Foto: F64

Svētdien, 6. aprīlī, apaļu jubileju atzīmē leģendārās grupas Līvi dalībnieks, par vienu no labākajiem Latvijas soloģitāristiem atzītais mūziķis un komponists Ainars Virga (attēlā) - viņam aprit 50 gadi.

Liepājā dzimušajam Ainaram bērnībā spēlēt ģitāru iemācīja Ēriks Ķiģelis, bet pirmā grupa, kurā zēns lika lietā apgūtās prasmes un dabas doto talantu, bija Vabolītes - tajā viņš spēlēja kopā ar brāli Daini, un, kā nesen atzina kādā intervijā, tieši tad arī sapratis, ka viņa dzīvē svarīgākās lietas ir mūzika un sievietes.

1985. gadā pēc avārijas, kas izdzēsa Ērika Ķiģeļa dzīvību, Ainaru uzaicināja kļūt par dalībnieku grupā Līvi, ar kuru kopā tad arī viņš guva slavu, panākumus un meiteņu mīlestību.

Pēc Jāņa Groduma nāves, kurš bija pēdējais "līvs", kurš grupā darbojies no pirmsākumiem, tika nolemts pārtraukt grupas darbību. Pēdējo gados Ainars muzicē savā projektā Virga Hard Orchestra, bet, atzīmējot viņa dzimšanas dienu, klajā nāk Virgas pirmais soloalbums Dziesmas par dzīvi un mīlestību.

Virgas dzīvesgājums, šķiet, atspoguļo lielāko daļu sabiedrībā valdošo stereotipu par rokmūziķiem un viņu bohēmu - savulaik Ainars ASV ārstējies no narkotiku atkarības, pēdējos gados daudz vēstīts par viņa cīņu gan ar alkoholu, gan citām apreibinošajām vielām, aiz muguras divas laulības, ar tagadējo draudzeni Anniju mūziķis te šķiras, te atkal saiet kopā.

Otrajā laulībā sieva Anda Virgam dāvāja dēlu Rūdolfu Oziju, kura otrs vārds izvēlēts par godu britu mūziķim, grupas Black Sabbath bijušajam līderim Ozijam Osbornam.

Pēdējos gados Virga Liepājā strādājis par apsargu uz kuģiem Afanasijs Ņikitins un Namejs un dzīvojis pie vecākiem.

Viena no tumšākajām lapaspusēm mūziķa dzīvē ir 2003. gada jūlijā notikusī autoavārija, kurā bojā gāja Ainara brālis Dainis Virga un grupas ilggadējais skaņu operators Juris Jakovļevs. Liktenīgajā naktī Ainars bija pie stūres, un kā iemesli notikušajam vēlāk tika minēta gan grūstīšanās mašīnā, kuras laikā kāds nejauši iesitis šoferim pa galvu, gan šofera iemigšana

Par spīti visam piedzīvotajam un koncertiem, kuros viņš nav varējis uzstāties vai uz skatuves kāpis "saguris", Virga ir spožs mūziķis - to viņš apliecinās arī savas 50. dzimšanas dienas vakarā, ar koncertu Kādā brīnišķā dienā uzstājoties Liepājas Olimpiskajā centrā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!