Foto: F64
Atšķirībā no daudziem citiem dziedātājiem Jānis Stībelis (attēlā) Līgo vakarā koncertus plašākai publikai nesniedz – tā vietā viņš uzspēlē akordeonu un uzdzied draugu kompānijā, kopā ar ģimeni sien Jāņu sieru un neatsakās no peldes pa pliko.

"Cenšos Jāņos braukt uz laukiem - prom no pilsētas, jo Līgo svētki ir dabas svētki, un pilsētā tajos nav ko darīt. Līgo svētki vispār ir labs atbalsts lauku tūrismam, jo cilvēki, aizbraucot ārpus pilsētas, atpūšas lauku viesu namos, pērk vietējos izstrādājumus. Bet es aicinu latviešus izbaudīt lauku burvību ne tikai Līgo svētkos," sarunā ar izklaides portālu Mango savus uzskatus pauž Stībelis.

Paša Stībeļa lauku mājas atrodas Talsu pusē, taču Jāņus svinēt viņš parasti dodas uz gleznaino Vecpiebalgu. Par vienu no jaukākajām Līgo vakara tradīcijām viņš uzskata ugunskura kurināšanu un neatsakās arī no peldes pa pliko.

"Peldēšanās pa pliko laikam ir trakākais, ko Jāņos esmu darījis. Citādi es šos svētkus uztveru kā mierīgu meditāciju dabā; trakošanai vairāk piemērots Jaungads," uzskata Stībelis. Mūziķis Līgo vakaru pavada kopā ar ģimeni un sev tuviem cilvēkiem, tāpēc uz skatuves svētku koncertos viņu neredzēt. Tiesa, bez muzicēšanas viņš svētku vakarā neiztiek.

"Kāds parasti izvelk akordeonu un uzkar man kaklā, un tad dziedam visu ko - sākot no tradicionālajām latviešu dziesmām, beidzot ar šlāgeriem," stāsta Stībelis. Reiz gan viņš Jāņos piekritis strādāt, piedaloties projektā Jāņi dzied, un māksliniekam īpaši labi atmiņā palicis ceļš no pasākuma Siguldā pie savējiem uz Vecpiebalgu.

"Četros no rīta iekāpu mašīnā un ieslēdzu Radio SWH. Tur Fredis un Ufo bija uzrīkojuši tādu kā koncertu no studijas. Divas stundas viens pats braucu ar mašīnu, dziedāju līdzi un smējos. Kad ierados pie savējiem sešos no rīta, visi tur jau lūza nost, bet es biju jautrs un izsmējies," smejoties kādus svētkus atceras mūziķis.

Lai gan Stībelim Līgo vakarā un Jāņos bieži gadījies braukt ar auto, bet viņš nekad nav sēdies pie stūres iedzēris.

"Ja tu iedzer to alu, tad paliec tur, kur tu esi. Pēdējo gadu laikā man bieži gadījies braukt ar auto gan Līgo vakarā, gan nākamajā dienā, un es nekad nekur neesmu redzējis strādājam ceļu policistus. Policija neko nedara, lai apkarotu dzērājšoferus, vismaz es to nejūtu! Ja policija uz Jāņiem vairāk strādātu un apturētu visus šoferus, lai pārbaudītu, nebūtu cilvēku, kas brauc dzērumā. Jo, ja zini, ka tevi uz ceļa simtprocentīgi apturēs, lai pārbaudītu, vai neesi dzēris, tu neriskētu braukt iereibis," uzskata Stībelis.

(Šogad tas jo īpaši atbilst patiesībai, jo Valsts policijas Prevencijas nodaļas vadītājs Edmunds Zivtiņš piektdien paziņojis, ka Jāņu naktī aizturēto autovadītāju skaits alkohola reibumā varētu būt mazākais, kāds jebkad fiksēts šajā svētku naktī.)

Kā Jāņa tēvs Stībelis uz Līgo svētkiem piedalās arī siera taisīšanā. "Taisām Jāņu sieru pēc tradicionālās receptes - nospiežot biezpienu, bet siera garšu padarām vēl labāku, pievienojot tam nedaudz ķiploku," savu recepti atklāj Stībelis.

Mākslinieks ir pārliecināts arī par mītiskā papardes zieda eksistenci. "Papardes zieds eksistē, un es novēlu veiksmi tiem, kas to meklē. Es savu papardes ziedu jau esmu atradis," teic Stībelis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!