Foto: DELFI.lt

Nedēļas izskaņā Lietuvas kultūras dzīvi satricināja jaunās aktrises Jūlijas Steponaitites "Facebook" tīklā publicētais paziņojums, ka viņai seksuāli uzmācies kinorežisors Šarūns Barts. Tagad tapis zināms – Jūlija nav bijusi vienīgais režisora upuris.

Pēc tam, ka Steponaitite savā "Facebook" profilā bija paziņojusi, ka pirms pieciem gadiem viņai uzmācies Barts, sociālajos tīklos daudzi izteica pateicību aktrisei par drosmi un atzina – iespējams, tas mudinās runāt arī citas meitenes, kuras cietušas no līdzīgiem pāridarījumiem.

Kā vēsta Lietuvas "Delfi", tā arī noticis – sarunā ar vizuālās stāstniecības portālu "Nanoon" māksliniece Paule Boculaite atklājusi, ka Barts pirms pieciem gadiem uzmācies arī viņai.

Tiesa, atšķirībā no Jūlijas, Paule ir vērsusies pie tiesībsargiem un par nodarīto nav klusējusi.

Kā Boculaite atklājusi sarunā ar "Nanoon", viņa kā neprofesionāla aktrise devusies uz atlasi Barta filmai. Vēlāk viņa ar režisoru tikusies un abi kopā apmeklējuši restorānus un kafejnīcas, bet tas nav paticis sievietes draugam, kurš licis šīs tikšanās pātraukt.

Vēlāk režisors viņai piedāvājis kļūt par filmas mākslinieci, un tas nozīmējis, ka viņai jādodas kopā ar Bartu uz viņa lauku mājām. Māksliniece izvirzījusi noteikumu, ka tur nenakšņos, bet ar laiku sieviete sākusi justies drošāk un palikusi arī pa nakti režisora īpašumā.

Kādu vakaru režisors pēc darba atnesis no auto alkoholu un paziņojis, ka tagad viņi svinēs sievietes jubileju, lai gan tā neesot bijusi viņas dzimšanas diena. Vīrietis izdzēris pudeli šampanieša, sieviete – vīnu, un tad Barts sācis glaudīt viešņas kāju.

Lai izvairītos no šīs situācijas, Boculaite devusies pie miera, bet Barts viņai sekojis, lai gan sieviete skaidri norādījusi, lai vīrietis liek viņai mieru. Barts lūdzis sievieti atgulties un uzklausīt viņu, Paule atteikusies, un režisors sācis raudāt.

"Man tās asaras šķita neīstas. Man kļuva smieklīgi, un es sāku ķiķināt. Iespējams, tas ļoti aizvainoja Bartu. Viņš sāka mani apvainot. Es teicu, ka varu doties prom," senos notikumus atcerējusies māksliniece.

Bijis ap pieciem no rīta, kad viņa piezvanījusi savam puisim, lai viņš atbrauc pakaļ. Barts to ir dzirdējis un saniknojies. Kad sieviete devusies savākt mantas, viņš viešņu sagrābis.

"Es lauzu viņa pirkstus. Teicu, ka viņš man ir pretīgs. Tad viņš mani atlaida. Viņš man meta ar soliņu. Pēc tam viņš manā virzienā lidināja televizoru, kuru pati biju atvedusi. Es metos bēgt mežā. Viņš mani panāca, bet es teicu, ka ziņošu policijai. Viņš teica, lai daru to tūlīt," stāstījusi māksliniece.

Foto: DELFI.lt
Viņa izsaukusi kārtībsargus un pati izskrējusi uz šosejas. Kad meitene dzirdējusi, ka Barts iedarbina savu auto, viņa, neziņā par vīrieša nolūkiem, paslēpusies aiz kāda konteinera un tur sagaidījusi, kad ierodas viņas puisis un policija.

Visi kopā atgriezušies juceklī, kas valdījis namā, tur viņa uzrakstījusi iesniegumu par notikušo, un vēlāk uzzinājusi – Bartam par sīko huligānismu uzlikts naudas sods un atņemts ierocis, kas viņam piederējis.

Arī Steponaitite atklājusi sīkākas detaļas par piecus gadus seno pāridarījumu. Intervijā Lietuvas portālam "15min.lt" viņa pastāstījusi, ka tas noticis pēc aktieru atlases – viņa ar režisoru palikusi divatā, abi iedzēruši un vairākas stundas pļāpājuši.

"Kad es patiešām biju noreibusi, viņš saņēma manas rokas un kā mantru sāka atkārtot, ka mēs esam pieauguši cilvēki, ka tas, kas tagad notiks, ir labi, jo viņš jūt, ka man patīk, un šī patika ir abpusēja," stāstījusi jaunā aktrise.

Kādā brīdī viņš noreibušo meiteni izģērbis. "Tālākos notikumus man ir grūti atstāstīt," atzinusi Jūlija. "Viņš mēģināja apmierināt savas seksuālās vēlmes, izmantojot manu ķermeni, bet es viņam nepieskāros un viņa seksuālās fantāzijas neapmierināju," atklājusi aktrise.

Nākamajā rītā Barts atkārtojis savus mēģinājumus, bet meitene viņu atkal atturējusi. "Pēc kāda laika es atjēdzos, kritu panikā, teicu, ka tas, kas notika, ir ļoti slikti, ka tā nevajadzēja. Viņš atkal un atkal atkārtoja, ka neredz tajā neko sliktu, ka mēs esam pieauguši cilvēki. Tad es devos prom," Steponaitites stāstīto citējuši Lietuvas mediji.

Kā vēsta Lietuvas "Delfi", ar pašu Bartu, kuru par uzmākšanos apsūdzējušas jau divas sievietes, žurnālistiem pagaidām nav izdevies sazināties, bet uz izskanējušajām apsūdzībām reaģējusi Viļņas dome – pilsētas mērs Remigijs Šimašus pirmdien, 13. novembrī, paziņojis, ka pilsēta anulē īres līgumu ar režisora studiju, kas atradās pašvaldības telpās.

"Ir acīm redzams, ka ziņas par Bartu ļauj izdarīt secinājumus, ka viņa uzvedība bija necienīga. (..) Es vēlos pateikties aktrisei Jūlijai Steponaititei par drosmi, ko viņa izrādīja, pavēstot par to. Ir ļoti svarīgi aizsargāt sievietes no uzmākšanās," Lietuvas mediji citējuši Viļņas mēra paziņojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!