Foto: AP/Scanpix

Trešā reiha vadonis Ādolfs Hitlers ir viena no visvairāk pētītajām personībām 20. gadsimta vēsturē, un, gadiem ejot, atklājas arvien jauni fakti un versijas par viņa dzīvi. Nesen plašsaziņas līdzekļu uzmanību izpelnījusies jauna grāmata, kurā stāstīts par fīrera atkarību no dažādām narkotikām un medikamentiem.

Laika gaitā izdotas vairākas grāmatas, kuras atklāj, ka, lai gan Trešā reiha amatpersonas propagandēja veselīgu dzīvesveidu, sportošanu un atteikšanos no alkohola un cigaretēm, lielākā daļa ietekmīgo vīru bijuši narkomāni, un apreibinošas vielas dotas arī karavīriem.

Marta sākumā pārdošanā nonāk vācu rakstnieka, žurnālista un publicista Normanda Olera, kurš jau agrāk aprakstījis narkomāniju Trešajā reihā, jaunākais veikums "Blitzed: Drugs in the Third Reich". Ārzemju mediji vēsta, ka grāmatā būs iespējams izlasīt līdz šim nedzirdētus faktus par Hitlera un viņa līdzgaitnieku dzīvi narkotiku reibumā.

Fīrers ar lielām grūtībām spējis ierasties militārajās sanāksmēs, ja viņš nebija saņēmis regulārās un sev tik ierastās kokaīna, metamfetamīna un opiātu injekcijas, atsaucoties uz grāmatu, vēsta izdevums "New York Post".

Hitlera atkarība laika gaitā augusi – 1941. gadā viņam injicēti steroīdi un dzīvnieku hormoni, lai gūtu uzmundrinājumu un veicinātu gremošanu. Savukārt kara izraisītā stresa un militāro neveiksmju dēļ fīreram bija nepieciešams "spēcīgāks spēriens", kas nostiprinātu viņa pārliecību par to, cik viņš ir ietekmīgs līderis.
Foto: Vida Press

Grāmatā teikts, ka Hitlera vēnas bijušas tik sabojātas, ka viņa personīgais ārsts Teodors Morels ar grūtībām spējis tās sataustīt. Brīdī, kad viņš beidzot caurdūris fīrera ādu, atskanējis īpatnējs krakšķis.

Morels Hitlera vēnās bijis gatavs injicēt jebko, lai tikai fīrers smaidītu un būtu apmierināts ar dzīvi. Turklāt ārsts ikdienas devas pamazām ne tikai palielinājis, bet arī sācis eksperimentēt ar dažādām vielām.

Dažas Hitlera dzīves ainas atgādinājušas narkomānu komēdijas sižetu. Tā, piemēram, kad fīrers viesojies savā Oberzalcbergas rezidencē Alpos, brīvo laiku viņš vislabprātāk pavadījis, vērojot kraukļus un izklaidētājus, kas atdarinājuši dažādu Otrā pasaules kara ieroču skaņas.

"Būdams izolēts, viss prieks un enerģija, ko viņš līdz šim bija uzņēmis no uzmundrinoša pūļa, bija aizstāts ar ķimikālijām. Laika posmā no 1941. gada rudens, kad viņš sāka saņemt hormonu un steroīdu injekcijas, līdz 1944. gada otrajai pusei gandrīz nebija neviena diena, kad Hitlers būtu pavisam skaidrā," "New York Post" citējis grāmatas autora rakstīto.

Grāmatā arī minētas Pervitina tabletītes – viela, kas mūsdienās visbiežāk pazīstama kā kristāliskais metamfetamīns. Šo narkotiku lietojis ne tikai pats Hitlers, bet tā plaši tika patērēta arī armijas vajadzībām un tika "barota" nogurušajiem karavīriem, lai tos stimulētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!