Foto: AFP/Scanpix
Pavēli par leģendārā latīņamerikāņu revolucionāra Ernesto ”Če” Gevaras de la Sernas (attēlā 1958. gadā) nogalināšana atdeva Bolīvijas prezidents Renē Barjentess. Tomēr šādu padomu viņam devis galvenais CIP pārstāvis Bolīvijā, kurš vadījis šo operāciju.

”Viņš teica: ”Izdariet to ātri, nevelciet garumā!" Tāpēc arī viss stāsts ar noķeršanu un nošaušanu aizņēma vien pāris stundas," paziņojis Krievijas Federācijas Iekšējās izlūkošanas dienesta (CBP) ģenerālis Nikolajs Ļeontjevs.

Pēc ģenerāļa vārdiem, Če Gevara Savienotajām Valstīm bija kolosāli bīstams - bīstamāks nekā ”ienaidnieka atombumba, kas nomesta ASV teritorijā".

”Ja Gevara būtu atstāts dzīvs, amerikāņi nevarētu viņam piespriest nāvessodu, jo tas pārāk atgādinātu stāstu par Jēzu Kristu. Viņi to nevarētu. Amerikāņi labi atcerējās, kā pēc Monkadas kazarmas ieņemšanas uzvedās Fidels Kastro. Tiesā viņš pateica tādu runu, kas būtībā kļuva par Kubas revolūcijas stūrakmeni.

Bet Če Gevaram piemita ne mazāka daiļrunība un pārliecināšanas spējas, kas līdzvērtīgas vairākiem miljoniem viņa nosodītāju. Viņu tiesāt bija neiespējami. Vienkārši tiesnešiem spriedumam nepietiktu ne argumentu, ne motīvu," medijiem stāstījis Ļeontjevs.

Kā uzsver ģenerālis, CIP palīdzība Bolīvijas valdībai galvenokārt aprobežojās ar padomiem. To ir atzinuši visi, ieskaitot tā laika Bolīvijas iekšlietu ministru Hosē Arkedasu, kurš vēlāk nozaga Gevaras dienasgrāmatu, nokopēja tās ierakstus un atdeva kubiešiem.

Tāpat ministrs palīdzēja iegūt nocirstās Če Gevaras roku locītavas, kas pēc tam tika nodotas viņa līdzgaitniekiem. Arī norādīja vietu, kur viņš ir apglabāts. Arkedass atzinis arī to, ka amerikāņi Bolīvijas vadību konsultēja visu Če tvarstīšanas operācijas laiku.

”Če Gevaras tēls traucēja amerikāņiem, kuru ienaidnieks viņš bija no sākuma līdz pat beigām. Visa viņa dzīve taču noritēja ar lozungu: ”Amerikāņiem vajag sarīkot simts Vjetnamas". Bet viņi atriebās ar saviem līdzekļiem, turklāt vēl līdz šim notiek Če Gevaras tēla diskreditēšana," uzskata Ļeontjevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!