Vēro mazo ērgļu ligzdošanu tiešraidē

Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām un 4G interneta priekšrocībām, ikvienam Latvijas iedzīvotājam augstā tiešraides kvalitātē ir iespēja sekot līdzi diviem mazo ērgļu pāriem un viņu dzīves notikumiem ligzdās, kas atrodas AS „Latvijas valsts meži” (LVM) izveidotajos mikroliegumos Madonas pusē. Tiešraidi iespējams vērot vietnē www.lvm.lv/maza-ergla-ligzda/.
Vēro mazo ērgļu ligzdošanu tiešraidē
1
Pirmā ola jau sagaidīta. Pirmais mazo ērgļu pāris, kas jau 9. aprīļa rītā sāka aizrautīgi būvēt savu ligzdu apsē, 24. aprīlī sagaidīja pirmo olu. Iespēja vērot mazo ērgļu ligzdošanu divās ligzdās ir nodrošināta, pateicoties LVM vecākā vides eksperta Uģa Bergmaņa pieredzei un zināšanām. Viņš kopā ar savu mazmeitu ir devis vārdu jaunajam pārim – mammīte Trīne, tēvs Trīzelnieks. Eksperts norāda, ka tuvākajās dienās sagaidāma jau otra ola.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Vēro mazo ērgļu ligzdošanu tiešraidē
2
Otrs pāris vēl gatavojas. Otrā ligzdā, kas atrodas eglē, ērgļu mātītei nācās pacietīgi gaidīt savu īsto partneri. 19. aprīlī viņš tika sagaidīts, abi putni dūšīgi darināja ligzdu, pārojās un sauca viens otru. Šajā laikā tēviņš klausa ērgļu mātīti, lutina viņu ar vardēm un pelēm, kā arī stiprina ligzdu ar jauniem egļu zariem. 25. aprīlī mātīte ieklāja ligzdas bedrītē zāli. Tā ir pazīme, ka tuvākajās dienās arī šajā ligzdā ir sagaidāma pirmā ola.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Vēro mazo ērgļu ligzdošanu tiešraidē
3
Tehnoloģijas. Tā ir vēl nebijusi iespēja tiešraidē sekot līdzi mazo ērgļu dzīves notikumiem tik augstā kvalitātē, ko nodrošina mobilais internets 4G režīmā, kā arī modernās Zviedrijā ražotās kameras. Pateicoties tām, tiek nodrošināts kvalitatīvs tiešraides attēls, krāsas un skaņa. Kameras ir mazas, tāpēc tās ir uzstādītas vien metra un divu metru attālumā no ligzdām, neaizbaidot putnus. Kameru, antenu un vadības bloka apgādē ar strāvu tiek izmantoti saules paneļi, kas dienas laikā uzlādē akumulatorus, lai diennakts tumšajā laikā pietiktu enerģijas nepārtrauktai video tiešraidei.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Vēro mazo ērgļu ligzdošanu tiešraidē
4
Pieredzējis ornitologs un LVM mikroliegums. Mazais ērglis ir viena no apdraudētākajām plēsīgo putnu sugām Eiropā, un tā populāciju skaits kopš 20. gadsimta atsevišķās areāla daļās samazinās. Pasaulē ligzdo aptuveni 16 000 pāru, turklāt 95% no visiem mazajiem ērgļiem ligzdo Eiropā. Mazo ērgļu video novērošanas projektu privātos mežos ornitologs un mazo ērgļu pētnieks Uģis Bergmanis īsteno jau no 2008. gada. Mežsaimnieciskā darbība, kas ir meža īpašnieku prioritāte, traucēja sekmīgai projekta īstenošanai privātajos mežos, jo putni plānotajās vietās vairs neatgriezās. Savukārt šajā LVM teritorijā esošajos mikroliegumos, kur saimnieciskā darbība netiek veikta, vides eksperts veic regulāru mazo ērgļu monitoringu un seko ligzdu apdzīvotībai. Zināšanas par ērgļu ligzdu apdzīvotību ilgstošā laika periodā ļāva izvēlēties piemērotākās videonovērošanas ligzdas.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs
Skaistākie ezeri Latvijā kā makšķerniekiem, tā atpūtniekiem Skaistākie ezeri Latvijā kā makšķerniekiem, tā atpūtniekiem   (6)
Izzinoša ekskursija pa slepenajiem bunkuriem mežā Izzinoša ekskursija pa slepenajiem bunkuriem mežā   (3)
Latvijā biežāk sastopamo koku dziednieciskās īpašības Latvijā biežāk sastopamo koku dziednieciskās īpašības   (3)
Septiņi fakti, ko, iespējams, nezināji par mežiem Latvijā Septiņi fakti, ko, iespējams, nezināji par mežiem Latvijā   (13)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.