Foto: DELFI

Šķiet, ka ar katru gadu uzņēmēja un skaistumkonkursu organizatore Elita Drāke (attēlā) tā vietā lai novecotu, sāk izskatīties arvien žilbinošāk. Ilgu laiku turējusi sveci zem pūra, Drāke beidzot gatava dalīties ar savu mūžīgās jaunības noslēpumu, brīdinot, ka, lai rezultāts neizpaliktu, jāseko šim plānam pilnībā, nedodot dot sev nekādas atlaides.

Jaunāka kā pirms 15 gadiem

''Ik dienas man vairāki cilvēki uzdod šo jautājumu: "Elita, ko tu dari? Tu izskaties labāk, nekā pirms 15 gadiem!". Varu uzsvērt, ka man nav veiktas nekādas plastiskās operācijas - tas ir īpašs plāns, kas sastāv no vairākiem punktiem, kas obligāti jāievēro, lai saglabātu mūžīgu jaunību,'' sarunā ar DELFI Izklaide noslēpumu atklāj Drāke.

Kā pirmo punktu mūžīgas jaunības plānā viņa min mīlestību pret sevi un citiem - tās sniegšanu un saņemšanu, kas iet roku rokā. ''Cilvēks, kas nemīl sevi, sāk slimot un pirms laika noveco. Tajā pašā laikā nevar koncentrēties tikai un vienīgi uz sevi - man kā mediķei pēc izglītības ir ļoti svarīgi palīdzēt citiem, un, palīdzot citiem, notiek īpaša enerģijas apmaiņa - tas ir gandarījums, ko gūstam paši.

Cilvēki man nereti saka: "Elita, tev tā spīd acis!". Tas spīdums ir no tās palīdzēšanas citiem. Palīdzot citiem, mēs palīdzam sev. Var jau griezt un taisīt tās operācijas, bet viss ir dziļāk iekšā - dvēselē. Tavs izskats ir tavas dvēseles spogulis, bet dvēselei savukārt jābūt saskaņā ar ķermeni un otrādi,'' pamāca Drāke.

Ēd tikai tik daudz, lai staigātu

Attiecībā uz ķermeņa uzturēšanu formā, Drākei ir trīs pamata punkti, kas allaž jāievēro - disciplīna, režīms un rituāli. Pati uzņēmēja jau 30 gadus turas pie noteikta dienas režīma un sev nedod nekādas atlaides.

''Pārmērības vājina, gremdē, dedzina un iznīcina organismu. Kad cilvēkam ir slikti - uznāk depresija vai lūzums - nereti sākas pārmērības. Tiek dzerti vīni, šņabji, notiek pārēšanās. Ēšana un dzeršana uz bēdām ir inde organismam. Kad man ir slikti, es sportoju, staigāju, beržu māju un gludinu. Smejos, ka mana meditācija ir katlu beršana. Tās ir labākās zāles, jo kad apkārtējā vide ir sakārtota, arī pats kļūsti sakārtots.

Tava māja ir tavs templis. Arī darba vietai, kurā ikdienā uzturies, jābūt kārtīgai - ķermenim jāatrodas tīrā vidē. Pati savas telpas regulāri attīru ar svecēm, zvaniem, vīraku un kadiķi,'' stāsta Drāke.

No pārtikas Drāke izvēlas dabīgas lietas, ēdienu bez ķimikālijām un - nekādu pārmērību. ''Ēdu tikai tik daudz, lai staigātu. Nereti cilvēki, redzot, cik maz uzlieku uz šķīvja, man jautā - kāda tad vispār jēga dzīvei, ja nevar normāli paēst? Un to varu atbildēt ar pretjautājumu - vai tad mēs dzīvojam tāpēc, lai ēstu?

Tāpēc cilvēki arī izskatās tik slikti - jo domā, ka dzīves jēga ir ēdienā. Mēs neesam cūkas, lai ēstu visu pēc kārtas kā no siles.  Tāpēc es skatos, kāda ir produktu saderība, ievēroju dalītās ēdienkartes principus. Un organisma Ph līmenis ir ļoti svarīgs jaunības saglabāšanā - ja asinis ir skābas, organisms noveco ātrāk,'' stāsta eksperte.

Piecas lietas, ka jāapēd ik dienas

Lai palīdzētu organismam izvadīt šlakvielas, Drāke iesaka sākt dienu ar ūdeni, kam pievienots citrons vai ābolu etiķis, dzert labas kvalitātes ūdeni, piemēram, enerģētiski uzlādēto Memory water, kā arī katru dienu lietot dabīgās ēdienu piedevas.

''Pirmkārt, jāsāk dzert eļļas. Mana favorīte ir linsēklu eļļa - ideāli piemērota Latvijas apstākļiem. Vēl iesaku naktssveces, mārdadža, sinepju eļļu. Cilvēkam pašam jāsāk eksperimentēt ar dabīgajām eļļām, atrodot savam organismam atbilstošākās.

Otra svarīga piedeva - medus produkti. Ik dienas vajadzētu apēst divas līdz trīs ēdamkarotes medus, vairāk būs par daudz. Kursa veidā lietoju arī peru pieniņu, bišu maizi vai ziedputekšņus. Mūsu ēdiens ir nedzīvs, šie produkti ķermeni pabaro.

Trešais ir ābolu etiķis, ko iesaku pievienot salātiem, zupām sautējumiem un dzert tāpat. Kā ceturto svarīgo piedevu gribu minēt latviešu tantiņu tējas - piparmētru, kliņģerīšu, kumelīšu. Tās jāmiksē un jāmaina, lai organisms nepierod. Ar populāro zaļo tēju aizrauties neiesaku, un kafiju var atļauties divas, trīs reizes nedēļā, nevis katru dienu.

Piektā lieta ir garšaugi - pētersīļi, puravi vai kas nu kuram garšo.  Tagad ir īstais laiks, lai ziemā nebūtu jācīnās ar depresiju. Tāpat ļoti iesaku ķiplokus un ķiploku tabletes imunitātes stiprināšanai,'' organismam vajadzīgās vielas uzskaita Drāke.

Tāpat mūžīgi jaunā uzņēmēja atgādina neaizmirst par sportu - viņa pati ikdienā automašīnu vispār neizmanto, bet staigā kājām, četras reizes nedēļā pavada kardio treniņos un regulāri jogo. Protams, arī Drāke apmeklē skaistuma procedūras salonos, taču tas jau esot tikai pēdējais punktiņš uz ''i'' - skaistuma salonā vien mūžīgo jaunību neiegūsi.

''Saloni ir tikai papildinājums, galvenais ir ik dienu pašam strādāt ar sevi, turoties pie noteikta režīma. Vanna pret celulītu nepalīdzēs, ir jāsāk ar dzīvesveida maiņu,'' rezumē Drāke, iesakot dienas vadīt pozitīvā vidē - tad gadi nevies skries uz priekšu, bet nāks atpakaļ.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!