Foto: DELFI

Pēc skandalozā iznāciena vienās apakšbiksēs un vīriešu kreklā Rīgas modes nedēļas atklāšanā dziedātāja Katy Tindemark (attēlā pa kreisi) atklāj, ka viņas tērps bijis kā protests pret šajā pasākumā valdošo uzpūsto glamūru un sevis izrādīšanas kultu.

"Man nekas nav pret pasākumiem, kuri ir saistīti ar modi. Ne vienu vien reizi esmu muzikāli atbalstījusi līdzīga rakstura pasākumus - skates, jauno kolekciju prezentācijas un veikalu atvēršanu. Bet mani kaitina tas, ka saviesīgos pasākumos un izklaides sfērā vispār par galveno kļūst glamūrs un sevis izrādīšana," DELFI Izklaidei savu nostāju atklāj Tindemark.

Dziedātāju biedē fakts, ka dārgu zīmolu izrādīšana izklaides sfērā izplatās kā sērga. Nereti glamūrīgie viesi pat pamanās aizēnot visu pasākuma ideju, degradējot izklaides sfēru pašos pamatos.

"Rodas ilūzija, ka dārgas somiņas, uzpumpētas lūpas, kā arī kleitas un kurpes, kurās var knapi pastaigāt ir tās lielākās vērtības, ar ko izrādīties. Tas ir stulbi! Un tādus viesus Rīgas modes nedēļas pasākumā satieku katru reizi.

Daudzi no viņiem jauc eleganci ar glamūru. Viņi ir skaisti ietīti, bet iekšā ir tukšums! Viņi ir neīsti. Kas paliek pāri, novelkot visas tās dārgās šmotkas un nomazgājot meikapu? Jāģērbjas nevis tā, lai citi pasaka: "Ak ,vai, cik skaisti viņa bija apģērbusies pasākumā, droši vien viņas tērps būs labāko topā", bet gan tā, kā tu jūties attiecīgajā brīdī," uzskata Tindemark.

Tieši tā darījusi arī pati dziedātāja. "Apģērbos spontāni, jo pašlaik dzīvoju "uz riteņiem". Visu, kas līdzi mašīnā, to arī izmantoju. Man piezvanīja mans nu jau labs draugs Edgars Toretto un piedāvāja viņam piebiedroties uz modes nedēļas atklāšanu.

Piekritu. Bet izlēmu iet tādā pašā apģērbā, kurā biju. Starp citu, krekls, kurā biju pasākumā, ir mana bijušā vīra Riharda krekls," to kā pucējusies pirms izgājiena, kas tik ļoti satraucis pasākuma rīkotājus, atklāj Tindemark.

Dziedātāja nekad nav uzskatījusi apģērbu par dominējošo vērtību, pēc kā šķirot cilvēkus. Diemžēl viņai nākas secināt, ka Latvijā tomēr pastāv zināms sabiedrības slānis, kas joprojām vērtē citus pēc ārējās spozmes.

"Tā sabiedrība, kura it kā pie šādiem izlēcieniem nav pieradusi, īstenībā tikai meklē kādu jaunu tēmu apspriešanai, jo apģērbu apspriest ir daudz vieglāk, nav jādomā. Bet saprast cilvēku no iekšpuses, pietuvināties viņa dvēselei, saprast, ka mācēt mīlēt un būt mīlētam ir grūtāk, vajag vairāk darba smadzenēm un dvēselei.

Bet skaistums ir tieši šajā, tavās jūtās, tavā dvēselē, tavā patiesajā smaidā, mīlestībā. Šī ir kārtējā reize, kad cilvēki, ko sauc par patērētājem, ieraugot ārējo izskatu, trako, pavisam aizmirstot par galvenām vērtībām," skumji secina jaunā māksliniece.

Īpašu ironiju viņa saskata tajā, ka tērpi, kas tiek demonstrēti modes skatēs, nemaz nav tik galmūrīgi, kā atnākušo skatītāju kostīmi.

"Man ir liels prieks, ka daudziem dizaineriem modes nedēļā tomēr izdodas parādīt ar tērpiem to īsto "es", to smaidīgo un labsirdīgo "es", nevis uzvilkt uz modeļa kārtējo masku," QooQoo skatē redzētais iepriecinājis Tindemark.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!