Foto: AFP/Scanpix
Tieši pirms pusgadsimta – 1964. gada 2. septembrī – dzimis Holivudas aktieris Kianu Čārlzs Rīvss, kurš 30 gadu laikā izveidojis ļoti veiksmīgu karjeru, tomēr personīgās dzīves traģēdiju dēļ joprojām ir vientuļnieks un "iekārojamākais vecpuisis Holivudā".

Aktiera karjeru Rīvss uzsāka astoņdesmito gadu vidū, piedaloties dažādos TV seriālos, taču pakāpeniski viņa slava pieauga, līdz filmas Speed (1994) un The Matrix (1999) padarīja viņu par superzvaigzni.

Sācis kā neatkarīgā kino aktieris, Rīvss aizvien biežāk piedalījās komerciālās filmās, taču reizi pa reizei, ja gadās labs scenārijs, nedomā par naudu vai filmas popularitāti.

Īpaši bieži Rīvsam ir nācies glābt pasauli - šādas filmas viņa karjerā atkārtojas periodiski (Bill & Ted's Excellent Adventure, Little Buddha, The Matrix sērija, Johnny Mnemonic, Constantine, The Day the Earth Stood Still).

Salīdzinoši reti Rīvss piedalījies romantiskās filmās, priekšroku dodot drūmām apokaliptiskām antiutopijām.

Kino kritiķi šādu izvēli nereti saista ar viņa personīgās dzīves traģēdijām, jo Rīvss pēdējos gadus dzīvo kā vientuļnieks un intervijās neslēpj, ka bieži vien ieslīgst dziļā depresijā.

Lai gan jau kopš bērnības Rīvss bijis vientuļnieks, viņa depresīvo raksturu ietekmējusi vairāku tuvinieku nāve: draugs Rivers Fīnikss mira no narkotiku pārdozēšanas, bet mīļotā jaunākā māsa Kima - no leikēmijas.

1999. gadā Rīvss iemīlējās jaunajā aktrisē Dženiferā Saimā, taču šai savienībai nebija lemts ilgs mūžs. Viņu bērniņš piedzima miris, tāpēc Dženifera aizrāvās ar narkotikām un antidepresantiem, un reiz, atgriežoties no Merilina Mensona mājas, ietriecās trīs automašīnās un uz vietas bija mirusi.

Rīvsa bērnība pagāja nemitīgos pārbraucienos - viņš dzimis Libānā, bet vēlāk dzīvojis Austrālijā, ASV, Kanādā. Divus gadu vecumā ģimeni pameta tēvs - mazizglītots ķīniešu un havajiešu izcelsmes narkomāns. No tēva Rīvsam palikusi tikai viena lieta - skaistais vārds (Kianu havajiešu valodā nozīmē "dzestrs kalnu vējš").

Pēdējo desmit gadu laikā mediji Rīvsam piedēvē dažādus romānus ar pazīstamām aktrisēm, taču viņš šīs baumas vienmēr noliedz un joprojām ir vecpuiša statusā.

Jaunākā filma ar Rīvsa piedalīšanos uz ASV kinoekrāniem iznāks 24. oktobrī - tas būs spriedzes trilleris John Wicks.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!