Foto: F64

Valsts prezidenta vēlēšanu noskaņās viena no pašmāju zināmākajām etiķetes ekspertēm Aija Strautmane analizē, kurš no četriem amata kandidātiem – Mārtiņš Bondars, Raimonds Vējonis, Egils Levits un Sergejs Dolgopolovs - var lepoties ar vislabāko gaumes izjūtu un perfektāko publisko tēlu.

"Valsts prezidentam nav jābūt "modīgam". Viņam, pildot pienākumus, savā apģērbā stingri jāievēro etiķete un protokols. "Modīgs" viņš var būt privātajā dzīvē"," sarunā ar DELFI Izklaide savu komentāru sniedz Strautmane.

Kā stāsta eksperte, pret Vējoņa un Bondara stilu viņai iebildumu nav, taču Levits un Dolgopolovs gan varētu nedaudz pacensties un uzlabot vizuālo tēlu.

"Man ir iebildumi pret Levita bārdu un ūsām. Latvija šo 20 gadu laikā ir izcēlusies ar bārdainiem premjeriem. Nedz Eiropā, nedz ASV neviens tāds nav bijis.

Savukārt Dolgopolova tērpi un stils kopumā ir kā padomju laika "sarkanā stūrīša" priekšniekam - saburzīts, nevīžīgs, nekārtīgs. Krekla augšējā poga regulāri ir atstāta neaizpogāta.

Kaklasaitei ir ļoti svarīgs aksesuārs, taču viņš neciena un nesaprot tās svarīgo nozīmi. Tāpat arī žakete, uzstājoties publiski, Dolgopolovam vienmēr ir neaizpogāta," savu nostāju pauž Strautmane.

"Dolgopolovam būtu ilgi viss jāmācās "no vietas", bet viņš to nedarīs. Tas ir liels jautājums, kas, iespējams, kādreiz sabiedrībai arī tiks atbildēts - kādēļ Saskaņas partija izvirzīja šo diezgan sagurušo vīru šādam amatam.

Savukārt Bondaram un Levitam ir izcils publiskais tēls," vērtē eksperte.

Viņas vērtējumā visneizteiksmīgākais publiskais tēls ir Vējonim, jo viņš nespējot iedvesmot cilvēkus. Strautiņa Vējoni dēvē par labu izpildītāju, ko apliecinot arī šī vīrieša sasniegumi aizsardzības ministra amatā, tādēļ viņam vajadzētu darīt to, ar ko viņš nodarbojas šobrīd.

Strautmane neslēpj, ka no četriem Valsts prezidenta amata kandidātiem viņai vissimpātiskākais un atbilstošākais šķiet Mārtiņš Bondars.

"Ja jāizvēlas nākamais prezidents no šiem četriem, tad tas ir Bondars. Prezidentam tomēr ir jākomunicē ar tautu, un viņš to ļoti labi prot. Kad Bondars runā, viss ir skaidrs. Savukārt Levits ir izcils ierēdnis, viņš pat runā kā ierēdnis," savās pārdomās dalās Strautiņa.

Taujāta, kā etiķetes eksperte vērtē Valsts prezidenta amata kandidātu runas manieri, viņa savos spriedumos ir visnotaļ skarba.

"Par Dolgopolovu vispār nav vērts neko pat pieminēt, jo viņš klusiņām kaut ko neskaidri čiepst. Savukārt Vējonis nerunā pareizā literārā latviešu valodā. Valsts prezidentam tas nav pieņemami, bet tas netraucē aizsardzības ministra amatā," spriež eksperte.

Strautmane ir pārliecināta, ka nākamajam Latvijas Valsts prezidentam jāspēj iedvesmot savu tautu. Tiesa, neviens no četriem esošajiem amata kandidātiem pagaidām neattaisno viņas cerības.

"Prezidentam darbā jāievēro protokols un etiķete. Arī viņa sievai tas ir jādara. Valsts prezidentam jābūt cēlam, lai, ieraugot viņu, uzreiz ir skaidrs, ka tas ir Latvijas prezidents.

Valsts galvai jāspēj ieraudzīt savu tautu, iedvesmot sabiedrību un izrādīt interesi par to, nevis tikai piedalīties protokolā noteiktajos pasākumos. Jāatzīst, ka no šiem četriem kandidātiem nevienu tādu neredzu," noslēgumā piebilsts Strautmane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!