Foto: Publicitātes foto

Laikā, kad sociālā striptīza vilnis Latvijā turpina uzņemt apgriezienus, par vēl vienu lietu, ar ko izrādīties sociālajos tīklos vai ar ko kā smalku aksesuāru paspīdēt publiskos pasākumos, kļuvuši mūsu pašu bērni. Televīzijas un radio raidījumu vadītāja un divu meitu mamma Baiba Sipeniece-Gavare (attēlā) aicina tautu, tostarp Rīgas mēru Nilu Ušakovu, būt saprātīgiem un, pirms atkal lepoties svešiniekiem ar savu lolojumu, padomāt, kā tas var ietekmēt pašu bērnu.

Žults pār svešiem bērniem

"Es šajā ziņā esmu rūdīta, zinu, ko nozīmē publicitāte. Runāsim atklāti - neviens publisks cilvēks nav tik naivs, lai domātu, ka visi par viņu būs tikai un vienīgi stāvā sajūsmā. Eksistē gana daudz cilvēku, kuriem ir vai nu skaudība vai arī vienkārši vajadzība katru dienu kaut kur izgāzt savu žulti.

Pieaudzis cilvēks savā prātā uzbūvē aizsargvalni, tādā veidā sevi pasargājot no citu ļaunajām domām. Taču bērns tajā pašā laikā nav tik spēcīgs, lai sevi aizsargātu. Bērns bieži vien pat nezina, ka viņa bildes izliktas publiskai apskatei sociālajos tīklos," sarunā ar DELFI Izklaidi savās pārdomās par aktuālo tēmu dalās Sipeniece.

Viņa pati ikdienā sociālajos tīklos ievērojusi šo tendenci, kas īpašus apgriezienus uzņēma 1. septembrī, kad liela daļa Latvijas uzskatīja par vajadzīgu publiski palepoties ar saviem mazajiem skolnieciņiem un bērnudārza uzsācējiem.

Populārā televīzijas un radio raidījumu vadītāja atzīstas, ka viņai nav saprotams, ko grib panākt vecāki, kas sociālajos tīklos regulāri eksponē savas atvasītes. "Viņi grib palielīties, ka tādiem diviem neglīteņiem piedzimis tik smuks bērns?

Grib lai citi viņus apskauž? Varbūt kāds viņiem sastāstījis, ka viņu bērns izskatās pēc modeļa?" neizpratnē Sipeniece.

Lūgusi piedošanu savai meitai

Sipeniece pati savu meitu attēlus sociālajos tīklos nepublicē. Vienu vienīgu reizi viņa atļāvusies publicēt meitas bildi Facebook šovasar Latvijas skolu jaunatnes Dziesmu un deju svētku laikā, izsakot pateicību ārstei, kura operatīvi nāca talkā, palīdzot meitenītei tikt galā ar kādu ar svētkiem nesaistītu problēmiņu.

Šo pašu vienīgo reizi Sipeniecei vēlāk nācies nožēlot - dzeltenā prese aši pārtvērusi attēlu un steigusi interpretēt ziņu pa savam. "Bērns bija nelaimīgs, un es beigās par šo rīcību lūdzu viņai piedošanu," atceras Sipeniece, uzsverot, ka bērnam nav jācieš dēļ vecāku darbībām sociālajos tīklos.

Savu vecāko meitu, kurai jau ir pašai savs Facebook profils, Sipeniece māca nelikt tajā visas iespējamās savas bildes. Viņa uzskata, ka vecākiem šajā ziņā ne tikai jāizglīto savas atvases, bet arī pašiem jābūt uzmanīgiem un jāizvērtē, ko vērts izlikt publiskai apskatei, ko ne.

"Kāpēc svešiem cilvēkiem jāzina, ka jūsu bērns uzsāk skolu? Mēs nenojaušam, kādi cilvēki atrodas mums apkārt. Jā, ir daudzi, kuri tāpat kā es, uz šīm bildēm paskatīsies labvēlīgi, bet atradīsies kāds, kurš par jūsu bērnu nodomās kaut ko ļaunu.

Runa ir ne tik daudz par drošības jautājumu - Latvijā nav dzirdēts par to, ka kāds ietu uz skolām zagt bērnus, varbūt ļoti turīgiem cilvēkiem par to varētu būt uztraukums - nozags un prasīs izpirkuma maksu.

Runa ir vairāk par to, lai pasargātu bērnus no ļaunām domām. Es ticu, ka domām ir kaut kāds spēks. Ja pieaugušais ar savu spēku sevi aizsargā no negatīvām apkārtējo domām, bērns nereti ir bezspēcīgs, jo pat nezina, ka viņa bildes ir internetā un sveši cilvēki tās pēta, jo vecākiem tā gribējies.

Tas ir pēc sektas principa - nekādas izvēles - tu būsi manā Facebook lapā, jo es tā gribu! Katrs rīkojas pēc savas inteliģences pakāpes. Es negribu nevienam katru otro dienu uzgrūst savu bērnu bildes," spriež Sipeniece.

Ušakovs vēl neaptver, ko dara ar mazo Tomu

Sipeniece atklāj, ka pati kā publiska persona izvairās uz pasākumiem, kuri tiek fotografēti, ņemt līdzi meitas, jo uzskata, ka bērniem nav jācieš un negribot jākļūst atpazīstamiem tikai vecāku profesijas dēļ.

Šajā sakarā viņa visai asi kritizē arī Rīgas mēra Nila Ušakova publisko izrādīšanos, ņemot uz pasākumiem līdzi nepilnu pusgadu veco dēliņu Tomu.

"Manuprāt Ušakovs vēl neaptver, ko viņš dara. Viņš mēģina veidot sev reitingus, ņemot uz publiskiem pasākumiem bērnu. Tā kā Putinam reitingu palielināšanai bija suns, ar ko publiski izrādīties, Ušakovam ir kaķi un nu klāt vēl arī bērns.

Publiska izrādīšanās ar bērnu ir prasts veids, kā taisīt reitingu. Bet es pieļauju domu, ka Ušakovs mitēsies. Viņš varbūt ir viltīgs, bet stulbs viņš nav.

Pienāks brīdis, kad Ušakovs sapratīs, ka tas, ko viņš tagad dara, nav īsti labi. Bet varbūt arī nepienāks. Katrā ziņā - šāda bērnu izmantošana ir prasts un stulbs veids, kā taisīt sev reitingus," mazā Toma izrādīšanu asi kritizē Sipeniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!