Foto: Vida Press
Holivudas aktieru dzīves glabā daudz tumšu noslēpumu, kuri tiek vētīti vēl ilgi pēc tam, kad ekrāna zvaigznes jau devušās mūžībā. Nesen pasaulei jaunā gaismā atklāts aktiera, Holivudas zelta laikmeta leģendas Kerija Granta dzīvesstāsts.

Drīzumā Kannu filmu festivālā pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma "Becoming Cary Grant", bet jau tagad vairāki ārvalstu preses izdevumi, atsaucoties uz kinodarbu, ieskicējuši aktiera dzīves traģiskos pavērsienus.

Grants, kurš laika posmā no aizvadītā gadsimta trīsdesmitajiem līdz sešdesmitajiem gadiem tika uzskatīts par vienu no vadošajiem aktieriem Holivudā, bijis īsts siržu lauzējs, un par viņa šarmu liecina fakts, ka rakstnieks Jans Flemings savulaik, radot ikoniskā spiega Džeimsa Bonda tēlu, iedvesmojies no Granta.

Anglijā dzimušā aktiera dzīvesstāsts bijis dažādu pārbaudījumu pilns – Arčibalds Aleks Līčs piedzima, kad viņa vecāki vienu dēlu zīdainīša vecumā jau bija zaudējuši, un tas māti bija padarījis pārmērīgi rūpīgu un sargājošu, ar savu uzmanību nomācot pastarīti. Granta tēvs turpretim bija alkoholiķis.

Foto: Vida Press
Kā, atsaucoties uz filmu, vēsta izdevums "The Daily Mail", kad puisēnam bija 11 gadi, viņa māte Elzija, kura cieta no klīniskas depresijas, pazuda, un zēnam pateikts, ka viņa aizbraukusi atpūsties.

Tikai 31 gada vecumā aktieris uzzināja, ka māte šo laiku pavadījusi psihiatriskajā slimnīcā.

Vēlākajās intervijās, mājas video un citos materiālos, kas izmantoti dokumentālā stāsta tapšanā, aktieris, kurš 16 gadu vecumā pārcēlās uz ASV un vēlāk pieņēma krietni vien amerikāniskāko vārdu Kerijs Grants, atklājis – augšana nelaimīgajā ģimenē, mātes pārmērīgās rūpes arī noteikušas to, ka viņam nav izdevies veidot ilgas un harmoniskas attiecības ar sievietēm.

Tāpat lielu lomu spēlējusi mātes noslēpumainā pazušana. Tā kā zēns domājis, ka viņa devusies brīvdienās un pametusi savu puisēnu, tas viņa "dvēselē izrāvis robu" un atstājis skumjas, kas nav izzudušas pat pieaugušā vecumā.

Nedrošība par sevi Keriju pavadījusi visu dzīvi – neraugoties uz pievilcību, slavu, panākumiem un sieviešu uzmanību, viņš, kā vēlāk stāstījušas aktiera mīļākās, nav bijis spējīgs mīlēt un pieķerties.

Sava mūža 82 gados Kerijs bija precējies piecas reizes. Viņa pirmā laulība – ar aktrisi Virdžīniju Šerilu – izjukusi pēc septiņiem mēnešiem. Sieva viņu pametusi, jo vīrietis uzvedies aizskaroši un sitis viņu. Kā skaidrojis pats Grants, tieši viņa bailes zaudēt mīļoto novedušas pie tā, ka viņš sievieti zaudējis.

Foto: Vida Press
Kad tēvs uz nāves gultas dēlam atklāja, ka viņa māte visu šo laiku bijusi dzīva, dēls nolēma māti izņemt no trakonama un ievietot aprūpes mājā, tomēr pie sevis uz Ameriku viņš māti tā arī neatveda, saglabājot starp sevi un viņu distanci.

Filmā atklāti arī medicīniskie izraksti no Bristoles trakonama, kas liecina, ka vīrs, argumentējot sievas ievietošanu ārstniecības iestādē, skaidrojis, ka viņai šķitis, ka kāds mēģina viņu noindēt. Tāpat sieva dzirdējusi balsis un domājusi, ka kāds viņu novēro. Lai gan valdīja uzskats, ka Elzija nav bīstama nedz sev, nedz citiem, ar vīra liecību tolaik pieticis, lai sievu uz 20 gadiem izolētu no sabiedrības un šķirtu no dēla.

Foto: Vida Press
Ziņas par to, ka māte tomēr ir dzīva, uzjundījušas Grantā senās sāpes, aizvainojumu un citas emocijas. Vēlākajos gados, lai tiktu galā ar haosu galvā un pagātnes dēmoniem, Grants lietojis LSD – uz to viņu pamudinājusi trešā sieva, aktrise Betsija Dreika, kura interesējusies par psihoterapiju un sekojusi līdzi jaunākajām tendencēm šajā jomā.

Kā vēsta "The Guardian", dokumentālajā filmā atklāts, ka laika posmā no 1958. līdz 1961. gadam viņš vairāk nekā 100 reižu sava privātā ārsta uzraudzībā "devies LSD ceļojumos". Vēlāk aktieris atzinis – LSD ļāvis viņam saprast, ka viņš "caur savām attiecībām ar citām sievietēm nogalina savu māti" un ka viņš pieļāvis kļūdu, iedomājoties, ka katra sieviete ir viņa māte

Tāpat Grants skaidrojis – pateicoties LSD terapijai, viņš piedzīvojis "atdzimšanu".

Tiesa, LSD terapijai un piedzīvotajām atklāsmēm neizdevās glābt Granta un Betsijas laulību – tā gan izturēja 13 gadus un kļuva par viņa ilgāko savienību, tomēr 1962. gadā abi izšķīrās.

Foto: Vida Press
Pēc trim gadiem viņš apprecējās ar aktrisi Daianu Kanonu, kura bija par viņu 33 gadus jaunāka, un šajā savienībā pasaulē nāca Granta vienīgais bērns – meitiņa Dženifera. Viņas dēļ aktieris 62 gadu vecumā pameta darbu, lai nodrošinātu atvasei to, kas viņam pašam bija trūcis – laimīgu bērnību.
Laulība ar meitenītes māti izjuka 1968. gadā, kad mazulīte bija divus gadus veca, tai sekoja vairāki romāni, bet 1981. gadā Grants apprecējās pēdējo reizi – ar par sevi 47 gadus jaunāko sabiedrisko attiecību aģenti Barbaru Harisu, un, kā vēlāk atzinis Monako princis Renē III, Grants nekad dzīvē nebija bijis tik laimīgs, kā pavadot dzīves pēdējos gadus kopā ar Barbaru.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!