Foto: Vida Press
Lielam talantam un slavai nereti ir arī savas ēnas puses, un ne visi tiek galā ar kārdinājumiem, ko sev līdzi nes popularitāte un nauda. Citreiz vienkārši liktenis izspēlē kādu ļaunu jociņu. Pasaules kino vēsturē diemžēl ir vairāki skumji stāsti par jauniem un daudzsološiem aktieriem, kuru mūžs pašu vājību vai nelāgu apstākļu sakritību dēļ aprāvies vēl pirms 30 gadu sliekšņa pārsniegšanas.

Pārdozēšana Džokera dēļ?

Foto: Vida Press
Starp tiem lielā kino vārdiem, kuru pieminēšana daudziem uzjundī skumjas, ir Hīts Ledžers. Neticami valdzinošā un talantīgā aktiera dzīvība izdzisa 2008. gada janvārī nieka 28 gadu vecumā.

Ledžers tika atrasts miris savā dzīvoklī, un par viņa nāves iemeslu tika atzīta nejauša dažādu medikamentu – miegazāļu un pretsāpju līdzekļu – pārdozēšana.

Neilgi pirms nāves viņš uz visiem laikiem iegravēja savu vārdu kino vēsturē ar neaizmirstamo Džokera lomas tēlojumu Kristofera Nolana filmā "Dark Knight" ("Tumšais bruņinieks"), un vēl vairākus gadus klīda runas, ka iedzīvošanās leģendārā ļaundara tēlā ietekmēja Ledžera pāragro nāvi – lomas dēļ viņš iegrimis depresijā, sācis lietot medikamentus un tas beidzies ar pārdozēšanu.

Nesen iznākušajā dokumentālajā filmā "I Am Heath Ledger" viņa māsa Keita šīs runas noliedza. Arī viņa sieva un meitiņas māte Mišela Viljamsa atzina, ka Ledžeram jau sen – vēl pirms piedalīšanās Nolana filmā – bijušas problēmas ar miegu un savas neizsīkstošās enerģijas dēļ viņš gulējis ļoti maz, tāpēc arī dažādas recepšu zāles bijušas neatņemama aktiera dzīves sastāvdaļa.

Foto: Vida Press
Par Džokera lomu Ledžers pēc savas nāves saņēma "Oskara" balvu, un par vienu no aizkustinošākajiem momentiem kinobalvas pasniegšanas vēsturē uzskatāms brīdis, kad viņa ģimene – māsa un vecāki – kāpa uz skatuves, lai saņemtu zeltīto statueti, bet daudzu zālē sēdošo kinozvaigžņu acīs viesās asaras.
Aizkustinošs veltījums pāragri mirušajam aktierim ir režisora Terija Giljama filma "The Imaginarium of Doctor Parnassus" ("Doktora Parnasa iedomu pasaule"). Ledžers nomira vēl pirms tika pabeigta filmēšana, un, lai darbu novestu līdz galam, tika pieaicināti tādi aktieri kā Džonijs Deps, Džūda Lovs un Kolins Farels.

Dzīvo ātri, mirsti jauns

Foto: Vida Press
Holivudas zelta ēras pārstāvis Džeimss Dīns ir sekssimbols pat to apziņā, kuri nekad nav redzējuši nevienu filmu ar viņa piedalīšanos. Šis vārds pats par sevi, šķiet, iedzīvina brīvības garu, bohēmu un vēju matos, traucoties pa šoseju.

Tieši aizraušanās ar ātriem auto arī aprāva kinozvaigznes dzīvi 24 gadu vecumā 1955. gadā, četrus gadus pēc kinoaktiera karjeras uzsākšanas.

Paralēli aktiera darbam Dīns bija aizrāvies ar sacīkšu braukšanu, un liktenīgajā 30. septembrī viņš ar savu "Porsche 550 Spyder" spēkratu, ko pats aktieris dēvēja par "Little Bastard", devās uz kādām sacensībām. Ceļā notika sadursme ar kādu "Fordu", no alumīnija veidotais vieglais sacīkšu auto tā vadītāju nespēja pasargāt, un ceļā uz slimnīcu aktiera dzīvība no gūtajām smagajām traumajām izdzisa.

Lai gan Dīna talantu un potenciālu kļūt par dižu ekrāna zvaigzni neviens neapšauba, tieši paragrā nāve arī padarīja Dīnu par sava laikmeta dumpinieciskā gara simbolu un kulta figūru, un vēlāk ir izskanējis – ja viņš nebūtu traģiski gājis bojā, iespējams, gadu gaitā viņš savas straujās dabas un nepastāvīgā rakstura dēļ būtu sagandējis savu sākotnēji radīto tēlu un zaudējis cilvēku mīlestību.

Dīns ir vienīgais aktieris kino vēsturē, kurš pēc savas nāves saņēmis divas "Oskara" nominācijas – par lomām filmās "Giant" un "East of Eden", bet tiem, kuri vēlas izbaudīt vienu no Dīna zīmīgākajām un viņu visvairāk raksturojošajām filmām, noteikti jānoskatās "Rebel Without a Cause".

Tīņu elka ceļš

Foto: Vida Press
Rivers Fīnikss aktiera karjeru sāka jau desmit gadu vecumā, bet slavens viņš kļuva astoņdesmito gadu vidū, iemantojot tīņu elka statusu. Par viņa "izlaušanos" kļuva viena no visu laiku labākajām filmām "Stand by Me" 1986. gadā, bet 18 gadu vecumā Rivers tika pie savas pirmās "Oskara" nominācijas par darbu filmā "Running on Empty".

Jaunajai zvaigznei prognozēja lielus panākumus, bet viss notika citādi.

Rivera dzīvība izdzisa 1993. gadā 23 gadu vecumā, kad viņš no narkotiku pārdozēšanas sabruka pie Losandželosas kluba "The Viper Room". Viņa brālis Hoakins izsauca neatliekamo medicīnisko palīdzību, māsa Reina veica mākslīgo elpināšanu līdz pat ātrās palīdzības atbraukšanai, bet mediķiem kinozvaigznes dzīvību neizdevās glābt.

Klubā tobrīd muzicējuši aktieris Džonijs Deps un "Red Hot Chili Peppers" basģitārists Flea, ar kuru Rivers kā mūziķis bija sadarbojies. Viņi, uzzinot par ārpusē notiekošo, pametuši skatuvi un steigušies palīgā.

Tā kā Rivers bija vegāns, kas astoņdesmito un deviņdesmito gadu vidū nebija vēl kļuvis par modes kliedzienu, un publiski popularizējis veselīgu dzīvesveidu, vēsts, ka viņš miris, pārdozējot kokaīnu un morfiju, daudziem bija šoks. Vēlāk viņa tēvs publiskā paziņojumā vēstīja, ka Rivers nav bijis regulārs narkotiku lietotājs un Losandželosas ballīšu dzīve bijusi "ārpus viņa ierastās pieredzes un kontroles".

Tiesa, 20 gadus pēc Fīniksa nāves mūziķis Bobs Forests atklāja, ka aktiera mieru mīlošā un veselīgi dzīvojošā hipija tēls ir bijis maldinošs un viņa nāvei bijusi garāka priekšvēsture – jau vairākas dienas pirms tam aktieris kopā ar ģitāristu Džonu Frušanti sākuši niekoties ar dažādām apreibinošām vielām un liktenīgajā naktī tās birušas kā no pārpilnības raga.

Lī lāsts

Foto: Vida Press
Tēva un dēla Brūsa un Brendona Lī pāragrās nāves apvij daudz jautājumu. Cīņu mākslu leģendas Brūsa dzīve aprāvās 32 gadu vecumā smadzeņu tūskas dēļ, bet vēlāk virmojušas dažādas teorijas par patiesajiem nāves iemesliem – tika minētas gan narkotikas un ķīniešu mafija, gan kāda skaudīga cīņu meistara izdarīts sitiens, kas vēlāk izraisījis nāvi.

Pats Brūss dzīves laikā bija izteicies, ka ir nolādēts un nenodzīvos ilgi, un mīts par to, ka šīs ģimenes vīriešiem uzlikts lāsts, uzvirmoja ar jaunu sparu tad, kad bojā gāja Brūsa dēls Brendons. Tas ir viens no zināmākajiem stāstiem kino vēsturē, kas parasti cilvēkiem liek neticībā raukt pieres un grozīt galvu par likteņa spēlītēm.

Brendons mira 28 gadu vecumā, 20 gadus pēc tēva nāves, filmas "The Crow" ("Krauklis") uzņemšanas laukumā, kad aktieris Maikls Masī šaudīšanās ainas filmēšanā ievainoja aktieri vēderā. Viņš tika nogādāts slimnīcā, bet pēc sešu stundu ilgas operācijas mediķiem Brendonu neizdevās glābt. To, kā pistolē nonākusi īsta lode, tā arī nenoskaidroja.

Masī, kurš raidīja šāvienu, notikušajā netika vainots, bet pats aktieris ar notikušo nespēja samierināties un gadiem ilgi cieta no depresijas un murgiem par notikušo, intervijās atzīstot – tā ir lieta, kam gluži vienkārši nav iespējams tikt pāri.

Filma "The Crow" tika pabeigta ar dubliera un specefektu palīdzību un uz ekrāniem nonāca 1994. gadā, un ir kļuvusi par kulta filmu.

Sekssimbols zaudē slimībai

Foto: Vida Press

Gadu desmitu laikā priekšstati par skaistumu kinoindustrijā ir mainījušies, bet aizvadītā gadsimta trīsdesmitajos par sekssimbolu tika uzskatīta Džīna Hārlova – lellītei līdzīga blondīne, kura strauji kļuva par vienu no sava laika vadošajām Holivudas zvaigznēm.

Diemžēl žilbinošā karjera un aktrises dzīve aprāvās 1937. gadā, kad Džīna bija vien 26 gadus veca, un par oficiālo nāves iemeslu tika atzīta nieru mazspēja. Viņas slimības vēsture gan iesniedzās senākā pagātnē – 15 gadu vecumā Džīna bija pārslimojusi skarlatīnu, un tiek pieļauts, ka tieši šīs slimības sekas vēlāk noveda pie nāves.

1937. gada maijā, filmas "Saratoga" uzņemšanas laikā, aktrise, kura jau agrāk bija bieži sūdzējusies par veselību, saslima. Iesākumā tika ziņots, ka kinozvaigznei ir gripa. Jūnija sākumā viņas stāvoklis strauji pasliktinājās, ārstu diagnozes mainījās, un 6. jūnijā aktrise nonāca slimnīcā. Nākamās dienas pusdienlaikā viņa nomira.

To, ka Holivudā gadu desmitu laikā nekas daudz nav mainījies, apliecina tas, ka arī toreiz – trīsdesmitajos gados – ap Džīnas nāvi virmoja daudz baumu. Gadiem ilgi izskanējušas dažādas baumas, un starp viņas pāragrās nāves iemesliem minēts gan alkoholisms, gan matu balināšanas izraisīta saindēšanās, seksuāli transmisīvās slimības un citas lietas. Tomēr šīm runām pamatojums nav gūts, un visi medicīnas dokumenti liecina, ka nāvi izraisīja nieru slimība.

Kā jau tas mēdz notikt, arī filma "Saratoga", kas tika pabeigta jau pēc aktrises nāves, kļuva par kases grāvēju un iemantojusi īpašu vietu Holivudas zelta krājumu arhīvos.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!