Foto: LETA

Drīzumā tiks izdota Lato Lapsas un Kristīnes Jančevskas jaunākā grāmata Grābeklis, kas vēsta par bijušo Latvijas premjeru Einaru Repši (attēlā), viņa profesionālo darbību, pieļautajām kļūdām un kādu senu aizraušanos ar nepilngadīgu meiteni.

Grāmatas pieteikums liecina, ka tā savā ziņā balstīta uz biblisko nāves grēku sarakstu, un nodaļā ar nosaukumu Iekāre grāmatas autori atklāj kādu visnotaļ pikantu lappusi no Repšes dzīves.

2003. gada 8. jūlijā Rundāles pilī norisinājās Vairas Vīķes-Freibergas otrās prezidentūras inaugurācijas balle, kurā uz pārējo viesu fona ar īpašu atraktivitāti izcēlies Repše, kurš pirms astoņiem mēnešiem bija kļuvis par premjerministru.

Izrādīšanās ar oliņām

Atsaucoties uz kādu anonīmu informatoru, kurš tolaik bijis netieši atbildīgs par premjera drošību, grāmatas Grābeklis autori vēsta - pasākuma laikā Repše ieskatījies kādā 17 gadus vecā meitenē, kura ballē piestrādāja Mārtiņa Rītiņa Vincenta apkalpojošajā personālā.

"Tas bija īsts cirks, un es tiešām nezinu, kā jutās meitene, bet mūsu Einaram viss bija "pie lampiņas". (..) Arī iepriekš mums bija gadījumi, kad sajūta tāda, ka viņam pēkšņi aizkrīt klapes un aizveras širmis, bet šis nu bija pāri visam, kas bija redzēts," atzinis notikušā aculiecinieks, kurš zina teikt - Vīķe-Freiberga tieši pēc šī vakara arī sākusi paklusām nicināt Repši.

Drošības dienesta darbinieks atceras, ka Repše visu vakaru burtiski skraidījis pakaļ meitenei un izrādījies.

"Kauns bija, ka mums ir tāds valdības vadītājs un ka visi to redz un smejas - vēstnieki un visi pārējie. Kā viņš viņai tinās apkārt. Sākumā izlikās, ka pavisam nejauši. Tad mētāja gaisā paipalu oliņas un cepumus, ko pēc tam uztvēra ar muti," vēsta avots.

Randiņš ar miesassargiem

Kad premjers mēģinājis sarunāt tikšanos, meitene viņam atteikusi, bet Repše neesot licies mierā - viņš "tāds pilnīgi sarkans, tad balts, tad atkal sarkans, acis pilnīgi kreizīgas" devies pie saviem drošībniekiem un devis viņiem uzdevumu noskaidrot visu par iekāroto skolnieci.

Uzdevums izpildīts jau tajā pašā vakarā, un, ticis pie telefona numura, premjers meties meitenei rakstīt īsziņas.

"Viņa, protams, atbildēja. Skaidra lieta. Interesanti taču. Un tad tikai sākās. Nākamajās dienās nekāda valsts un valdība viņam vispār neeksistēja. Tikai viena vienīga īsziņu vētra," stāstījis informators.

Beidzot premjeram izdevies sarunāt tikšanos, labi zinot, ka meitene ir nepilngadīga. Tāpat Repšes uzdevumā bija noskaidrotas meitenes intereses, draugi un citas privātās dzīves detaļas.

"Reti kad valsts resursi ir tērēti tik idiotiski kā šajā reizē, lai viens iekarsis, piedodiet, tēviņš, noskaidrotu, kādas tieši viņam ir izredzes. Tas viss par nodokļu maksātāju naudu, protams, par kādu gan vēl," grāmatas Grābeklis autoriem stāstījis bijušais drošībnieks.

Tikšanās notikusi Siguldā, kurp Repše devies ar pilno apsardzi un valsts mašīnām. Abu romantiskā pastaiga noritējusi stingrā miesassargu uzraudzībā, un uz randiņu paslepus ieradies arī meitenes tēvs.

No Siguldas viss auto konvojs devies uz Rīgu, un Repšem izdevies pierunāt meiteni doties pie viņa uz mājām skatīties Malholanda ceļu. Pēc filmas Repše jaunkundzei izrādījis gleznas un uzstājies ar priekšlasījumu par fiziku, lidmašīnām, Visumu un citām sev tuvām tēmām.

Anonīmais avots netieši norādījis, ka Drošības policijai varētu būt arī tā vakara video ieraksti.

"Patiesībā vēl tagad nedaudz kauns par to valsti, kura uztur šitādu premjeru - pats viņš nedzēra faktiski ne grama, bet meitenei gan lēja citu pēc citas un tik mudināja - esi mierīga, esi droša, cilvēkam jājūtas labi.

Droši vien, ja tādi ieraksti tiešām kādreiz parādīsies, daudziem būs jautri paskatīties, kā premjers mēģina piedzirdīt nepilngadīgu skolnieci, bet viņa glāzīti paklusām izlej te puķu podā, te vēl kaut kur."

Tā kā meitene nav reibusi, Repše viņu nolēmis izvadāt ekskursijā pa dzīvokli, abi nonākuši guļamistabā, kur premjers skolnieci mēģinājis noskūpstīt, bet meitene nav ļāvusies.

Kā bija noskaidrojuši drošībnieki, saviem tuvākajiem skolniece bija atzinusi, ka "klātienē tas izskats mani biedē", bet randiņa laikā "jo tuvāk viņš nācis klāt, jo viņai reāli fiziski uzsitis sliktu dūšu".

Vai atraidījums traucēja darbam?

Grāmatas Grābeklis autoriem stāstītā patiesumu apstiprinājuši gan citi notikumu aculiecinieki, gan pati meitene, kura gan publiski par senajiem notikumiem stāstīt nav vēlējusies.

Grāmatas autori arī vilkuši paralēles starp Repšes un viņa vadītās Jaunā laika valdības darbu un to, kā meitene atbildējusi uz viņa uzmanības apliecinājumiem vēlākajos mēnešos, norādot, ka, lai gan tas izklausoties fantasmagoriski, esot sakritības un liecības, kas apliecina - Repšes darbības un lēmumus politikā ietekmējis ne tikai pilnmēness, bet arī tas, ka viņš nav varējis dabūt to, ko vēlējies.

"Vienkārši sakot, no valsts viedokļa būtu bijis daudz labāk, ja tajā vakarā vai kaut kad vēlāk Einaram ar skolnieci kaut kas būtu sanācis. Pilnīgi noteikti ne mazums cilvēku būtu palikuši savā darbā, ne mazums lēmumu būtu labāk pārdomāti vai kaut jel drusku pārdomāti, arī Einara valdība varbūt būtu kritusi vēlāk," pieļāvis anonīmais informators.

Repšes uzmanības apliecinājumi nepilngadīgajai meitenei beidzās 2004. gada februārī, kad trīs nedēļas pēc atkāpšanās no Ministru prezidenta amata viņš sastapa savu nākamo sievu Rūtu, kura, starp citu, arī bija skolniece, bet jau sasniegusi pilngadību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!