Foto: DELFI

Pirmdien, 19. janvārī apaļu jubileju atzīmē grupas Jumprava dalībnieks, kinorežisors, producents un scenārists Aigars Grauba (attēlā) – viņam šajā dienā aprit 50 gadi.

Kā režisors Grauba ir uzņēmis četras filmas - 1993. gadā iznāca filma Drosme nogalināt, kas tapa kopā ar Igoru Lingu. 2000. gadā uz ekrāniem nonāca kinolente Baiga vasara, 2007. gadā kinoteātros ar sajūsmu tika sagaidīts grāvējs Rīgas sargi, bet 2012. gada rudenī cilvēki steidza noskatīties Graubas jaunāko veikumu Sapņu komanda 1935.

Lai gan daļā sabiedrības Graubas darbi tiek vērtēti atturīgi un tiem veltītas kritiskas piezīmes, viņš zina, kas cilvēkiem liks iet uz kino. To apliecina viņa trīs pēdējo darbu panākumi - pērnā gadā publicētajā Forum Cinemas veidotajā neatkarīgās Latvijas populārāko filmu desmitniekā ir visi trīs Graubas "grāvēji".

Rīgas sargi ierindojušies godpilnajā pirmajā vietā, Baiga vasara gozējas ceturtajā pozīcijā, bet Sapņu komanda ieņem piekto vietu.

Vēsturiskā filma Rīgas sargi var lepoties ar vēl kādu rekordu - tā ir visu laiku dārgākā Latvijā tapusī kinolente.

Filmas budžets sasniedzis gandrīz 2,2 miljonus latu, un lielāko daļu no tā veidoja valsts finansējums. No Nacionālā kinocentra tika saņemts gandrīz pusmiljons latu, bet Kultūrkapitāla fonds piešķīra 100 tūkstošus. Vairāk kā pusmiljonu filmai iedeva Rīgas dome, bet daļu no līdzekļiem - 100 000 latu - valdība no privatizācijas ieņēmumiem piešķīra speciāli dekorāciju gatavošanai.

Tāpat Graubas kontā ir arī seriāls Inspektors Grauds, kas veidots pēc skatītāju iemīļotā vācu seriāla Komisārs Reksis līdzības, bet kopš pērnā gada izskaņas viņš kopā ar savu uzticamo biznesa partneri Andreju Ēķi sācis darbu pie spēlfilmas Nameja gredzens.

Grauba sniedzis paliekošu ieguldījumu arī pašmāju mūzikas attīstībā. Viņš piedalījies virknē Jumpravas dziesmu tapšanā, kas vēl aizvien ir mīļas grupas faniem, bet par spilgtāko muzikālo veikumu var uzskatīt, šķiet, populārākās Jumpravas dziesmas Ziemeļmeita mūzikas radīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!