Foto: Privātais arhīvs

Amerikā dzīvojošā fitnesa modele Karīna Smita (Akmens) pērnā gada oktobrī kļuva par māmiņu meitai Sofijai. Lai gan vairums cilvēku uzskata, ka meitenīte ir Karīnas pirmdzimtais bērns, izskanējušas arī runas, ka no iepriekšējām attiecībām viņai ir dēls. Līdz šim fitnesa modele bija vairījusies par to runāt publiski, taču tagad ir pienācis brīdis, kad viņa ir nolēmusi atklāt patiesību.

Sarunā ar "Delfi Izklaidi" Karīna atzīst, ka viņa ļoti vēlētos, lai šo stāstu izlasa arī viņas dēls, kurš šobrīd atrodas Latvijā un dzīvo pie savas vecmāmiņas – Karīnas bijušā vīra mammas. Jaunā sieviete arī ļoti cer, ka viņai atkal būs iespēja satikt un būt kopā ar savu dēlu, kuru viņai nācās zaudēt netaisnīgā ceļā.

"Jā, man ir dēls, kuram ir deviņi gadi. Viņš piedzima, kad man bija 20 gadi. Toreiz es ne reizi nebiju apmeklējusi svaru zāli un biju parasts skuķis, kurš studēja lingvistiku un kopā ar mammu strādāju zobu tehniskajā laboratorijā. Mēs ar mazo dzīvojām Rīgā, un viņš bija visa mana pasaule," stāsta Karīna. Viņa daudz brīvā laika pavadīja kopā ar dēlu un no sirds izbaudīja šos mirkļus. Diemžēl attiecības ar bērna tēvu un nu jau bijušo vīru bija lemtas neveiksmei.

"Tās man bija pirmās nopietnās attiecības, un mēs sākām satikties tad, kad biju knapi 18 gadus veca. Attiecībām uzsākoties, man likās, ka mums viss izdosies. Viņš bija parasts puisis no laukiem, bet redzēju viņā perspektīvu mainīties un attīstīt savu personību," cerību pilno sākumu atminas Akmens.

Diemžēl ātri vien viņai nācies saprast, ka bērna tēva intereses pilnībā neatbilst viņas, kā arī viņš sievieti dara ļoti nelaimīgu.

"Manam bijušajam bija prātā tikai tusiņi ar draugiem, alkohola lietošana un nebeidzama smēķēšana. Ar laiku viņš sāka dzert tik daudz, ka to darīja, būdams viens pats mājās. Kaut gan abi ar dēliņu dzīvojām citā istabā, viņš taisīja skandālus, kliedza, grūstījās. Man likās tik slimi, ka viņš uzskatīja par normālu dzert vienatnē šņabi un pēc tam dauzīt sava bērna māti, kura mazo baro ar krūti. Es ienīdu viņu," bēdīgo pagātnes pieredzi atklāj Akmens. Situāciju nedaudz vieglāku darījis fakts, ka viņas vīrs periodiski strādājis Anglijā, tāpēc mājās parādījies reizi trīs mēnešos.

"Es biju nelaimīga šajās attiecībās, sapratu to, ka ir jāšķiras, jo tā būs labāk gan man, gan dēlam," savu lēmumu pamato Akmens, kura attiecībām oficiālu punktu pielika tad, kad zēns bija sasniedzis divarpus gadu vecumu. Sieviete gan necentās liegt puikam satikties gan ar tēvu, gan ar zēna vecmāmiņu – bijušā vīra mammu.

Viltoti dokumenti un "aizver muti"

Foto: Privātais arhīvs
"2012. gadā es nodibināju pati savu uzņēmumu – zobu tehnisko laboratoriju – un smagi strādāju visu vasaru. Rudenī biju ieplānojusi ceļojumu trīs mēnešu garumā mums abiem ar dēlu uz ASV, bet pirms tam aizvedu dēlu ciemos uz laukiem pie vecmāmiņas. Bija plānots, ka viņš tur pavadīs jūliju un augustu, bet es katru nedēļas nogali viņu apciemoju. Vīrs tikmēr bija Anglijā," notikumu virzību atceras Akmens.

Nedēļu pirms plānotā brauciena uz Ameriku viņa bija sākusi ķerties pie čemodānu krāmēšanas un izlēmusi, ka ir īstais brīdis, lai dēlu atvestu atpakaļ uz mājām. Sekojis telefona zvans dēla vecmāmiņai. Tālākie notikumi līdzinājušies negaidītam murgam.

"Telefonu pacēla bijušais vīrs, kurš paziņoja, ka dēliņš bez manas ziņas ir "pārrakstīts" laukos. Vīra māte tur ir politiķe un man aiz muguras bija sagatavojusi viltotus dokumentus, kurus izkārtoja viņas draudzenes – sociālā dienesta darbinieces un bērnu psiholoģes. Bija iegūts atzinums, ka bērnam nav ieteicams ceļot," notikumu pavērsienus atminas sieviete. Pēc tam kļuvis vēl ļaunāk.

"Man iepriekš nezinot, bija sagatavots pagaidu tiesas lēmums par bērna aizgādniecības piešķiršanu tēvam. Netika ņemtas vērā citu cilvēku liecības – ne mūsu kaimiņu un paziņu, ne ģimenes ārstes, ne fizioterapeita. Viņi apstiprināja, ka bērns ar mani ir vienmēr laimīgs, taču neviens to neņēma vērā un neklausījās," situāciju apraksta Akmens, kura, kā pati atceras, "lauku tiesā" pēc pretenziju celšanas esot saņēmusi repliku, lai "aizver muti".

Neesot līdzējusi arī juristes palīdzība. Atskatoties uz to laiku, Akmens pieļauj, ka bijušais vīrs un viņa māte apzināti šīs mahinācijas izvēlējušies veikt laukos, kur netrūcis vajadzīgajās iestādēs strādājošo paziņu. Iespējams, Rīgā tas nebūtu tik vienkārši izdarāms. No bijušā vīra, viņa mātes un citu iesaistīto personu puses sekojuši tikai apmelojumi.

Emocionāls sabrukums un piecelšanās dēla dēļ

Foto: Privātais arhīvs, Aija Lietiņa
"Es psiholoģiski sabruku. Mans uzņēmums bankrotēja, un es biju absolūtā bedrē. Ik reizi, kad centos šo lietu risināt un sarunāju tikšanos ar viņiem, viņi neieradās un manu vēlmi ignorēja. Reiz, kad ierados laukos, bijušais vīrs iesita man pa seju un nometa pa trepēm – tolaik es svēru 48 kilogramus," pārdzīvoto atceras Akmens, kura par notikušo ziņojusi arī policijai, taču viņas iesniegums, kā arī izraksts no slimnīcas par nodarītajiem miesas bojājumiem mistiski pazuda. Akmens ir pārliecināta, ka šajā reizē lieti noderējuši bijušā vīra sakari policijā.

"Pēc tā visa es pamatīgi sabruku, nelikās, ka ir jēga dzīvot. Taču vienā brīdī sapratu, ka, kaut arī nevaru būt kopā ar savu dēlu, man ir jādzīvo. Nolēmu piecelties, saņemties un cīnīties par savu dzīvi, lai kādreiz es kļūtu par palīgu savam dēlam. Tieši tāpēc es sāku nodarboties ar svaru cilāšanu, jo es negribēju, lai mani vēl kādreiz sit. Viss, ko es esmu sasniegusi, ir tikai mana dēla dēļ," apzinājusies ir Akmens, kura atkal jūtas emocionāli pietiekami spēcīga, lai uzsāktu cīņu par savu dēlu.

Atskatoties uz visu notikušo, viņa secina, ka visnepatīkamākais šajā situācijā saistās ar to, ko ir nācies pārdzīvot viņas dēlam.

"Skumjākais ir nevis tas, ka sāpināja mani, bet gan fakts, ka puikam atņēma mammu, radot milzu psiholoģisko traumu. Mūsu saikne tika vienkārši sarauta. Mazajam pat neļāva atvadīties no tik ļoti mīlētās mammas, kā arī neviens viņam nepaskaidroja, kāpēc tas tā notiek," sev sāpīgās pārdomās dalās Akmens.

Cīņu par dēla aprūpes tiesībām ir nolēmusi turpināt

Foto: Privātais arhīvs
"Ir pagājuši gadi, es esmu cits cilvēks. Katru dienu domāju par to, kas ir nozagts man un manam dēlam – tagad es gribu godīgu cīņu. Es vairs neesmu maza meitenīte, kura nonākusi krīzes stāvoklī," apgalvo Akmens, kura pēc daudzus gadus ilgās cīņas ar bijušo vīru ir sapratusi to, ka nedrīkst iesaistīties attiecībās, kurās otrs dara pāri un cenšas izrādīt savu pārākumu.

"Tad, kad tu centīsies izbēgt no tā visa – tevi sāks kontrolēt. Nesen bijušais vīrs atzina, ka to visu ir darījis, lai atgūtu mani. Viņam pat nevajadzēja mazo, jo viņš turpina dzert Rīgā, kamēr mūsu dēlu audzina viņa māte. Es turpinu prasīt, lai dēlu atdod man atpakaļ, taču bez rezultātiem. Man ir tik daudz ko dot savam bērnam – stabila ģimene, ieskaitot viņa māsiņu (attēlā), kā arī finansiālie līdzekļi, skaista māja un citas lietas," savu šī brīža dzīves ainu ieskicē Akmens, kura jau kādu laiku ir precējusies ar amerikāni Zaku Smitu.

Mājā, kurā viņa tagad dzīvo, ir arī iekārtota atsevišķa istaba dēlam. Kaut gan bijušais vīrs un viņa māte sievietes izmisīgos lūgumus atgūt dēlu ignorē, viņa ir nolēmusi nepadoties un mēģināt tik ilgi, cik vien tas būs nepieciešams. Pagaidām Akmens ir apņēmusies sākt ar mazumiņu – izcīnīt to, lai dēls varētu pavadīt pie viņas šī gada vasaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!