Foto: Reuters/Scanpix/Vida Press/AP/Scanpix
Pasaulē netrūkst indivīdu, kuri spītīgi atsakās ticēt kāda dižena vai slavena cilvēka nāvei, un šo ticību nekas nespēj sagraut – nedz mediķu slēdziens, nedz zārka atvēršana bērēs. Konspirācijas teorijas apvij daudzus pasaulslavenus miroņus, un nemitīgi uzvirmo pretrunīgi vērtēti pierādījumi, kas it kā apliecina, ka šo cilvēku nāves bijušas inscenētas.

Dziedātājs Elviss Preslijs

Foto: Vida Press

Pirms vairākiem gadiem ASV veiktas socioloģiskās aptaujas apliecināja, ka aptuveni trešdaļa šīs valsts iedzīvotāju ir pārliecināti, ka par rokenrola karali dēvētais dziedātājs Elviss Preslijs nenomira 1977. gada 16. augustā.

Oficiālā versija liecina, ka Preslija, kurš nomira 42 gadu vecumā, nāvi izraisīja sirds slimības. Savukārt interneta vidē var atrast gūzmu "aculiecinieku" stāstu, kuri it kā redzējuši novecojušo mūziķi kādā parkā vai citā sabiedriskā vietā.

Populārākā teorija, kāpēc Preslijs inscenējis savu nāvi, ir – viņš vairs nav spējis izturēt slavas un atpazīstamības nastu.

Ja Preslijs būtu dzīvs, viņš šī gada 8. janvārī būt svinējis 82 gadu jubileju. Par godu šim notikumam Greislendā tika sarīkots piemiņas pasākums, pēc kura lielu ievērību izpelnījās foto ar kādu tumšās saulesbrillēs, beisbola cepurē un melnās drānās tērpu sirmgalvi, kurš uz pārējā pūļa izcēlās.

Konspirācijas teoriju piekritēji izplatīja versiju, ka noslēpumainais sirmgalvis ir pavisam dzīvs Elviss vecumdienās, kurš slepus ieradies savas jubilejas atceres pasākumā uz savu slavināšanu palūkoties no malas.

Nacistu līderis Ādolfs Hitlers

Foto: AP/Scanpix

Trešā reiha vadoņa, nacistu līdera Ādolfa Hitlera (attēlā) nāvi joprojām apvij dažādi noslēpumi. Viņa nāves oficiālā versija ir pašnāvība, kuru viņš izdarīja 1945. gada 30. aprīlī bunkurā Berlīnē. Pēc tam viņa mirstīgās atliekas tika sadedzinātas. Tiesa, daudzi to apšauba.

No fīrera mirstīgajām atliekām nekas daudz pāri nebija palicis – vien neliels galvaskausa un žokļa fragments. Savulaik publiskajā telpā izskanējušas ziņas, ka zinātnieki veikuši DNS analīzes, kas it kā atspēko apgalvojumu, ka kauli piederējuši Hitleram.

Tiesa, vienprātības nav joprojām, un mediji nesen steidza ziņot, ka uzieta jauni pierādījumi, kas apliecina, ka nacistu līderis savu nāvi inscenējis. "History Channel" raidīju sērijas "Hunting Hitler" ietvaros veikta vērienīga izmeklēšana.

Tajā uziets kāds britu slepenā dienesta dokuments, kurā it kā teikts, ka dienu pirms savas nāves Hitlers pametis Berlīni. Tāpat bunkurā, kurā viņš slēpās, atrasta līdz šim neatklāta slepenā izeja.

Izvirzīta teorija, ka Hitlers no Berlīnes lidmašīnā nokļuvis līdz Kanāriju salām, bet tālāk ceļojumu turpinājis zemūdenē, līdz nonācis Argentīnā, kur arī pavadījis savu atlikušo mūžu.

Jāatzīmē, ka 2014. gada sākumā milzīgu ievērību izpelnījās foto, kurā it kā redzams Hitlers pēc kara. Kāda brazīliešu žurnāliste bija izvirzījusi teoriju, ka fīrers pēc kara aizbēdzis uz Brazīliju un tur dzīvojis kopā ar savu melnādaino mīļāko Kutingu un nomiris 95 gadu vecumā 1985. gadā.

Mūziķis Maikls Džeksons

Foto: AP/Scanpix

Arī par popa karali dēvētā mūziķa Maikla Džeksona (attēlā) nāvei daudzi atsakās ticēt, un netrūkst apņēmības pilnu un sīkstu cilvēciņu, kuri meklē dažādus pavedienus, kas apliecinātu, ka viņš joprojām ir dzīvs.

Džeksons nomira 2009. gada 25. jūnijā. Savukārt fanus šaubīties par dziedātāja nāvi pamudinājusi gan pretrunīgā informācija par viņa dzīves pēdējiem mirkļiem, gan fakts, ka viņam būtu visai izdevīgi pazust no sabiedrības acīm.

Viena no populārākajām versijām: neilgi pirms nāves Džeksons gatavojās atgriešanās koncertturnejai, kas viņa faniem lika sajūsmā nepacietīgi dīdīties. Biļetes uz koncertiem jau bijušas izpārdotas, bet dažādu veselības problēmu nomāktais mūziķis sapratis, ka fiziski nespēs to visu pavilkt, bet turnejas atcelšana nozīmētu pilnīgu bankrotu. Konspirācijas teoriju fani uzskata, ka Maikls vienkārši nolēmis notēlot savu nāvi.

Protams, globālajā tīmeklī netrūkst aculiecinieku, kas apgalvo, ka Džeksonu redzējuši sveiku un veselu, stāsti, fotogrāfijas un video. Savukārt aizvadītajā gadā ievērību izpelnījās kāds mūziķa meitas Parisas publicēts selfijs – virtuālie detektīvi tajā saskatīja Maiklu, kurš it kā iekārtojies automašīnas aizmugurējā sēdeklī aiz savas atvases.

Ja Džeksons patiešām būtu dzīvs, viņš šobrīd būtu 58 gadus vecs.

Reperis Tupaks Šakurs

Foto: AP/Scanpix

Amerikāņu reperis Tupaks Šakurs jeb 2Pac (attēlā), kurš tika nošauts 1996. gada 13. septembrī Lasvegasā, savā ziņā pats veicinājis dažādu teoriju izplatīšanos, ka viņš savu nāvi iestudējis, lai noietu pagrīdē.

Leģendārais reperis pirms savas nāves vairākās intervijās minēja, ka vēlētos atpūsties no slavas. Konspirācijas teoriju piekritēji vēlāk viņa teikto izmantoja kā neapgāžamu pierādījumu, ka apšaude bijusi inscenēta.

Jāatzīmē, ka baumām ir arī vairāki citi iemesli – slepkavas tā arī netika atrastas, viņš tika kremēts nākamajā dienā pēc nāves un citi aizdomīgi puzles gabaliņi.

Turklāt repera mūzikas fani viņa dziesmu lirikās pamanījušies saklausīt dažādas norādes, ka Tupaks gatavojies inscenēt savu nāvi, ko, kā uzskata fani, viņam palīdzējis izdarīt kāds noslēpumains policists.

Daži uzskata, ka Tupaks pēc savas nāves devies uz Kubu, kur dzīvo viņa tante. Ja tā tiešām būtu, Tupaks pērn būtu atzīmējis 45 gadu jubileju.

Princese Diāna

Foto: AFP/Scanpix

Dažiem sava elka nomiršana ir tik smags trieciens, ka tie gatavi izvirzīt visabsurdākās teorijas. Lai gan tas izklausās visnotaļ traģikomiski, netrūkst cilvēku, kas atsakās ticēt Velsas princeses, lēdijas Diānas Spenseres (attēlā) nāvei.

Diānas jeb, kā viņu dēvē plašsaziņas līdzekļi, "tautas princeses" dzīvība izdzisa autokatastrofā 1997. gada 31. augustā Parīzē, un lielu lomu traģēdijā spēlēja sensāciju mednieki ar kamerām – šoferis centās aizbēgt no paparaci, kas uzmācīgi dzinās pakaļ spēkratam, kurā atradās princese, un notika avārija.

Diāna savas trauksmainās dzīves dēļ bija iecienīta tabloīdu un preses fotogrāfu zvaigzne – sensāciju mednieki ar kamerām centās dokumentēt katru viņas soli, cenšoties uzzināt jaunus faktus par viņas privāto dzīvi un mīlas sakariem.

Sievietes kvēlākie pielūdzēji uzskata, ka viņa inscenējusi savu nāvi, lai beidzot uz visiem laikiem pazustu no sabiedrības redzesloka, karaliskās ģimenes kritikas un paparaci pūļiem, kas nemitīgi viņu ielenca.

Tiesa, saprātīgi domājošie ļaudis sapratīs, ka šī teorija neiztur nekādu kritiku, jo Diāna bija laidusi pasaulē divus dēlus, kurus no visas sirds mīlēja, un neviena normāla sieviete nespētu apzināti likt saviem bērniem sērot un pārdzīvot par mātes nāvi un slepus tajā visā noraudzīties no malas.

Ja nu tā tomēr būtu, Diāna šobrīd būtu 55 gadus veca.

ASV prezidents Džons Ficdžeralds Kenedijs

Foto: AP/Scanpix

1963. gada novembrī atentātā Dalasā tika nogalināts ASV prezidents Džons Ficdžeralds Kenedijs (attēlā), un daudzi uzskata, ka viņš inscenējis savu nāvi, lai uz visiem laikiem pazustu no politiskās skatuves.

Viņa nāvi apvij dažādas leģendas, mīti un nostāsti. Ietekmīgā vīra nāvē tika vainots Lī Hārvijs Osvalds, kurš tika nošauts pāris dienas pēc Kenedija bojāejas. Savukārt aizvadītajā gadā uzvirmoja versija, ka netīro darbiņu padarījis kāds cilvēks no iekšienes – viens no prezidenta drošības dienesta darbiniekiem.

Savukārt konspirācijas teoriju piekritējiem labpatīk domāt, ka Kenedija nāve bijusi iestudēta, un laiku pa laikam tiek izplatīti pretrunīgi vērtējami pierādījumi, kas apliecina, ka prezidents sarīkojis teātri, nogājis pagrīdē un joprojām ir sveiks un vesels.

Taisnības labad gan jāpiebilst, ka, ja slavenais vīrs joprojām būtu dzīvs, šogad maijā viņš svinētu 100 gadu jubileju.

Sazvērestības teoriju fani vienmēr atgādinājuši, ka Kenedijs joprojām bijis dzīvs, kad viņš nogādāts slimnīcā. Tiesa, tie spītīgi ignorē faktu, ka prezidents tika sašauts galvā un ievainojums burtiski izārdīja viņa smadzenes.

Viena no populārākajām versijām ir, ka Kenedijs pēc savas nāves inscenēšanas paslēpies kādā grieķu miljardierim un kuģubūves magnātam Aristotelim Onasi piederošā privātajā salā.

Kenedija sieva Džekija, kā zināms, pēc sava vīra nāves apprecējās ar Onasi, kurš, kā savulaik stāstījuši zinātāji, prezidenta sievu lencis vēl tad, kad viņas vīrs bija dzīvs.

Grupas 'Nirvana' līderis Kurts Kobeins

Foto: Vida Press

Leģendārās grupas "Nirvana" solists Kurts Kobeins (attēlā) mira 27 gadu vecumā. 1994. gadā viņš izdarīja pašnāvību, aiz sevis atstājot ne tikai atzinīgi novērtētus muzikālos dārgumus, bet arī mīklas, kas apvij viņa mūža pēdējās dienas.

Fani spekulēja, ka Kobeina nāve nav notikusi, jo līķa fotogrāfijā, kas tika izplatīta, nebija redzama mūziķa seja.

Tas pielūdzējus pamudināja izvirzīt neskaitāmas apšaubāmas teorijas, no kurām populārākā vēsta, ka viņš inscenējis savu nāvi, jo vēlējies aiziet no mūzikas biznesa, paslēpties no sabiedrības un mediju redzesloka, kā arī tikt vaļā no sievas Kortnijas Lovas.

Dažiem mītu cienītājiem labpatīk domāt, ka Kobeins pēc savas pašnāvības notēlošanas pārcēlies dzīvot uz Peru. Aizvadītajā gadā viņa fanu un dažu apšaubāmu tabloīdu ievērību izpelnījās peruiešu dziedātājs Samiro Savedra, kurš nedaudz līdzinās Kobeinam.

Globālajā tīmeklī negaidīti par īstu sensāciju kļuva pirms četriem gadiem publicēts video, kurā Samiro Peru vietējā talantu šovā izpilda kādu Kobeina dziesmu, un fani priecājās, ka viņu elks beidzot iznācis no pagrīdes, tiesa, ar citu vārdu.

Jezga bija tik liela, ka grupas "Nirvana" oficiālajā "Facebook" lapā tika publicēts ironisks mūziķu paziņojums, kurā tie aptrakušajiem faniem vēstīja, ka Kobeins nudien esot dzīvs un viņš visu šo laiku slēpies, lai beidzot iemācītos spēlēt ģitāru ar labo roku.

Ja Kobeins patiešām būtu dzīvs, šī gada 20. februārī viņš svinētu 50 gadu jubileju.

Mūziķis Džims Morisons

Foto: AFP/Scanpix

Ārvalstu mediji vēsta, ka leģendu par to, ka grupas "The Doors" līderis Džims Morisons 1971. gada 3. jūnijā nenomira, radījis slavenās grupas taustiņinstrumentālists Rejs Manzareks.

Manzareks līdz pat savai nāvei 2013. gadā neatkāpās no viedokļa, ka Morisons būtu varējis inscenēt savu nāvi un pārcelties dzīvot uz Seišeļu salām.

Tāpat jāatzīmē, ka Morisona ķermeni pēc nāves neredzēja gandrīz neviens no viņa tuvākajiem draugiem un kolēģiem. Tiesa, izņēmums bija mūziķa draudzene Pamela Kursone, jo viņa atrada vīrieša līķi.

Publiskajā telpā savulaik izskanējusi arī visai absurda teorija, ka Morisons nogalināts pēc ASV prezidenta Ričarda Niksona pasūtījuma, kurš tādējādi gribējis atbrīvoties no hipiju kustības izplatības.

To, ka ne visi fani tic tam, ka Morisons varētu būt dzīvs, apliecina, ka viņa atdusas vieta Parīzes Perlašēza kapsētā kļuvusi par katra īsta "The Doors" fana svētceļojuma galamērķi. Ja nu tomēr izrādītos, ka mūziķa nāve inscenēta, viņš pērnā gada decembrī būtu atzīmējis 73. jubileju.

Aktieris Džeimss Dīns

Foto: Vida Press

Amerikāņu aktieris Džeimss Dīns nomira 24 gadu vecumā 1955. gadā. Pēc nāves viņš kļuva par kulta personību, un šarmantais, glītais jauneklis joprojām nodarbina ne tikai daudzu dāmu, bet arī sazvērestības teoriju piekritēju prātus.

Dīns, kuram tika paredzēta žilbinoša aktiera karjera, nositās autoavārijā, savukārt viņa fani nekad tā īsti nav spējuši samierināties, ka talantīgā puiša dzīvība izdzisusi tik agrā vecumā, un spītīgā pretošanās realitātes pieņemšanai radījusi labvēlīgu augsni mītiem un leģendām.

Netrūkst fanu, kuri svētā pārliecībā tic, ka puisis patiesībā izdzīvojis pēc avārijas, taču ievainojumi bijuši tik šaušalīgi, ka aktiera pārstāvētās filmu studijas darboņi viņu piespieduši izlikties par mirušu, jo Dīns-invalīds sagrautu visas cerības, savukārt viņa nāve veicinātu filmu popularitāti.

Eļļu ugunij piešāva aculiecinieku stāsti – divi cilvēki, kas avārijas brīdī atradās tuvumā, apgalvoja, ka Dīns atradies blakussēdētāja krēslā, nevis pie stūres, kā bija teikts viņa nāves oficiālajā versijā.

Ja Dīns patiesi nebūtu gājis bojā traģiskajā avārijā, viņš februārī atzīmētu 86. dzimšanas dienu.

Komiķis Endijs Kaufmans

Foto: Vida Press

Amerikāņu komiķis un aktieris Endijs Kaufmans (attēlā) nomira 1984. gada 16. maijā. Viņš slimoja ar neoperējamu plaušu vēzi, bet radinieki sākotnēji to neuztvēra nopietni un domāja, ka viņš mēģina izspēlēt kārtējo joku.

Kaufmans nekad agrāk par savu veselību nebija sūdzējies, bet piecus mēnešus pēc diagnozes noteikšanas viņš nomira. Arī tad netrūka cilvēku, kuri domāja, ka viņš visus mēģina iznerrot un šokēt.

Fani joprojām svēti tic, ka Kaufmans kaut kur slēpjas un nogaida īsto brīdi, lai sarīkotu savu visu laiku iespaidīgāko šovu "Endijs Kaufmans pieceļas no miroņiem". Arī tuvs komiķa draugs, aktieris Bobs Zmuda savulaik apstiprinājis, ka Endijs bijis apsēsts ar ideju par savas nāves inscenēšanu.

Ja Kaufmans būtu dzīvs, viņš tagad būtu 68 gadus vecs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!