Foto: DELFI

Svētdien, 22. martā, 60. jubileju atzīmē bijušais Latvijas prezidents Valdis Zatlers (attēlā), kurš īsi pirms zīmīgā datuma pamanījies sacelt visnotaļ lielu viļņošanos sabiedrībā.

Par Valsts prezidentu traumotologs Zatlers kļuva 2007. gadā, un līdz pat viņa termiņa beigām 2011. gadā (un arī pēc tam) sabiedrība neaizmirsa, ka valdošās koalīcijas pārstāvji par Zatleru kā prezidenta kandidātu bija vienojušies Rīgas Zooloģiskajā dārzā.

Tāpat viņa tēlam par labu nenāca tas, ka jau pirms kļūšanas par prezidentu viņš atzinās, ka kā dakteris ir pieņēmis nedeklarētas pateicības dāvanas.

Latvijas politiskajā vēsturē savu vietu viņš uz mūžiem iecirtis ar rīkojumu Nr.2 - rosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atlaišanu, lai "attīrītu" to no oligarhiem un viņu ietekmes.

Neilgi pēc rīkojuma notika arī prezidenta vēlēšanas, kurās Zatlers neguva pietiekamu atbalstu, kļūstot par pirmo prezidentu atjaunotās Latvijas vēsturē, kas šo amatu ieņēmis tikai vienu termiņu.

Gadu pēc prezidenta termiņa beigām tapa zināms, ka bijušajai valsts pirmajai personai operēts prostatas vēzis. Toreiz, žurnālam IR stāstot par slimību, Zatlers atzina, ka to varētu būt izraisījuši gan divi Černobiļā pavadītie mēneši, gan "kāds iekšējs konflikts", ko ietekmējuši meli Saeimā, un tas, ka "ļoti daudz enerģijas Saeimā tiek veltīts destrukcijai".

Zatlera 60. dzimšanas dienas priekšvakarā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisinājās viņa memuāru Kas es esmu prezentācija, kurā viņš atklājis daudzas savas profesionālās un arī privātās dzīves detaļas, un jau grāmatas iznākšanas dienā viņa atklāsmes par oligarhiem un politiķi Solvitu Āboltiņu radīja pamatīgu rezonansi sabiedrībā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!