Foto: LETA

Neraugoties uz to, ka iegūtais imūndeficīta sindroms jeb AIDS aiznesis sev līdzi tik slavenu dižgaru kā ASV džezmeņa Mailza Deivisa, franču filozofa un vēsturnieka Mišela Fuko, angļu grupas Queen vokālista Fredija Merkurija un daudzu citu visā pasaulē populāru cilvēku dzīvības, rokgrupas Linga līderis Gvido Linga (attēlā) atzīst, ka viņu īpaši neuztrauc ar AIDS saistītās problēmas.

Linga stāsta, ka viņu AIDS problēmas neuztrauc galvenokārt tādēļ, ka viņš neesot izlaidīgas dzīves cienītājs. "Neesmu ne narkomāns, ne arī brīva seksa piekritējs," uzsver Linga un piebilst, ka "Dieviņš zina, ko dara".

Dziedātājs pauž uzskatu, ka AIDS Latvijai nav īpaši nozīmīga problēma un viņš to nemaz īsti nevarot komentēt, bet kā šobrīd aktuālu problēmu piemin aiz loga valdošo salu. "Ārā ir ziema. Ir ļoti silti jāģērbjas, jābaidās ir no saaukstēšanās," Linga atklāj savas prioritātes.

Uz jautājumu, vai tiešām AIDS ir tikai izlaidīgu cilvēku slimība un runas par to, ka kāds inficējies pie zobārsta vai līdzīgos veidos, ir tikai baumas, rokgrupas Linga līderis atbild: "Jā, tā varētu būt, bet Āfrikā tā noteikti nav tikai izlaidība".

1. decembris kā Pasaules AIDS diena tika apstiprināts 1988. gadā Londonā notikušajā starptautiskajā veselības ministru samitā. Šī diena tika paredzēta kā iespēja nacionālu AIDS programmu, valdību, nevalstisko organizāciju, lokālu organizāciju un cilvēku apvienošanai, lai demonstrētu solidaritātes nozīmi cīņā ar AIDS.

Latvijas Infektoloģijas centra apkopotie dati liecina, ka līdz 2010. gada 1. novembrim Latvijā reģistrēti 4 826 HIV inficētie un 920 AIDS slimnieki. Šogad Latvijā AIDS stadijā miris 31 cilvēks, bet HIV stadijā - 12 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!