Foto: F64

Laiks no 16. līdz 22. februārim ir pankūku nedēļa, kad pēdējais laiks iemācīties pareizi izcept šo gardumu. Visu nedēļu cepusi pankūkas, pazīstamā dziedātāja Diāna Pīrāgs – Cesto (attēlā kopā ar vīru) beidzot atklājusi ideālu recepti, kurai sekojot ikvienam izdosies kraukšķīgs gardums brīvdienu brokastīm.

"Var teikt, ka recepte ir manis pašas radīta. Šonedēļ katru dienu taisīju pankūkas, tāpēc uz nedēļas beigām bija izbeigušies milti. Taču mājās bija rudzu milti. Izlēmu tos likt lietā, un tapa šī recepte," sarunā ar DELFI Izklaide stāsta Pīrāgs.

Lai uzceptu perfektas rudzu miltu pankūkas, vajadzēs pusotru glāzi rupja maluma rudzu miltu, glāzi piena, glāzi ūdens, lielu karoti cukura, divas olas, mazliet sāls un olīveļļas. Jāizvēlas tikai labas kvalitātes produkti, tāpat svarīga to temperatūra.

"Viena no izplatītākajām kļūdām - piens pa taisno no ledusskapja. Pienam un ūdenim jābūt pasiltam, istabas temperatūrā. Ideāli, ja ir kārtīgs lauku piens ar vismaz 3,5 procentiem tauku, ūdeni arī izvēlos no pudeles, nevis no krāna," svarīgus knifiņus atklāj Pīrāgs.

Vispirms olas sakuļ kopā ar cukuru un sāli, un te atkal ir jāievēro kāda nianse. "Olas nedrīkst maisīt pretēji pulksteņa rādītāja virzienam! Tikai vienā virzienā," uzsver dziedātāja. Kad tas izdarīts, masai pakāpeniski pievieno ūdeni, visu laiku maisot, lai rodas tādas kā nelielas putiņas. Tad tāpat pielej pienu.

Arī miltus pievieno lēnām - vispirms pusglāzi, rūpīgi maisot, tad - atlikušo. "Jāraugās, lai nesanāk kunkuļi. Kad viss samaisīts, mīklu liek kādu stundu nostāvēties siltā vietā, nekādā gadījumā ne ledusskapī.

Pēc šīs stundas mīklai piemaisa vēl 50 gramus labas kvalitātes olīveļļas," stāsta Pīrāgs. Cepšanai jāizvēlas labu pannu, un jācep vidējā temperatūrā - ja virsma būs par karstu, pankūka piedegs.

Pīrāgs atklājusi labu veidu, kā vienmērīgi ietaukot pannu, tai pašā laikā nepiegāžot to pilnu ar taukvielām. "Ar olīveļļu samērcēju papīra dvieli, un tad ar šo dvieli pārslauku pannu. Ar vienu samērcēto dvieli pietiek trīs reizēm.

Es vienmēr cepšanai izvēlos tikai labas kvalitātes olīveļļu. Nekādā gadījumā nekādus margarīnus - tas uzreiz dod ķīmisku piegaršu," savu piegājienu atklāj dziedātāja.

Mīklu uz pannas viņa lej ar zupas smeļamo kausiņu, veidojot apli. Cepšanas laikā ar lāpstiņu jāatdala pankūkas maliņas no pannas, un kad ap tām izveidojas kraukšķīgais slānis, jāapriež pankūka uz otru pusi un jāpacep vēl kādu īsu brītiņu. Un tad jau pankūkas var likt galdā.

"Garšīgi gan siltas, gan aukstas. Man ļoti patīk kraukšķīgas pankūkas, un ar rudzu miltiem tās sanāk īpaši kraukšķīgas. Turklāt rudzu milti ir lēti," garšīgo pankūku recepti iesaka Pīrāgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!