Foto: DELFI
Talantu šovos savulaik iepazītā dziedātāja, aktiera Rūdolfa Plēpja meita Viktorija Plēpe (attēlā) sociālajos tīkos uzsākusi nopietnu diskusiju par latviešu valodas saglabāšanu. Skatuves māksliniece ir šokā par to, ka jaunā paaudze jau pieradusi sarunās iepīt angļu vārdus un pat vairs nezina, kā savu sakāmo pateikt latviski.

''Kāpēc latvieši savā starpā runā angliski? Pie tam vēl diezgan švakā angļu valodā. Es vēl ar grūtībām saprotu bērnus līdz 16 gadiem ieskaitot, kuri nezina, kas viņi ir, kuriem ir uzspiests Bībers, Wrecking ball, Twitteris un kurus vecāki ir nosaukuši par Džordžu, bet, kad rīta agrumā divi, atļaušos teikt, pieauguši jaunieši, paliek par, piedodiet, pilnīgiem idiotiem, pilnā sabiedriskajā transportā laužot latviešu valodu kopā ar izteikti maza vārdu krājuma angļu valodu, tā vien gribas pieiet klāt ar izmisušu "kāpēc?".  

Es mīlu angļu valodu kā savu otru tēva valodiņu un ar prieku to izmantoju, kad vien situācija liek, bet, lūdzu, jaunatne mīļā, nepaliksim par idiotiem savu brāļu bāleliņu vidū un savā starpā runāsim valodā, ko Dieviņš mums novēlējis,'' savu sāpi sociālā tīkla Facebook sekotājiem atklājusi Viktorija.

Viktorijas ieraksts raisījis saturīgu diskusiju starp viņas sociālā sekotājiem. Lielākā daļa piekrīt jaunajai skatuves māksliniecei un pat mēģina rast loģisku vēsturisku un reliģisku skaidrojumu šai tendencei. Taču, kā spriež pati Viktorija, te vairāk sakars nevis ar vēsturi un reliģiju, bet gan ārzemju popkultūru, kas arvien spēcīgāk pārņem latviešu bērnus un jauniešus.

"Šai jaunajai paaudzei ne gar Emīlu Dārziņu kāda daļa, ne Vāczemi, ne Krievzemi. Viņiem ir Beyonce. Un ar reliģiju tur tiešām nekāda sakara. Varbūt vienīgi, ka tā ir krietni par maz aktuāla. Tādēļ arī kopš 1.septembra katru dienu slimnīcas ir pilnas ar alkoholu pārlietojušiem bērniem. Kā teiktu Borats, very nice!'' ironizē Viktorija.

Tiem, kuri iebilst, ka viss taču kārtībā - lai jau bērni izglītojas, māksliniece atbild, ka pirms mētāties ar angļu vārdiņiem, jāiemācās pareizi runāts dzimtajā valodā. ''Bērni pat vairs nemāk latviski izteikties, jauc iekšā angļu vārdus, un ne tāpēc, ka tas ir stilīgi, bet vienkārši tāpēc, ka nemāk to visu pateikt latviski,'' uzskata skatuves māksliniece.

''Angļu valoda nekur nepazudīs, paspēs visi izrunāties, bet latviešu gan pazudīs diezgan drīz. Un tas nebūt nav fun fact. Pat ļoti sad, bet fact,'' spriež Viktorija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!