Vērtīgi padomi, kā orientēties mežā pēc pazīmēm dabā

,
Iestājoties pavasarim, arvien vairāk cilvēku dodas mežā baudīt spirgto gaisu, lai kaut uz mirkli patvertos no pilsētas kņadas un izbaudītu unikālo mieru, ko mūsu dvēselēm sniedz zaļojošie koki un putnu dziesmas. Taču, lai iecerētā pastaiga nebeigtos ar maldīšanos vairāku stundu garumā, šajā rakstā piedāvājam iepazīties ar dažiem gana vienkāršiem paņēmieniem, kā orientēties mežā.
Vērtīgi padomi, kā orientēties mežā pēc pazīmēm dabā
1
Der atcerēties, ka galvenais orientieris pareizā virziena noteikšanai skaidrā laikā vienmēr ir Saule. No rīta tā atrodas austrumu pusē, dienas vidū – dienvidu pusē, bet rieta laikā – rietumu pusē. Tāpēc, pirms uzsāc pastaigu pa mežu, rūpīgi pavēro sauli un atceries, kurā pusē ir mājupceļš vai tuvākā apdzīvotā vieta. Pastaigas laikā skaties, kurā pusē atrodas saule, un seko līdzi tās ritējumam. Tā vienmēr zināsi un varēsi pateikt, kurā virzienā dodies un kā atrast atpakaļceļu.
Tambako The Jaguar / cc
Vērtīgi padomi, kā orientēties mežā pēc pazīmēm dabā
2
Ja izdodas atrast kādu klaju vietu vai lauku, arī bērzi kalpos par labu debespušu „karti” – klajās vietās šo koku miza ievērojami baltāka ir dienvidu pusē, bet ziemeļu pusē tā ir daudz tumšāka. Savukārt citu koku miza ievērojami raupjāka ir ziemeļu pusē, bet elastīgāka un plānāka - dienvidu pusē.
Bart Everson / cc


Vērtīgi padomi, kā orientēties mežā pēc pazīmēm dabā
3
Vislabāk ķērpji un sūnas uz kokiem un akmeņiem vairāk aug ziemeļu pusē, jo tā mazāk izžūst un ir mitrāka. Tāpēc virziena noteikšanai vēro akmeņus un kokus – tie palīdzēs noteikt, kādā virzienā dodies.
Alden Chadwick / cc


Vērtīgi padomi, kā orientēties mežā pēc pazīmēm dabā
4
Orientēties dabā palīdzēs arī kukaiņi – skudras savus pūžņus parasti būvē uz dienvidiem no kokiem, krūmiem vai celmiem. Turklāt tā skudru pūžņa puse, kas vērsta pret dienvidiem, parasti ir lēzenāka. Savukārt tā puse, kas vērsta pret ziemeļiem, parasti ir ievērojami stāvāka.
AS 'Latvijas Valsts meži' arhīvs


Vērtīgi padomi, kā orientēties mežā pēc pazīmēm dabā
5
Ja pēc pazīmēm dabā pareizo virzienu atrast tomēr neizdodas, par labu orientieri var kļūt AS 'Latvijas Valsts meži' kvartālu numuru plāksnīte kvartālstigu krustā. Ja uz to skaties, tad atrodies ar seju uz ziemeļiem. Taču jāatceras – šis virziens neattiecas uz plāksnītēm ceļu malās. Savukārt, ja līdzi ir mobilais tālrunis un ir zināma tuvākā apdzīvotā vieta, pagasts vai novads, tad, stāvot pie šādas kvartālu numuru plāksnītes, var zvanīt 112. Zvana laikā nepieciešams nosaukt tuvāko zināmo apdzīvoto vietu un AS 'Latvijas Valsts meži' kvartālu plāksnītē redzamos numurus – zvans tiks pāradresēts tuvākai AS 'Latvijas Valsts meži' mežsaimniecībai, kas izstāstīs, kā izkļūt no meža.
AS 'Latvijas Valsts meži' arhīvs
Sešas lietas, kas ikvienam jāzina par sulu tecināšanu Sešas lietas, kas ikvienam jāzina par sulu tecināšanu   (1)
Pārsteidzošie Latvijas putni – interesanti fakti, ko varbūt nezināji Pārsteidzošie Latvijas putni – interesanti fakti, ko varbūt nezināji   (4)
Pastaigas cauri koku galotnēm jeb sešas vietas, kas jāapmeklē Eiropā Pastaigas cauri koku galotnēm jeb sešas vietas, kas jāapmeklē Eiropā  
Ko nozīmē dzīvot laukos un gatavot savu pārtiku? Ko nozīmē dzīvot laukos un gatavot savu pārtiku?   (12)
Skaistākās koku alejas pasaulē – kur tās atrodas? Skaistākās koku alejas pasaulē – kur tās atrodas?   (2)
Vai, pārceļoties no pilsētas uz mājiņu laukos, varēsi dzīvot dabiskāk? Vai, pārceļoties no pilsētas uz mājiņu laukos, varēsi dzīvot dabiskāk?   (6)
Stilīgi un moderni koka izstrādājumi, kas ražoti tepat Latvijā Stilīgi un moderni koka izstrādājumi, kas ražoti tepat Latvijā  
Top 7 lielākie pasaules meži. Vai zini, kas tie ir? Top 7 lielākie pasaules meži. Vai zini, kas tie ir?   (6)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.