Foto: F64
Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars, kura atalgojums šogad samazināts gandrīz uz pusi, neizslēdz, ka viņš varētu pamest savu amatu un piekrist piedāvājumam strādāt kādā ārzemju operas namā.

"Ja Operas finansiālā situācija ilgtermiņā neuzlabosies, tad neizslēdzu iespēju izskatīt piedāvājumus vadīt kādu operteātri ārzemēs," laikrakstam Neatkarīgā atzinis Žagars, atklājot, kā šādus piedāvājumus viņš esot saņēmis.

Žagars, kurš Operu vada kopš 1995. gada, īpaši uzsvēris, ka amatu pamestu nevis sava atalgojuma, bet tikai Operas kopējā finansējuma dēļ, jo dramatiski samazinātā budžeta dotācija ierobežo iespējas realizēt operas radošos plānus - salīdzinot ar aizvadīto gadu, šogad dotācija samazināta par aptuveni pusotru miljonu latiem.

Salīdzinot ar 2008. gada jūniju, šī gada maijā LNO direktors Žagars saņēmis par 1500 latiem mazāku algu jeb 2041 latu. Zemākā alga Kultūras ministrijas pārziņā esošo valsts kultūras iestāžu vadītājiem ir Daugavpils teātra vadītājai Inesei Laizānei - 800 latu, savukārt Rīgas cirka direktore Lolita Lipinska saņem 1000 latu pirms nodokļu nomaksas. Dailes teātra direktors Aivars Līnis, kuram noteiktais maksimālais atalgojums ir 1247 lati mēnesī, atzinis, ka izjūt lielu atbildību teātra kolektīva priekšā un amatu pamest negatavojas. „Man nav tiesību kā histēriskai vecmeitai lēkt augšā, visu pamest un skriet prom. Kapteinim vētras laikā jāatrodas uz komandtiltiņa," skaidrojis Līnis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!