Foto: Mango

Uzņēmējs Raimonds Gerkens (attēlā), kurš kopš neatkarības atjaunošanas laikiem iekarojis pastāvīgu vietu ar saviem tīkla Gerkens un partneri veikaliem gan Rīgā, gan citās pilsētās, ir nopietni nobažījies par sava uzņēmuma nākotni un neslēpj, ka skats nākotnē nav cerīgs.

Lai gan pēdējo mēnešu laikā arvien vairāk cilvēku pauž uzskatu, ka daudz aprunātā krīze ir beigusies un situācija uzlabojas, Gerkens sarunā ar izklaides portālu Mango atzīst, ka šādas runas ir pāragras.

"Domāju, ka krīze ir pilnā plaukumā un tik drīz viņa nebeigsies. Es domāju, ka krīzes beigas pieminēt ir pāragri - es to neatļautos darīt," spriež uzņēmējs.

Pērnā gada rudenī Gerkens slēdza vienu no saviem veikaliem Brīvības ielā, tāpat viņš atklāja, ka vairāk nekā uz pusi samazinājies arī viņa tirdzniecības ķēdē strādājošo cilvēku skaits. Raugoties nākotnē, uzņēmējs pieļauj, ka situācija varētu kļūt vēl sliktāka.  

"Manam uzņēmumam iet, kā angliski saka, so so. Nekas īpaši labs nenotiek. Galvenais uzdevums ir noturēties virs ūdens. Vēl jau veikali turas, bet, ja ilgāk turpināsies šāda situācija, es nevaru paredzēt uz priekšu, kas notiks," stāsta Gerkens, kurš pats privātajā dzīvē gan īpaši pieticīgs nav kļuvis - to apliecina arī jūnija izskaņā notikušais ikgadējais Gerkena zoles turnīrs, kur viesi tika cienāti ar smalkām uzkodām un dzērieniem.

"Būtu nekaunīgi runāt par kaut kādu pieticību. Ja runā par mani kā par fizisku personu, pieticība ir simboliska. Bet, protams, ir bail, ka būs siksnai kāds caurumiņš jāieurbj tuvāk un josta jāsavelk - es morāli esmu tam gatavs. Es redzu, kas notiek apkārt - droši vien uz to būs arī jāiet," smaida uzņēmējs.

Vērtējot šī brīža situāciju pašmāju uzņēmumos un uzņēmēju vidū, Gerkens atzīst, ka arī vairākumam viņa kolēģi neiet viegli. "Mēs zinām daudzu populāri uzņēmēju likteni, un, pat neiedziļinoties konkrētos statistikas un grāmatvedības datos, var loģiski spriest, ka arī pārējiem neiet saldi," spriež Gerkens.

Viņš pat gan no bankrota nebaidās, jo viņa uzņēmums nevienam nav parādā - ja uzņēmumu nāksies slēgt, tā būs vienkārši darbības izbeigšana, bet bankrots jāizziņo nebūs. Tomēr, neraugoties uz ne visai cerīgo situāciju, Gerkens vēl joprojām uzskata sevi par turīgu cilvēku.

"Man būtu grēks spļaut dievam acīs un runāt savādāk - es laikam tiešām esmu turīgs. To apliecina arī viens no retajiem Rolls Royce Phantom spēkratiem garāžā - tādas Latvijā ir tikai divas. Ar pieticību nevaru izcelties, jo mašīnas ir viena no manām mīļākajām vājībām," smaida Gerkens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!