Septiņi soļi līdz ideālai pirtsslotai

Pirtī iešanai Latvijā ir gadsimtiem sena vēsture. Pirts ir kalpojusi kā vieta, kur ne tikai mazgāties, bet arī veikt skaistumu, veselību un auglību veicinošus rituālus. Kaut mūsdienās pirts vairāk kļuvusi par vietu, kur relaksēties, kārtīga pirtēšanās aizvien nav iedomājama bez pēršanās. Lasi pirtnieces Ināras Viļķinas padomus par to, kā saskaņā ar latviešu pirtnieku tradīcijām pareizi sagatavojamas pirtsslotas.
Septiņi soļi līdz ideālai pirtsslotai
1
Kur griezt? Lapas uzsūc lielu daļu no gaisā esošajiem smagajiem metāliem, ko rada izplūdes gāzes. Līdz ar to visi šie kaitīgie savienojumi pirtī nonāks uz cilvēka ādas un nelabvēlīgi iedarbosies uz organismu. Tāpēc zari pirtsslotām vienmēr jāgriež pēc iespējas tālāk no ceļmalas un apdzīvotām vietām. Latvijas daba sniedz teju neizsmeļamu izvēli pirtsslotu “materiālam”. Labāk ievākt vismaz divgadīgus zarus, kas būs gana resni un izturīgi. Labākie zari ir tie, kas kuplos, zemos kokos, jo tiem zari ir mīkstāki un lunkanāki. Zari griežami aptuveni 50-60 cm gari.
Flickr.com/Jaana Hanska


Septiņi soļi līdz ideālai pirtsslotai
2
Kad griezt slotiņas? Par vislabāko periodu pirtsslotu gatavošanai uzskatāms jūnijs un jūlijs, kad daba ir pilnbriedā. Slotiņas jāgriež saulainā laikā, kad nožuvusi rasa. Savukārt skujkoku labvēlīgās vielas ir aktīvas periodā no septembra līdz martam – tad to zari arī griežami.
Momenti.lv/Mareks Steins


Septiņi soļi līdz ideālai pirtsslotai
3
Ko griezt? Vasarā slotās izmanto gan lapu koku zarus, gan pļavas augus. Katram ir sava iedarbība un nozīme, pirts slotās sienams ir viss, ko daba mums sniedz. Griežami zari gan bērziem, lazdai, vībotnei, eikaliptam, jasmīnam, gan pat skujkokiem. Slotiņas papildināmas arī ar dziedējošām zālītēm. Protams, Līgo svētkos populāras arī trejdeviņu zālīšu slotiņas.
Momenti.lv/Inese Bērziņa


Septiņi soļi līdz ideālai pirtsslotai
4
Kad siet slotiņas? Slotiņas jāsien uzreiz pēc zaru saplūkšanas tajā pašā dienā. Atliekot siešanu, zari apvīst, un siešana kļūst grūtāka. Slotiņas jāsasien ar kokvilnas auklu vai kokvilnas drānu, lai peroties to būtu ērti turēt rokā
Flickr.com/Johan Leijon


Septiņi soļi līdz ideālai pirtsslotai
5
Kā siet? Visbiežāk tiek sieta lietošanai parocīga, kompakta pēršanās slota. Savukārt no pārpalikumiem sasien mazākas slotiņas, kuras var izmantot sejai vai bērnu pēršanai. Lai iekustinātu pirts garu, lieti noderēs arī plakana, vēdekļa veida pirts slotas, bet patīkamam aromātam uz krāsns akmeņiem var uzlikt mazu smaržīgu garšaugu slotiņu, piemēram, sietu no dievkociņa jeb tautā sauktu par vērmeli.
Flickr.com/Mart Vares


Septiņi soļi līdz ideālai pirtsslotai
6
Kā lietot? Ejot pirtī vasarā, ierasts lietot svaigas slotiņas. Tās nekādā gadījumā nemērc ūdenī! Savukārt ziemā pārsvarā tiek izmantotas žāvētas slotas. Pirms pēršanās, lai tās atsvaidzinātu, īsu brīdi mērcē aukstā ūdenī. Pārāk ilgi nevajag mērcēt, jo tad slota gan var kļūt pārāk slapja, smaga un pēršanai neērta.
Flickr.com/Magnus Heinments


Septiņi soļi līdz ideālai pirtsslotai
7
Kādam nolūkam? Tomēr visam pamatā ir sevis paša sajūtas un saruna ar sevi - kad esi mežā vai pļavā, kad esi nolēmis sasiet slotu. Pirms dodies uz mežu vai pļavu ar domu sagriezt slotiņu, pajautā sev, kādam nolūkam šī slotiņa strādās, tad arī atbilde atnāks, un pļavā nāks pretī tie augi, kuri tev būs nepieciešami.
Flickr.com/Reinis Praulins
Koka māja – mājīgi, izdevīgi, tālredzīgi Koka māja – mājīgi, izdevīgi, tālredzīgi   (4)
Intars Busulis: 'Mežā būt ir forši!' Intars Busulis: 'Mežā būt ir forši!'  
Vilkači, maldugunis un citi mošķi, kas mīt Latvijas mežos Vilkači, maldugunis un citi mošķi, kas mīt Latvijas mežos  
Meža mātes aptieka Meža mātes aptieka  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.