Piecas mežiem bagātākās pasaules metropoles

Mēs patiesi varam lepoties ar kokiem bagātu valsti, jo vairāk nekā pusi Latvijas teritorijas aizņem viena no lielākajām dabas vērtībām – meži. Taču ne visa pasaule ir mežu ieskauta, tādēļ arvien vairāk pasaules valstu mudina domāt par koku stādīšanu, parku iekārtošanu un attīstīšanu pilsētās. "MIT Senseable City Lab", sadarbojoties ar Pasaules Ekonomikas forumu, ir izveidojuši vietni "Treepedia", kur iepazīties ar zaļākajām un kokiem bagātākajām metropolēm. Uzzini, kuras no pasaules lielpilsētām var lepoties ar visplašāko mežu un koku teritoriju, tādējādi sasniedzot augstākos "Green View" jeb "Zaļā skata" indeksus(GVI).
Piecas mežiem bagātākās pasaules metropoles
1
Tampa, Florida – GVI 36,1 %. Amerikas Savienoto Valstu zaļākā pilsēta ir plaši zināma ar tās dzidro Tampas līci, kas pilsētas klimatu padara mitru un siltu, temperatūrām svārstoties no +11 līdz pat +31 grādam. Tas savukārt nodrošinājis īpaši piemērotus apstākļus koku un zaļumu augšanai, ko pilsētas iemītnieki var baudīt visu gadu.
Pixaby


Piecas mežiem bagātākās pasaules metropoles
2
Singapūra –GVI 29 %. Singapūra ir pilsētvalsts, kas sastāv no daudzām nelielām salām. Urbanizācijas dēļ Singapūra savulaik zaudēja aptuveni 95 % vēsturisko mežu, taču tika uzsākts nopietns darbs pie situācijas uzlabošanas, lai nezaudētu dabas lielāko vērtību, un pašreiz 10 % no visas valsts teritorijas ir rezervāti un nacionālie parki.
Pixabay


Piecas mežiem bagātākās pasaules metropoles
3
Oslo, Norvēģija – GVI 29 %. 20. gadsimta sākumā koku izciršana Norvēģijā sasniedza nevēlami augstu līmeni, tāpēc tika uzsākta aktīva koku mērīšana un mežu stāvokļa novērtēšana visā valstī. Mūsdienās mežu un klinšu ieskautā Norvēģijas galvaspilsēta sniedz neatkārtojamu ieguldījumu apkārtējās vides uzlabošanā.
Pixabay


Piecas mežiem bagātākās pasaules metropoles
4
Vankūvera, Kanāda – GVI 26 %. Vankūveras iedzīvotāju skaits pielīdzināms mūsu valsts galvaspilsētai, un tās teritorijā atrodas viens no lielākajiem pilsētas parkiem Ziemeļamerikā – Stenlija parks. Tā teritorija aizņem vairāk nekā 400 hektārus, kas piepildīti ar zaļiem kokiem un dažādiem augiem, iedzīvotājiem un viesiem nodrošinot pilsētas trokšņu neskartu vietu.
Pixabay


Piecas mežiem bagātākās pasaules metropoles
5
Sidneja, Austrālija – GVI 26 %. Klusajam okeānam pieguļošā ostas pilsēta vienmēr piesaistījusi nemitīgi pieaugošu tūristu interesi, kas Sidneju padarījusi par vienu no cilvēkiem piepildītākajām metropolēm. Lai ieviestu zināmu līdzsvaru starp cilvēku un dabu, 30 kilometru attālumā no Sidnejas centra jau izsenis aprūpēts un uzturēts ir otrs vecākais parks pasaulē – Karaliskais nacionālais parks. Tā vērtība ir ne vien neskartā daba, bet arī vienreizējs skats uz okeānu.
Pixabay
Interesantas mobilās aplikācijas, ko izmēģināt šovasar Interesantas mobilās aplikācijas, ko izmēģināt šovasar   (1)
Mistiski un interesanti meži pasaulē Mistiski un interesanti meži pasaulē  
Pieci mīti par Latvijas meža nozari Pieci mīti par Latvijas meža nozari   (17)
Meža atjaunošana pavasarī – kā tas notiek? Meža atjaunošana pavasarī – kā tas notiek?   (2)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.