Foto: LETA

Diskusiju krustugunīs pamanījusies nonākt Krievijā populārā latviešu izcelsmes dziedātāja Laima Vaikule. Lai gan skatuves māksliniece vienmēr izvairīgi runājusi par politiskajiem notikumiem, nesenā preses konferencē Ukrainā viņa tomēr izteikusi savas domas par Krimas aneksiju, paziņojot, ka nekad turp nebrauks uzstāties, un daudziem viņas teiktais izraisījis lielu sašutumu.

Aizvadītās nedēļas izskaņā preses konferencē pirms koncerta Odesā, atbildot uz izdevuma "Думская" reportiera Dmitrija Žogova jautājumu, vai Laima piekristu uzstāties Krimā, ja viņa tiktu uzaicināta, dziedātāja teikusi kategorisku nē.

"Nē, mums tas ir aizliegts. Mums – eiropiešiem. Es uz turieni nebrauktu, lai arī kādu honorāru man piedāvātu," savu nostāju paudusi Laima.

Tiesa, Vaikule gan aizstāvējusi savus kolēģus, kuri nokļuvuši Ukrainas "melnajā sarakstā". Dziedātāja māksliniekus salīdzinājusi ar bērniem, kas īsti neizprot notiekošo.

"Es visu laiku saku – mākslinieki ir kā bērni. Bērni var velns zina ko ievārīt. Un mākslinieki arī. Viņi ir tik atrauti no visa reālā. Un nedrīkst aiztikt bērnus un māksliniekus. Viņi visu uztver neadekvāti. Un šie bērni ir kaut kādos sarakstos... Nu, kur?! Ja arī viņi ir kaut kur nokļuvuši, tad tas ir tikai tāpēc, ka nesaprot, kas notiek," savu nostāju paudusi Vaikule.

Preses konferencē arī izskanējis jautājums, vai Vaikule skumst pēc Padomju Savienības, un arī par šo tematu viņas nostāja bijusi kategoriska un nelokāma.

"Nē un vēlreiz nē! Man nav un nevar būt nostalģijas pēc PSRS. Esmu laimīga, ka tas viss sabruka. Lai gan tas bija grūti," sacījusi Vaikule, kā arī piebildusi, ka neko nesaprotot no politikas, tomēr iestāšanās Eiropas Savienībā, lai gan bijusi smaga, nesusi labumu.

"Es zinu, ka jebkuras pārmaiņas ir ļoti smagas. Mēs tam izgājām cauri. Latvijā desmit gadus bija nabadzība, bet šodien mēs esam laimīgi," sacījusi Vaikule.

Vaikules izteikumi preses konferencē plaši atreferēti dažādos Krievijas plašsaziņas līdzekļos, un skatuves māksliniece atklātība izraisījusi pretrunīgu vērtējumu. Kamēr daļa sabiedrības slavējusi viņas drosmi paust savas domas un stingro nostāju, netrūkst arī tādu, kas kritizējuši Laimas izteikumus un noķengājuši viņu.

Akmeni Vaikules dārziņā metis arī Krievijā populārais producents, dziedātājas Valērijas vīrs Josifs Prigožins, kurš šādus izteikumus nodēvējis par liekulīgiem, jo "neviens šādus paziņojumus nesniedz Krievijas Federācijas teritorijā, bet tas viss tiek teikts ārpus mūsu valsts, un tas ir negodīgi pret sabiedrību".

Savukārt Krievijas Valsts domes deputāts Ruslans Baļbeks klāstījis, ka asaras par Vaikules izteikumiem neviens neliešot. "Laimas Vaikules dziesmas nav dzirdamas katrā pussalas stūrī, tāpēc viņas paziņojums par Krimu, kā saka, neraisīs asaras," Krievijas mediji citējuši deputātu, kurš arī uzsvēris, ka patiesībā eiropieši straumēm plūstot uz Krimu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!