Sešas iespaidīgas moderno laiku koka celtnes pasaulē

Viens no videi draudzīgākajiem būvniecības materiāliem pasaulē nenoliedzami ir koks, kas ir atjaunojams resurss. Var teikt, ka tas ir neizsīkstošs, ja strādā ilgtspējīgi, vismaz Latvijā ar tās klimatu noteikti. Turklāt, ceļot ēkas no koka, tiek ievērojami ietaupīti enerģijas resursi. Šajā rakstā piedāvājam iedvesmoties un iepazīties ar piecām iespaidīgām moderno laiku koka celtnēm pasaulē.
Sešas iespaidīgas moderno laiku koka celtnes pasaulē
1
Pasaulē lielākā koka konstrukcija, kas radīta kā vecpilsētas reģenerācijas projekts, ir 'Metropol Parasol' Spānijas pilsētā Seviļā.  Konstrukcija veidota kā sešas milzu sēnes, un būve organizēta četros līmeņos, piedāvājot interesentiem gan apskatīt muzeju un vietējo tirgu, gan paviesoties augšējos līmeņos esošajās panorāmas terasēs. Ēkas autors ir vācu arhitekts Jurgens Meiers-Hermans (Jurgen Mayer-Hermann).
Kristoffer Trolle / cc
Sešas iespaidīgas moderno laiku koka celtnes pasaulē
2
Zinātnes un inovāciju muzejs Eiropas Kodolpētījumu organizācijas jeb tā sauktā 'CERN' teritorijā Šveicē tika atklāts 2004. gadā. Tā iespaidīgākā daļa ir milzīgs koka kupols. Muzeja ēkas augstums ir 27 metri, bet platums 40 metru – aptuveni tikpat liels ir arī Svētā Pētera katedrāles otrais kupols Vatikānā.
Kevin Gessner / cc


Sešas iespaidīgas moderno laiku koka celtnes pasaulē
3
Savdabīgs koka arhitektūras piemērs ir arhitekta Sū Fudžimoto (Sou Fujimoto) radītā brīvdienu māja 'Final Wooden House' Japānā, kas vizuāli atgādina koka klucīšu spēli 'Jenga'. Ēkas unikalitāte slēpjas tajā, ka jebkura mājā esošā virsma var tikt izmantota no dažādām perspektīvām, piemēram, kā krēsls, siena vai griesti atkarībā no katra apmeklētāja vēlmēm.
japanese_craft_construction / cc


Sešas iespaidīgas moderno laiku koka celtnes pasaulē
4
Džeksonholas lidosta, kas atrodas Vaiomingas štatā ASV, ir vēl viens lielisks piemērs veiksmīgai koka izmantošanai mūsdienīgā dizainā. Lidostas ēkas būvniecībā lielākoties izmantots koks, un no ārpuses tā vairāk izskatās pēc jaukas, skaistas kotedžas kalnos, nevis lidostas termināļa. Netālu no lidostas atrodas Jeloustonas nacionālais parks – vecākais pasaulē.
Sarah Nichols / cc


Sešas iespaidīgas moderno laiku koka celtnes pasaulē
5
Par pierādījumu tam, ka mūsdienīgas un modernas celtnes iespējams uzbūvēt bez ierastā betona un armatūras, kalpo Šveices mediju grupas 'Tamedia' piecstāvu biroja ēka Cīrihē, kas būvēta, izmantojot tikai koka konstrukcijas. Turklāt 9000 kvadrātmetru plašās būves celtniecībā izmantotais koks apstrādāts ar īpašu vielu, tādējādi ēka ir ne tikai draudzīga cilvēka veselībai, bet arī ugunsdroša.
Lorenz Lachauer / cc


Sešas iespaidīgas moderno laiku koka celtnes pasaulē
6
Arī debesskrāpji no koka vairs nav tikai sapnis – iecerēts, ka jau nākamajā gadā Austrijas galvaspilsētā Vīnē sāksies būvniecības darbi, lai radītu pasaulē augstāko koka celtni. Plānots, ka jaunā ēkā sliesies 84 metru augstumā, tai būs 24 stāvi, bet aptuvenās būvniecības izmaksas tiek lēstas 60 miljonu eiro apmērā. Būves celtniecībā kā galvenais materiāls izvēlēts tieši koks, jo tas ir veselīgs un videi, kā arī cilvēka veselībai daudz draudzīgāks nekā betons. Aprēķināts, ka, būvējot šo ēku no koka, kaitīgo CO2 izmešu daudzums ir aptuveni par 2800 tonnām mazāks nekā gadījumā, ja ēka tiktu konstruēta no cementa un tērauda.
Andrey / cc
Kā koks ietekmē mūsu veselību? Kā koks ietekmē mūsu veselību?   (3)
Nesam Latvijas vārdu pasaulē - koka mājas Nesam Latvijas vārdu pasaulē - koka mājas   (7)
TOP 5 elpu aizraujošākie koka namiņi pasaulē TOP 5 elpu aizraujošākie koka namiņi pasaulē   (1)
Pagatavo pats - dabā atrodamas lietas tavam interjeram Pagatavo pats - dabā atrodamas lietas tavam interjeram  
Septiņas idejas aktīvai atpūtai ziemā Septiņas idejas aktīvai atpūtai ziemā  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.