Sācies ugunsnedrošais laiks

Sausais laiks paaugstinājis uguns bīstamību mežos visā Latvijā, un nereti uguns dēļ cieš arī lielas meža platības. Šādos apstākļos katra mazākā uguns dzirkstele var izraisīt meža ugunsgrēku. Pietiek ar kārtīgi nenodzēstu ugunskuru vai zemē nomestu gruzdošu cigaretes galu, lai mežā izceltos ugunsgrēks. Šajā rakstā apkopotas četras svarīgākās lietas, kas jāzina un jāatceras ikvienam no mums, lai neizraisītu mežu ugunsgrēku!
Sācies ugunsnedrošais laiks
1
Uguns – cilvēku rīcības rezultāts. Pieredze rāda – galvenais meža ugunsgrēku iemesls ir cilvēka apzināta vai neapzināta rīcība. Šī iemesla dēļ AS „Latvijas valsts meži” aicina ikvienu meža apmeklētāju ugunsnedrošajā laika posmā – no pavasara līdz rudenim – atcerēties: mežos ir aizliegts kurt ugunskurus ārpus speciāli tam ierīkotām vietām, kā arī atstāt tos bez uzraudzības, nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus vai braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu ārpus ceļiem!
www.pexels.com


Sācies ugunsnedrošais laiks
2
Ugunskuru kurināšana tam paredzētā vietā. Ja ugunskurs tiek kurināts nepareizi, tas ne vien var izvērsties par mežu ugunsgrēku, bet arī nopietni apdraud tuvumā esošos cilvēkus, kokus, augsni un namīpašumus! Tieši tādēļ ugunskuru drīkst kurt tikai tam speciāli ierīkotās vietās. Dodoties prom, ugunskurs noteikti jānodzēš ar ūdeni vai minerālaugsni. Atpūtas vietu drīkst pamest tikai tad, kad ugunskurs vairs nekūp.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Sācies ugunsnedrošais laiks
3
Kā pareizi kurināt ugunskuru? Būtiski, lai ugunskurs būtu pasargāts no vēja un lai tas neatrastos tuvu kokiem. Ugunskurs nedrīkst atrasties uz kūdras augsnes, jo var sākties ļoti sarežģīti nodzēšams kūdras ugunsgrēks. Pirms ugunskura kuršanas ar lāpstu jānoņem tik daudz zemdegas kārtas, lai no ugunskura malām līdz tai būtu vismaz pusmetru liels, attīrīts minerālaugsnes laukums. Pēc ugunskura rūpīgas nodzēšanas iepriekš noņemtā zemsega jāatliek atpakaļ, lai veicinātu zaļumu atjaunošanos.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Sācies ugunsnedrošais laiks
4
Ko atnesi – aiznes. Nevērīgi izmestie atkritumi var kļūt par cēloni uguns nelaimei vai veicināt uguns liesmu izplatību, jo īpaši, ja tiek izmesti labi degoši priekšmeti. Atpūtas gaitā radušies atkritumi jāņem līdzi vai jāatstāj tam paredzētajās atkritumu urnās. Tos noteikti nedrīkst sadedzināt – atkritumus dedzinot, izdalās toksiskas gāzes, kuras ieelpojot var nodarīt kaitējumu veselībai. Arī aerosolu baloni un uzliesmojoši šķidrumi var uzliesmot un eksplodēt, radot draudus cilvēku veselībai un drošībai.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Sācies ugunsnedrošais laiks
5
Ievērojot ugunsgrēku postošās sekas, aicinām meža apmeklētājus un meža apsaimniekošanas darbu veicējus būt īpaši piesardzīgiem un uzmanīgiem, rīkojoties ar uguni mežā.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs
Intars Busulis: 'Mežā būt ir forši!' Intars Busulis: 'Mežā būt ir forši!'  
Meža mātes aptieka Meža mātes aptieka  
Koka māja – mājīgi, izdevīgi, tālredzīgi Koka māja – mājīgi, izdevīgi, tālredzīgi   (4)
Moderni koka arhitektūras paraugi visā pasaulē Moderni koka arhitektūras paraugi visā pasaulē   (2)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.