Foto: AFI/F64/DELFI

Sestdien, 7. janvārī, jubileju svin tautā mīlētā un arī gana daudz peltā latviešu dziedātāja Olga Rajecka – viņai šajā dienā aprit 55 gadi. Šajā sakarā "Delfi Izklaide" piedāvā atskatīties uz dažiem skaļākajiem skandāliem, kuru epicentrā gadu gaitā nonākusi skatuves māksliniece.

Foto, kas sašūpoja Latviju

Foto: Publicitātes foto
Laikā, kad Olga Rajecka gatavojās savas 50. jubilejas koncertam, bija nepieciešams parūpēties arī par koncerta reklamēšanai domātām fotogrāfijām. Šī mērķa vārdā tapa atsevišķa fotosesija, kuras autora lomu uzņēmās skandalozais fotogrāfs
Aleksandrs Sokolovs
.

Taču, kolīdz fotogrāfija nonāca apritē, sabiedrībā uzvirmoja neizpratnes pilni minējumi – vai tā vispār ir Olga? Sokolovs pazīstamo dziedātāju bija padarījis ne vien simpātiskāku, bet arī, kā daudziem šķita, vismaz par divdesmit gadiem jaunāku. Tas lika uzvirmot karstām diskusijām par bilžu apstrādes programmu izmantošanu un to, cik tā ir godīga gan pret pašu modeli, gan sabiedrību.

Pats fotogrāfs steidza atklāt, kā panāk, lai sievietes arī neapstrādātās fotogrāfijās izskatītos "daudz jaunākas un svaigākas nekā dzīvē" – viņš izmanto "ļoti specifisku apgaismes aparatūru, kādas neesot nevienam citam fotogrāfam Latvijā".

Tolaik Sokolovs arī atzina, ka viņam esot ir milzīga pieredze bildēt sievietes, kuras nav modeles un nav ļoti jaunas, un neslēpa, ka ar Rajecku izveidojušās abpusējas simpātijas, ar to arī zināmā mērā izskaidrojot, kāpēc foto dziedātāja izskatās tik jauneklīga.

Nojaukt Uzvaras pieminekli!

Foto: Publicitātes foto
Ik pa brīdim Rajeckas sirds iesāpējusies arī par kādu no politiskiem tematiem. Un, būdama atklāta personība, dziedātāja ne reizi vien metusies savu viedokli paust publiski.

Viena no drosmīgākajām idejām, kādu nācies dzirdēt no Olgas mutes, ir viņas pārliecība, ka "Uzvaras piemineklis ir jānovāc".

Īsi pēc 2011. gada septembrī notikušajām Saeimas ārkārtas vēlēšanām Rajecka bija nobijusies, ka "Zatlera Reformu partija", veidojot jauno koalīciju, varētu sadarboties ar "Saskaņas centru". Tāpat viņa bija vīlusies pašā Valdī Zatlerā, kuru agrāk bija atbalstījusi, un beigu beigās nāca klajā ar īpaši radikālu ierosinājumu.

"Zinu, ko saku. Jānovāc vienreiz tas Uzvaras piemineklis! Ja Uzvaras pieminekļa nebūtu, būtu gan grautiņi un protesti, taču ar laiku ar to samierinātos un visi nomierinātos," savu pārliecību tolaik pauda Olga.

Saraudina jauno dziedātāju

Foto: F64
Rajeckas atklātās dabas dēļ visai rūgtu pieredzi nācās piedzīvot LNT šova "
Okartes skatuve
" dalībniecei
Lingitai Linai Bopulu
. Toreiz Rajecka izmantoja savas žūrijas locekles priekšrocības un jauno dziedātāju kritizēja tik asi, ka meitene uz skatuves pat apraudājās.

Pēc Lingitas priekšnesuma noskatīšanās Rajecka ieteica viņai vairs nedziedāt, bet pievērsties modeles karjerai, un pārliecinoši apgalvoja, ka dziedātāja no Lingitas neiznāks nekad.

Neilgi pēc notikušā Lingita atzina, ka pieredzējušās estrādes dīvas izteikumi ir gan sāpinājuši, gan motivējuši.

"Protams, ka es nejutos labi, stāvot uz skatuves, kad Olga tik pamatīgi nokritizēja manu talantu. Taču Olgas vārdi mani stiprina. Viņa apgalvoja, ka es nekad nekas nebūšu, bet es ar savu spēku, ticību un darbu varu pierādīt pretējo," "Delfi Izklaidei" optimisma pilna tolaik sacīja jaunā dziedātāja Lingita, kura bija sapratusi arī to, ka "Olga nav nekāds dievs".

Tiesa, laiks pierādījis, ka Rajeckai toreiz bija taisnība, jo pašmāju mūzikas biznesā Lingitas kā dziedātājas vārds tā arī nav iemirdzējies.

Sabiedrības dāmu cīņas

Foto: DELFI
Ar savu atklāto viedokli Olga Rajecka paguva aplaimot arī TV šova "Dejo ar zvaigzni" ceturtās sezonas notikumus. Attiecīgā diskusija iesākās sociālajā tīklā "Facebook" – uzreiz pēc biznesa lēdijas Svetlanas Levas izbalsošanas no šova.

Tolaik viena no Svetlanas karstākajām atbalstītājām, skaistumkonkursu organizētāja Kristīne Lindenblate, sociālajā saziņas tīklā publiskoja savus uzskatus par, viņasprāt, notiekošo netaisnību – šovā žūrija apzināti noniecinot atsevišķus dalībniekus. Citi komentētāji pauda viedokli, ka šovu patiesībā vajadzējis pamest aktierim Gintam Grāvelim, kurš, pretēji žūrijas labajam vērtējumam, patiesībā esot nodejojis ļoti slikti.

Šo diskusiju bija pamanījusi arī Rajecka, kura steidzās oponēt, ka lietuviešu veidotajos šovos esot jārēķinās ar visu.

"Starp citu, Grāvelis, salīdzinot ar Tavu zvaigzni, dejo nesalīdzināmi labāk! Esmu mācījusies par sarīkojumu deju skolotāju! Nu tā!" savus uzskatus pauda Olga.

Pēc Rajeckas komentāra biznesa lēdija Leva pauda neizpratni, kā gan dziedātāja atļaujas ar viņu tā runāt, ja abas pat neesot sasvstarpēji pazīstamas. Leva arī atzīmēja, ka šī neesot pirmā reize, kad Rajecka viņu aizvainojusi sociālajos tīklos, un arī Olga nepalika atbildi parādā.

Vēlāk gan abas dāmas bija tikušās kādā pludmales ballītē un smaidot kopā nopozējušas, liekot domāt, ka nesaskaņām izdevies tikt pāri.

Olga un divas Lienes

Foto: DELFI
Olgai Rajeckai ir bijis ko teikt arī par tādām latviešu estrādes dīvām kā Liene Greifāne un Liene Šomase. Dziedātāja arī nevairījusies izteikt skarbu vērtējumu par jauno Latvijas dziedātāju paaudzi kopumā.

Liene Greifāne Rajeckas uzmanību izpelnījās, kad tapa zināms, ka Maskavā dzīvojošo dziedātāju pabalsta miljonārs Jūlijs Krūmiņš. Ieraudzījusi, ka Liene feisbukā publicējusi foto no savas uzstāšanās Maskavā, komentāru sadaļā Olga rakstīja: "Re, cik labi, ja ir bagāts mecenāts! Nu to jau viņš pateica visai Latvijai! Liene, lai veicas!"

Olgas izteikumiem atbildi parādā nepalika arī pati Greifāne, kura skatuves kolēģei ieteica nemest plinti krūmos un palūgt, lai arī viņu iepazīstina ar kādu no Maskavas. Pēc kāda laika abas domstarpības bija atrisinājušas un vienojās kopīgā dziesmā Krūmiņa grāmatas prezentācijā.

Dziedātāja Olga Rajecka nebija palaidusi garām arī Lienes Šomases izdarības uzstāšanās laikā Daugavpils Kultūras pilī, kas radīja pamatīgu šūpošanos pašmāju šovbiznesā un sabiedrībā.

"Ko viņa lieto?" tāda bija Olgas publiski paustā reakcija par jaunās kolēģes dīvaino uzvedību. Rajecka izteicās, ka "ir daudz redzējusi, bet šis esot labākais, turklāt tas bijis koncerts, nevis ballīte".

Uzzinot par skatuves kolēģes reakciju, arī Šomase parādīja, ka nav uz mutes kritusi. "Labi, ka neesmu ielikusi tos video, kuros tu lamājies savā jaunībā," Olgai atcirta Liene.

Ar visai kategoriskiem izteikumiem par jaunajiem mūziķiem Rajecka savulaik izcēlās arī "Radio SWH" raidījumā "Rutuļa teritorijā". Sarunas gaitā dziedātāja pauda, ka lepojas ar saviem daudzajiem faniem, kuri viņas skatuves gaitām seko līdzi jau 35 gadus. "Daudziem, kas tagad dzied kaut ko, paši nezina ko, diez vai būs fani, kas nāks līdzi 35 gadus," prognozēja Olga. Viņa arī izteica nožēlu, ka jaunie vairs nevēlas mācīties dziedāt – tā vietā viņi izvēlas piedalīties talantu šovos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!