixabay
Meža veltes olu krāsošanai
9
Kā pareizi vārīt olas? Olas, izņemot no ledusskapja, pirms vārīšanas vajag ielikt siltā ūdenī, lai tās vāroties nesaplīstu. Var arī olas izņemt no ledusskapja iepriekšējā dienā, lai tās būtu istabas temperatūrā. Olas vārīšanai jāliek karstā ūdenī (nevis verdošā), kas sajaukts ar izvēlēto krāsošanai paredzēto izejmateriālu. Jāatceras, ka vēl nenožuvušās olas nedrīkst slaucīt, jo tā var noberzt svaigo krāsu. Ja gribas spīdīgas olas, tad pēc nožūšanas tās var ierīvēt ar eļļu vai pārsmērēt ar kamariņu.
Pixabay
Meža veltes olu krāsošanai
10
Kā uzvarēt olu kaujās? Jāizvēlas ola, kurai viens gals ir vairāk līdzīgs konusam. Jo spicāka ola, jo labāk veiksies olu kaujās.
Pixabay
Meža veltes skaistumkopšanā Meža veltes skaistumkopšanā  
Meža veltes, kas noderēs dekorāciju veidošanā Meža veltes, kas noderēs dekorāciju veidošanā  
Pikniks bez atkritumiem Pikniks bez atkritumiem  
Septiņi soļi līdz ideālai pirtsslotai Septiņi soļi līdz ideālai pirtsslotai   (2)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.