Slavenie rakstnieki – kolumbietis Gabriels Garsija Markess un peruānis Mario Vargass Ljosa – ir gatavi salīgt mieru trīsdesmit gadus pēc strīda, izbeidzot literatūras vēsturē visgarākās domastarpības, kādas bijušas starp rakstniekiem, ziņo "The Guardians".
Strīda iemesls, kas sanaidoja abus rakstniekus uz veseliem 30 gadiem, joprojām nav zināms. Strīds izvērtās īsā kautiņā kādā meksikāņu kinoteātrī 1976.gadā.

Miera izlīgumu iezīmēs Markesa 80.jubilejai un romāna "Simts vientulības gadu" 40.jubilejai veltīts rakstnieka izdevums, kura priekšvārda autors būs Ljosa. Grāmatu 2007.gadā izdos Spānijas Karaliskā akadēmija.

Ljosas ievads tiks ņemts no grāmatas "Garsija Markess: Dievu slepkavības vēsture" (Garcia Marquez: historia de un deicidio), kas iznāca 1971.gadā. Pēc strīda 1976.gadā grāmata līdz pat šai dienai nav atkārtoti izdota.

Šajos 30 gados neviens no rakstniekiem nav atzinies, kas izjaucis abu ilgo draudzību, izpaužot tikai to, ka strīds bijis personīgs. Turklāt Markess ir Ljosas dēla Gabriela krusttēvs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!