Pieci iemesli, kāpēc māju apsildīt ar malku

Malkas smarža un dzirksteļu sprakšķi krāsnī silda mājinieku sirdis un telpas. Mājas apkurei izvēloties vienīgo Latvijā atjaunojamo dabas resursu, izvēle tiek izdarīta par labu videi, naudas makam un senču tradīcijām. Šajā rakstā piedāvājam ielūkoties piecos priekšnoteikumos, kas noderēs malkas izvēlē un tās sagatavošanai kurināšanai plītī, podiņu krāsnī vai centrālās apkures čuguna vai tērauda katlos aukstajā laikā.
Pieci iemesli, kāpēc māju apsildīt ar malku
1
Videi draudzīgākais kurināmais. Malka ir atjaunojams dabas resurss, kas nepiesārņo vidi un neveicina globālās klimata izmaiņas jeb globālo sasilšanu. Izmantojot tādus fosilos kurināmos kā nafta vai dabas gāze, atmosfērā izdalās oglekļa dioksīds – gāze, kas rada siltumnīcas efektu un veicina globālo sasilšanu. Koki augot absorbē šo oglekļa dioksīdu. Kokam degot, tiek atbrīvota ogļskābā gāze, ko tas savācis pēdējo 30 līdz 80 gadu laikā. Savukārt šo gāzi absorbē citi mežā augošie jaunie koki. Tādējādi šī gāze tiek it kā atkārtoti izmantota, un malka kā kurināmais silda māju, nevis atmosfēru.
www.pexels.com


Pieci iemesli, kāpēc māju apsildīt ar malku
2
Lētākais kurināmais. Malku iegūstam Latvijā lielākoties kā blakusproduktu, cērtot mežu vai apstrādājot koksni. Viens kilograms sausas malkas sadegot ražo 4–5 kilovatstundas enerģijas, kas, salīdzinot ar elektrības cenu, ir ļoti ekonomiski: viens kilograms malkas izmaksā apmēram sešus centus.
AS “Latvijas valsts meži"


Pieci iemesli, kāpēc māju apsildīt ar malku
3
Kad gatavot malku? Dedzinot slapju malku, liela daļa siltumenerģijas tiek patērēta malkas žāvēšanai, un tikai atlikusī daļa – telpas sildīšanai, savukārt, kurinot sausu malku – visa enerģija tiek patērēta siltuma ražošanai. Kurinot ar slapju malku, skurstenī veidojas koka darva, kas var izraisīt skursteņa aizdegšanos. Tāpēc par tās žāvēšanu jādomā savlaicīgi – vismaz vienu gadu līdz tās kurināšanas laikam. Šoziem jāgatavo malka nākamajam gadam, to novietojot šķūnī ar redeļu sienām, kas nodrošinās caurvēju vai, glabājot malku citur, tā jāpasargā no nokrišņiem.
www.pexels.com


Pieci iemesli, kāpēc māju apsildīt ar malku
4
Visas koku sugas labas. Čuguna un tērauda krāsns kurināšanā var izmantot jebkuru sausu Latvijā augošu koku sugu malku. Lai nemazinātu podiņu krāsns kalpošanas mūžu, to nav ieteicams kurināt ar ozola un oša malku. Kāpēc? Izrādās, malka pēc koksnes blīvuma ir iedalāma „vieglā" un „stiprā" malkā: jo tā blīvāka, jo vairāk oglekļa satur un līdz ar to – deg ilgāk, sasniedzot arī augstāku degšanas temperatūru. Pie „stiprās" malkas pieskaitāmi visi cietie lapkoki (ozols, osis) un bērzs, bet par „vieglo" malku saucama apse un baltalksnis. Kamīnu cienītājiem tīkamāka ir skujkoku malka – priede, egle, – jo telpā tā rada īpašu smaržu un degot sprakšķ, jo īpaši egles malka.
AS “Latvijas valsts meži"


Pieci iemesli, kāpēc māju apsildīt ar malku
5
Cik lielas pagales? Plītij parasti izvēlas smalkākas pagales – jo īpaši, ja ir nepieciešamība to kurināt vasarā, piemēram, ēdiena gatavošanai uz uguns. Smalki skaldīta malka deg straujāk, siltums izdalās ātrāk, un plīts gatava lietošanai. Turklāt smalkas pagales ātri izdeg un neturpina dot siltumu, kas ir svarīgi vasarā. Savukārt krāsnī smalkās pagales derēs tikai iekuram, kurināšanai jālieto rupjāka skaldījuma malka, kas lēnāk deg un vienmērīgi sasilda krāsni. Centrālapkures krāsnīs, jo īpaši tērauda katliem, nepieciešama sausa malka, turklāt krāsnīm ieteicams izvēlēties maksimāli lielas pagales.
Vida Press
Septiņi fakti, ko, iespējams, nezināji par mežiem Latvijā Septiņi fakti, ko, iespējams, nezināji par mežiem Latvijā   (13)
Interesanti koka suvenīri Latvijā Interesanti koka suvenīri Latvijā   (4)
Ieskats piecās apburošās koka baznīcās Latvijā Ieskats piecās apburošās koka baznīcās Latvijā   (7)
Latvijas izcilie dižkoki un kur tos meklēt Latvijas izcilie dižkoki un kur tos meklēt   (2)
Septiņas idejas aktīvai atpūtai ziemā Septiņas idejas aktīvai atpūtai ziemā  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.