Foto: AP/Scanpix

Franču kinozvaigzne Katrīna Denēva svētdien paziņoja, ka neatsakās no atklātajā vēstulē kustībai "MeToo" veltītās kritikas, tomēr arī atvainojās seksuālās vardarbības upuriem, kam varētu būt nepatikušas viņas domas.

"Es silti sveicinu visus šīs šausmīgās rīcības upurus, kurus varētu būt aizvainojusi "Le Monde" publicētā vēstule. Viņiem un tikai viņiem vien es atvainojos," Francijas laikrakstā "Liberation" publicētā vēstulē svētdien uzsvēra 74 gadus vecā aktrise.

Denēva arī norādīja, ka "Le Monde" publicētajā vēstulē "nebija nekā tāda", kas būtu varējis izraisīt tādu feministu pretreakciju.

Vēstulē nebija teikts nekas labs par seksuālu uzmākšanos, "citādi es to nebūtu parakstījusi", piebilda aktrise.

"Es mīlu brīvību (..) Man nepatīk šī mūsu laikmeta iezīme, ka ikviens jūtas tiesīgs (..) nosodīt. Laikmets, kurā vienkārša denunciācija sociālajos tīklos ir par iemeslu sodam, aiziešanai no darba un (..) bieži linčošanai medijos," savu viedokli pauda Denēva.

Aktrise arī noraidīja izteikumus, ka viņa neesot feministe. Denēva atgādināja, ka bija starp tām sievietēm, kas parakstīja franču feminisma ikonas Simonas de Bovuāras izveidoto abortu tiesību manifestu.

Aktrise gan atzina, ka savas ilgās karjeras laikā ir bijusi "lieciniece netaktiskām" situācijām starp vīriešiem un sievietēm.

"Risinājumu sniegs mūsu zēnu un meiteņu audzināšana," norādīja Denēva, piebilstot, ka arī uzņēmumiem jāievieš vadlīnijas, lai seksuālas uzmākšanās gadījumā nekavējoties tiktu sākta tiesvedība.

"Es ticu taisnīgumam," paziņoja Denēva.

Denēva un vēl apmēram 100 ievērojamu sieviešu no izklaides industrijas, zinātnes un citām jomām parakstīja atklātu vēstuli, kuru otrdien publicēja Francijas laikraksts "Le Monde".

Vēstulē teikts, ka ASV kino magnāta Hārvija Vainstīna skandāla izprovocēts "leģitīms protests pret seksuālu vardarbību" ir aizgājis par tālu un apdraud grūti izcīnīto seksuālo brīvību.

Vēstule izpelnījās asu kritiku, feministēm Francijā un citviet nosodot tās parakstītāju aicinājumu ļaut vīriešiem pavedināt sievietes.

Grupa vadošu franču feministu paziņojušas, ka Denēva un citas sievietes, kas parakstījušas vēstuli, šādi cenšas panākt, ka seksuālā vardarbība šķiet normāla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!