Foto: Publicitātes foto

Laikā, kad visā Latvijā runā par to, ka šogad Latvijas skolu kafejnīcās vairs nav nopērkamas bulciņas, populārā TV un radio raidījumu vadītāja Baiba Sipeniece-Gavare (attēlā) pārmaiņas sveic ar prieku. Divu meitu mamma dalās pieredzē, atklājot, kādas uzkodu tendences valda pasaulē un kādus kārumus viņa uz skolu dod līdzi saviem bērniem.

"Tas bija stulbi, ka savulaik tādām lietām kā bulkas, cukuroti produkti un limonāde vispār ļāva ienākt skolās. Bufešu atvēršana skolu ēdnīcās jau no sākta gala bija kļūda.

Ja labi zināms, ka arī vecāku uzraudzībā lietot daudz neveselīgo produktu ir kaitīgi, kāpēc vispār jādod iespēja bērnam nekontrolēti lietot saldumus?" sarunā ar DELFI Izklaidi prieku par bulciņu aizliegšanu pauž Sipeniece.

Viņa prognozē, ka diskusijas par šo tēmu, kā jau Latvijā tas ierasts, varētu turpināties pusgadu. Pēc tam viss norims, un tiks pieņemta realitāte. Sipeniece cer, ka šajā laikā situācija kafejnīcās sakārtosies, jo, tā kā pārmaiņas bijušas pēkšņas, tām ir mazi mīnusi.

"Pie mums viss kā allaž notiek steigā un nepārdomāti. Pareizi būtu bijis nevis vienkārši novākt no skolu kafejnīcu plauktiem bulciņas, bet gan samainīt pret ko veselīgāku. Zinu, ka ir daudzi tiešām lieliski pavāri, kuri palīdz izstrādāt ēdienkarti bērnudārzos.

Varbūt skolās varētu piesaistīt līdzīgus cilvēkus. Ir daudz uzkodu, kas ir veselīgas, bet tajā pašā laikā labi garšo," spriež Sipeniece. Viņa atklāj, ka pirms kāda laika, viesojoties ārzemēs, secinājusi, ka arī Latvijā populārajos takeaway uzkodu veikaliņos ārzemēs jau ir pavisam citas tendences.

Kamēr latvieši vēl stāv rindās pēc hotdogiem un trijstūrmaizītēm, ārzemēs pieejams veselīgs līdzi paņemamo uzkodu klāsts, kurš izstrādāts pēc slavenā pavāra Džeimija Olivera receptēm.

"Tur plašā izvēlē ir tā saucamie vrapi, kas ir veselīgi un garšīgi. Sastāvdaļu izvēle ir ļoti plaša - kvinoja, čia sēklas, tītara gaļa, gurķi, dažādas salātlapas, tuncis. Paies pāris gadi, un tendence nonāks arī līdz mums," prognozē Sipeniece. Kā vēl vienu variantu viņa piedāvā augļu un dārzeņu smūtiju tirgošanu skolas kafejnīcās.

Raidījumu vadītāja uzsver - arguments, ka bez bulciņām bērni skolā būs izsalkuši, esot absolūti ačgārns. Kā piemēru viņa min savus bērnus, kuri mācās parastās valsts skolās un ēd parastas siltas skolēnu pusdienas.

"Maniem bērniem ir laba ēstgriba, bet nekad nav bijis tā, ka uz skolu līdzi jādod kaut kādus batoniņus vai bērnam jāiet uz bufeti," pieredzē dalās Sipeniece. Raidījumu vadītāja uzskata, ka bulciņu aizliegums ir tikai un vienīgi pašu skolēnu labā.

"Es esmu tikai un vienīgi par šo aizliegumu. Vienmēr esmu atgādinājusi visām omītēm un tantēm - nedodiet bērniem bulkas! Ēdiet pašas, jo jums jau lielākā daļa dzīves nodzīvota, bet bērniem vēl viss mūžs priekšā.

Ja jau bērnībā veselība tiks sabojāta ar bulciņām, visu mūžu nāksies cīnīties ar sekām," baisu realitāti iezīmē divu meitu mamma.

Tiem, kuri oponēs ar argumentu, ka "bērnībā visi bulciņas ēdām, bet viss kārtībā" viņa vēlas atgādināt arī to, ka mūsdienu jaunatnes dzīvesveids krietni atšķiras no viņu vecāku dzīvēm bērnībā.

"Mēs bērnībā daudz kustējāmies, tur tās bulkas arī izkusa. Pie mūsdienu bērnu mazkustīgā dzīvesveida vēl nolikt viņam priekšā bulku - tas ir trakākais, ko var izdarīt.

Protams, nedrīkst aizmirst par vecāku nozīmi. Tieši viņi ir tie, kas rada bērnā izpratni par to, kas ir veselīgi. Ja agrāk tas, ka visa klase sporto, bija tikai normāli, mūsdienās tas skaitās neparasti.

Es saprotu, ka ir vilinoši brīvajā laikā skatīties televīziju vai sēdēt pie datora - piedāvājums mūsdienās ir tik liels. Taču vecākiem jāmāca bērniem katru dienu sportot un kustēties.

Ja paši nevilksim savus bērnus ārā un neiemācīsim viņiem mīlēt fiziskas aktivitātes, sekas var būt bēdīgas," brīdina Sipeniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!