Foto: DELFI
Daudziem cilvēkiem čigāni jeb romi asociējas ar tā saukto čigānu triatlonu (aizskries uz ezer', izpeldēsies, atbrauks atpakaļ ar riten'), taču tā uzskata tikai stereotipos iegrimuši tuvredzīgi rasisti. Patiesībā daudziem šīs tautas pārstāvjiem izdevies sasniegt izcilas šovbiznesa virsotnes, tāpēc piedāvājam nelielu apkopojumu ar populārākajiem Latvijas čigāniem.

Temperamentīgais 'līvs' Tomass Kleins


Foto: F64

Bijušais grupas Līvi dalībnieks Tomass Kleins savu nacionalitāti nekad nav slēpis. Arī tad, kad Kleins kopā ar Ivo Fominu 2004. gadā devās uz Stambulu, lai pārstāvētu Latviju starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā, tika īpaši uzsvērts tas, ka Latvijas godu aizstāvēs internacionāla komanda, kurā ir gan latvieši, gan viens krievs un viens čigāns.

Savulaik sarunā ar DELFI Izklaidi Kleins norādījis, ka, protams, arī starp čigāniem, tāpat kā starp jebkuras citas tautības pārstāvjiem, ir cilvēki, kas savu talantu demonstrē citās, ne tik pozitīvās jomās, bet, pirms kādu nosodīt, latviešiem vajadzētu paskatīties pašiem uz sevi un to, kas notiek ar valsti.

Čigānu goda aizstāvis Kaspars Antess


Foto: DELFI

Dziedātājs Kaspars Antess (attēlā pa labi), kurš savulaik spēkus izmēģinājis arī mediju darbā, ir Dzintara Čīčas brālēns un pasaulē nācis kā Čīčis.

Plašāku atpazīstamību bijušais Ventspils bērnu popgrupas Jūras akmentiņi dalībnieks iemantoja pēc dalības šovā Zvaigžņu lietus, bet vēlāk viņš savas daiļrades cienītājus regulāri priecējies gan ar soloprojektiem, gan sadarbojoties ar citiem mūziķiem.

Neraugoties uz uzvārda maiņu, Kaspars nekad nav slēpis savu izcelsmi, labprāt stāstot par čigānu kultūru, izpildot viņu dziesmas un citādi uzsverot savas tautas kultūras vērtības. Tāpat Antess bija tas, kurš sava brālēna Dzintara Čīčas vārdā metās aizstāvēt čigānu godu pēc kādas ne visai labvēlīgas publikācijas pašmāju presē.

Zem laimīgās zvaigznes dzimušais Dzintars Čīča


Foto: Publicitātes foto

Viens no populārākajiem čigānu tautības pārstāvjiem Latvijas šovbiznesā noteikti ir Dzintars Čīča no Sabiles, kuru Latvija iepazina kā mazu zēnu, kad viņš uzvarēja Latvijas Šlāgeraptaujā un izdeva savu debijas albumu Nāc un dziedi.

Vēlāk Čīča iekaroja paša Raimonda Paula simpātijas un atbalstu, bet 2008. gadā Dzintaram pat tika uzticēta kora vadīšana šovā Koru kari, bet pēc dalības šovā Čīča uz pāris gadiem no šovbiznesa pazuda.

Tagad Čīča ir pieaudzis, trenējas boksā un kopā ar savu tautieti Kasparu Antesu, kā arī ar projektu Rudens kaislības turpina iekarot mūzikas skatuvi.

"Visi čigāni ir muzikāli apdāvināti. Tas mums ir asinīs. Daudziem ir talants, bet viņi tālāk nekur neizpaužas. (..) Daudziem čigānu bērniem ir laba balss, bet viņiem nav bijusi izdevība sevi parādīt. Lai tas notiktu, jāpiedzimst zem laimīgas zvaigznes. Es laikam zem tādas esmu piedzimis," aizvadītā gada rudenī intervijā žurnālam Ieva atzina Čīča.

Pēdējo reizi Čīčas vārds pašmāju medijos skaļi izskanēja šī gada vasarā, kad puisis bija iekūlies kādā kautiņā un pēc aculiecinieku sniegtās informācijas palicis bez trim priekšzobiem.

Anna Dribas: Ne visi čigāni ir zagļi!


Foto: F64

Piedaloties šovā Okartes akadēmija, jaunā skatuves māksliniece Anna Dribas sabiedrību iesākumā mēģināja pārliecināt, ka viņa ir spāņu izcelsmes, tomēr drīz vien tapa zināms, ka viņas mamma ir čigāniete, bet tēvs - ukrainis.

Jaunā dziedātāja ir kaislīga savas tautas aizstāve un savulaik sarunā ar DELFI Izklaidi atzina, ka ir naivi un stulbi domāt, ka visi čigāni zog.

"Ikvienā nacionalitātē ir labi cilvēki un slikti cilvēki, tāpēc nevar teikt, ka visi čigāni ir zagļi. Ikvienā tautībā var atrast piemērus gan zagšanai, gan tā nedarīšanai," pirms diviem gadiem pārdomās dalījās Anna Dribas, kura jau vairākus gadus ir kopā ar savu tautieti Rinaldo.

Tautiešu apdraudētā Riču ģimene


Foto: Publicitātes foto

Muzikālo Riču ģimeni, kurā darbojas brašie brāļi Kaspars un Ritvars Sunīši un viņu brālēns Kaspars Pudniks, kurš gan pats ir latvietis, Latvija iepazina pēc dalības sirsnīgajā sadziedāšanās šovā Dziedošās ģimenes.

Tiesa, ceļš uz slavas virsotnēm šiem puišiem nav bijis viegls - neilgi pēc popularitātes gūšanas čigāni sākuši šantažēt puišus, bet 2010. gada vasarā Riču ģimene saņēma arī konkrētu draudus - vai nu izspiedēji saņem 10 tūkstošus, vai arī ar mūziķiem izrēķināsies.

Lai gan konkrētu pierādījumu nebija, grupas runasvīrs pauda aizdomas, ka anonīmie ļaundari ir čigānu izcelsmes un esot darījuši "vissliktākās lietas".

Izspiešanas lieta gan vēlāk noklusa, bet šovasar skandālā iekūlās Kaspars Sunītis, kurš Vecrīgā saķīvējās ar taksometra šoferi.Neilgi pēc tam savstarpēju nesaskaņu un naudas dēļ Riču ģimene pajuka - grupas runasvīrs Pudniks turpina tautu priecēt ar humoristisko projektu Nabaga oligarhs, bet abi Sunīši par nākotnes muzikālajiem plāniem komentārus nesniedz.

Ceturtdaļčigāns - Andris Ērglis


Foto: DELFI

Iespējams, daudziem tas ir pārsteigums, bet čigānu asinis rit arī populārā dziedātāja Andra Ērgļa dzīslās - Andra vecmāmiņa no mātes puses bijusi čigāniete. 

DELFI Izklaide jau vēstīja, ka savulaik Ērglim radās nopietns konflikts ar citu romu tautības pārstāvi - dziedātāju Tomasu Kleinu, kurš gados jaunākajam kolēģim pat uzšāva pa degunu, tādējādi apliecinot savu karstasinīgo dabu.

Tiesa, Kleins pats vēlāk taisnojās, ka Ērglis ap notikušo sacēlis pārlieku lielu brēku, un pieļāva iespēju, ka puiša deguns ir taisīts no papīra, ja jau par notikušo jāstāsta visai pasaulei.

Enerģiskā aktrise Santa Didžus


Foto: DELFI

Leļļu teātra aktrise un bijusī raidījuma Māmiņu klubs vadītāja Santa Didžus par savu nacionalitāti intervijās runāt izvairījusies, bet zināms, ka temperamentīgās un enerģiskās aktrises vectēvs bijis īsts Sabiles čigāns, tā kā arī viņā rit ceturtdaļa šīs tautības asiņu.

Iespējams, par kādu no aktrises radiniekiem rakstīts aizvadītā gadsimta trīsdesmito gadu nogalē izdotā grāmatā Čigāni, kurā teikts, ka "Kurzemē visai slavens bijis arī čigānu vecākais Didžus, kas dzīvojis Grobiņā".

"Didžus bijis ļoti uzstājīgs un lepns vīrs. Par viņu stāsta brīnumlietas. Bijis ļoti bagāts un bezgala mīlējis zirgus. Savus mīluļus viņš nebarojis vis no vienkāršas koka siles, bet iegādājies sevišķus sudraba traukus un no sudraba traukiem ēdinājis zirgus.

Vēsā un lietainā laikā viņš ietērpis zirgus zīda un zelta cauraustās tiļās. Tikai zirgu kāju pēdas palikušas neapsegtas. Cik tur taisnība, kas to lai zina, bet čigāni svēti tic, ka tas tā tiešām arī bijis," vēstīts grāmatā.

Neparastais dziesminieks Haralds Sīmanis


Foto: F64

Dziesminieks Haralds Sīmanis pasaulē nācis Cēsīs jauktā latviešu un čigānu ģimenē: viņa mamma bijusi latviete, bet tēvs - īsts čigāns.

2005. gadā izdevums Vides vēstis, aprakstot Sīmaņa ģimeni, vēstīja, ka Haralda tēvs Harijs Sīmanis bijis čigāns "no galvas līdz pat papēžiem" un īsts skaistulis "ar degošu skatienu".

Viņam izdevies savaldzināt gaišmataino telegrāfa darbinieci Mirdzu Treimani, un abi mīlnieki, neraugoties uz sabiedrības aizspriedumiem pret latvietes laulībām ar čigānu, tomēr apprecējušies, un pasaulē nācis Haralds.

Iespējams, tieši čigānu asinis ļāvušas Haraldam Sīmanim kļūt par vienu no neparastākajiem dziesminiekiem Latvijā, jo viņš nekad mūziku nav studējis, bet gan ģitāras, gan ērģeļu spēli apguvis pašmācības ceļā.

Latviešu Nostradams – Eižens Finks


Par kulta personu Latvijā noteikti kļuvis par latviešu Nostradamu dēvētais pareģis Eižens Finks. Viņš bija dzimis 1885. gadā čigānu amatnieka Johana Finka un viņa sievas, vidzemnieces Līzes Braunas ģimenē, un dokumentos bijis norādīts, ka viņš pasaulē nācis vilcienā.

Pēc vecāku nāves Eiženu savā paspārnē ņēmusi kāda Valmieras apriņķī dzīvojoša latviešu ģimene, bet jau 13 gadu vecumā piepildījies viņa pirmais pareģojums par kāda jauna cilvēka noslīkšanu Gaujā.

Tāpat Finks bija pareģojis nelāgu galu Jaunāko ziņu redaktorei Emīlijai Benjamiņa kundzei, bet par šo čigānu izcelsmes pareģi plašākai sabiedrībai tika atgādināts pirms 11 gadiem, kad Latvijas Nacionālajā teātrī uzveda izrādi Sfinksa ar Ivaru Stoninu galvenajā lomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!