Mātes Terēzes ordeņa mūķenes trešdien paziņoja, ka ir pieprasījušas autortiesības slavenās katoļu misionāres vārda un ordeņa logotipa izmantošanai, lai nepieļautu, ka tos bez atļaujas lieto privātpersonas vai organizācijas.
Māsa M.Nirmala, kas vada Labdarības misionāru ordeni Indijā, sacīja aģentūrai AFP, ka sava vārda izmantošanas likumīgu aizsardzību vēlējusies pati māte Terēze, kas nomira 1997.gadā.

"Savas dzīves laikā māte Terēze vairākkārt izteica vēlmi, lai kāda cita persona vai organizācija neatļauti neizmantotu viņas vārdu, bet pēc nāves - bez viņas tiesību pārmantotājas - Labdarības misionāru ordeņa vadītājas -atļaujas," teica māsa Nirmala.

"Mēs vēlamies likumīgu logo izmantošanas aizsardzību, un mēs arī gribam šādi aizsargāt mātes Terēzes vārdu un Labdarības misionāru ordeņa nosaukumu," viņa norādīja.

Ordeņa logotipa autore ir māte Terēze.

Ordeņa jurists sacīja, ka dokumenti, kas saistīti ar logo un cita ordenim piederoša intelektuālā īpašuma reģistrāciju, iesniegti Indijas varas iestādēm, un domājams, ka drīzumā tiks apstiprināti.

Slavenā misionāre vadīja Labdarības misionāru ordeni un 1979.gadā saņēma Nobela Miera prēmiju.

Māte Terēza piedzima 1910.gadā tagadējā Maķedonijas galvaspilsētā Skopjē etnisko albāņu ģimenē un viņas īstais vārds bija Agnese Gondža Bojadžiu. 1950.gadā viņa saņēma atļauju izveidot Labdarības misionāru ordeni, kura galvenais uzdevums bija palīdzēt bāreņiem, bezpajumtniekiem un citiem likteņa pabērniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!