Mežs rotaļlietu kastē

Ikviens piekritīs, ka koks ir viens no videi un dabai draudzīgākajiem materiāliem un pozitīvi ietekmē cilvēka pašsajūtu un veselību. Tāpēc, izvēloties rotaļlietas bērnam, priekšroku vēlams dot tieši dabiskām, no koka radītām un attīstošām spēļmantām. Piedāvājam sešus argumentus, kāpēc dot priekšroku koka rotaļlietām un spēlēm.
Mežs rotaļlietu kastē
1
Attīsta kustības. No koka veidotas mantas un spēles parasti ir nedaudz smagākas nekā plastmasas, tādējādi bērns, ar tām spēlējoties, vairāk iepazīst savas spējas un attīsta kustības, piemēram, cilājot koka klucīšus un ceļot no tiem torni. Īpaši labvēlīgi tas ietekmē bērnus ar palēninātu attīstību, lai veicinātu sīkās motorikas uzlabošanos, un noder arī bērniem, kuri cieš no dažādiem maņu orgānu traucējumiem.
Foto: No 'Latvijas valsts mežu' arhīva


Mežs rotaļlietu kastē
2
Veicina izziņas un spēlēšanās prasmi. Elektroniskās plastmasas rotaļlietas nereti ir pārāk skaļas un bērna iztēli apslāpējošas. Turpretim koka rotaļlietas bērna izdomu attīsta labāk, liekot vairāk domāt, fantazēt, jo tām parasti nepiemīt dūkšanas, rūkšanas, dziedāšanas vai citas līdzīgas funkcijas. Bērnam pašam rotaļlietas ir jākustina, jābīda un jāpārvieto, - tā bērns pats attīsta savas radošās spējas un prasmes.
Foto: No 'Latvijas valsts mežu' arhīva


Mežs rotaļlietu kastē
3
Ilgāks mūžs. Daudzi cilvēki dod priekšroku plastmasas rotaļlietām to salīdzinoši zemās cenas dēļ, tomēr koka mantu un spēļu iegāde būs ilgtermiņa ieguldījums. Tās ne vien izskatās daudz labāk nekā plastmasas ražojumi, bet ir arī vieglāk atjaunojamas un labi iederēsies visdažādākajos interjeros arī tad, kad bērns no spēļu vecuma jau būs izaudzis. Turklāt tās kā ģimenes relikviju varēs nodot nākamajām paaudzēm.
Foto: No 'Latvijas valsts mežu' arhīva


Mežs rotaļlietu kastē
4
Drošas. Plastmasas un citu sintētisko materiālu rotaļlietas var saturēt daudz kaitīgu vielu, kas nelabvēlīgi ietekmē bērna veselību. Turklāt koka rotaļlietās parasti neizmanto baterijas, kas var būt bīstamas pat bērna dzīvībai. Tā kā mazi bērni pasauli bieži vien mēdz iepazīt „caur muti” un spēļmantiņas tiek nogaršotas, plastmasas rotaļlietām nonākot mutē, bērns var tikt pakļauts gan saindēšanās, gan aizrīšanās riskam. Savukārt, iegādājoties koka rotaļlietas, šādu risku faktiski nav, tikai jāpievērš uzmanība krāsai, ar ko tās apstrādātas, lai tā nebūtu toksiska.
Foto: No 'Latvijas valsts mežu' arhīva


Mežs rotaļlietu kastē
5
Mazāk ietekmē vidi. Bērni mēdz ātri zaudēt interesi par dažādām rotaļlietām, un tās drīz vien nonāk atkritumos, ja vien netiek atdotas citiem bērniem. Turklāt plastmasas un citu sintētisko materiālu rotaļlietas sadalās ļoti lēni, un vidē un augsnē no tām nonāk dažādas kaitīgas vielas. Savukārt koka rotaļlietas ir gatavotas no atjaunojama, bioloģiski noārdāma resursa. Iegādājoties mantas no koka, tiks saudzēta vide un samazināts tajā nonākušo indīgo vielu daudzums, tādējādi rūpējoties, lai bērni nākotnē dzīvotu ekoloģiski tīrākā vidē.
Foto: No 'Latvijas valsts mežu' arhīva


Mežs rotaļlietu kastē
6
Atbalstām vietējos uzņēmumus. Koka rotaļlietas visbiežāk rada un ražo vietējie mākslinieki vai nelieli pašmāju uzņēmumi. Tāpēc, iegādājoties koka rotaļlietas un spēles, mēs stiprinām Latvijas ekonomiku un atbalstām vietējos ražotājus.
Foto: No 'Latvijas valsts mežu' arhīva
Interesanti svētku rotājumi no koka un citām meža veltēm Interesanti svētku rotājumi no koka un citām meža veltēm  
Astoņi latviešu koka darinājumi, bez kuriem varējām iztikt Astoņi latviešu koka darinājumi, bez kuriem varējām iztikt   (14)
Septiņi fakti, ko, iespējams, nezināji par mežiem Latvijā Septiņi fakti, ko, iespējams, nezināji par mežiem Latvijā   (13)
Pieci iemesli, kāpēc māju būvēt tieši no koka Pieci iemesli, kāpēc māju būvēt tieši no koka   (2)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.