Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 24. februārī, beidzot uzzināsim, kuram tiks gods pārstāvēt Latviju starptautiskajā dziesmu konkursā "Eirovīzija", kas maijā norisināsies Portugālē. Par ceļazīmi sacentīsies astoņi labākie no labākajiem, kas vairāku nedēļu garumā tika izvēlēti Latvijas Televīzijas autoru un izpildītāju konkursa "Supernova" tiešraidēs.

Nacionālajai atlasei šogad bija trīs pusfināli. Katrā no tiem uzstājās septiņi dalībnieki, no kuriem tālāk tika virzīti divi, kas izpelnījās vislielāko skatītāju un žūrijas atbalstu. Izņēmums bija otrais pusfināls, kad konkursa mājaslapā tika konstatēta kļūme, kuras dēļ tika anulēts balsojums internetā. Tas pavēra iespēju uz finālu tikt arī dziedātājam Markum Rivam. Šonedēļ arī tapa zināms, ka tā dēvēto "wild card" žūrija nolēmusi piešķirt grupai "Sudden Lights", kas uzstājās pirmajā konkursa tiešraidē.

Kaislību "Supernovas" pusfinālos šogad netrūka, savukārt lielā fināla gaidās piedāvājam jums rūpīgāk iepazīties ar visiem astoņiem dalībniekiem un jau laicīgi pieņemt lēmumu, kurš godam spēs pārstāvēt Latviju uz lielās "Eirovīzijas" skatuves, nedarot kaunu visai nācijai.

"Sudden Lights"

Foto: Lauris Vīksne

Apvienība "Sudden Lights" ceļazīmi uz "Eirovīziju" apņēmusies izcīnīt ar dziesmu "Just Fine". Tās autori ir Andrejs Reinis Zitmanis, Kārlis Matīss Zitmanis, Mārtiņš Matīss Zemītis un Kārlis Vārtiņš.

Dziesma ir radīta Hosē Gonzalesa un "Radiohead" mūzikas ietekmē. Kas interesanti, šī ir pirmā grupas "Sudden Lights" dziesma, kurai nav piedziedājuma, un tā arī ir vienīgā "Supernovas" dziesma bez piedziedājuma.

Grupu dibināta 2012. gadā. Tās sastāvs vairākkārt mainījies, līdz 2014. gadā beidzot nostiprinājās pamatsastāvs. 2017. gada vasarā grupa izdeva trešo singlu "Laikmets", debitēja uz festivāla "Laba daba" lielās skatuves un izziņoja debijas albuma "Priekšpilsētas" izdošanu rudenī.

Tiesa, lai gan pirmajā pusfinālā grupai neizdevās kvalificēties finālam, žūrija šonedēļ lēma, ka apvienība pelnījusi otru iespēju.

"Mēs nevarējām ignorēt milzīgās skatītāju simpātijas pret šo grupu. Uzstājoties pirmajā pusfinālā, viņiem nedaudz piekliboja "dzīvais" izpildījums, bet es ceru, ka puiši saņemsies un pa šīm dienām mazliet "uzfrišinās" savu priekšnesumu," intervijā LTV "Rīta Panorāma" otrdien sacīja DJ Rudd.

Ritvars

Foto: Publicitātes foto
Pašmāju mūzikā maz zināmais Ritvars (Ritvars Vulis) konkursa otrajā pusfinālā startēja ar smeldzīgo dziesmu "Who's Counting?", kuru viņam palīdzējuši sakomponēt virkne līdzautoru – Rihards Lībietis, Mārcis Vasiļevskis, Toms Lisments, Kristīne Pleša, Erna Daugaviete, Toms Kursītis, Mārtiņš Miļevskis, Dāvis Bindemanis, Sabīne Žuga."Ilgus gadus es nebiju mūzikai veltījis laiku nemaz, jo laiks vienkārši tam neatlika. Tomēr pirms trim gadiem manī modās doma, ka vajag, tā, ka ļoti vajag," tā Ritvars.Daudzi bija pārsteigti, kad otrās konkursa tiešraides beigās tika paziņots, ka Ritvars ir viens no diviem veiksminiekiem, kas tiek virzīts tālāk uz finālu. Žūrijas balsojumā viņš, starp citu, ierindojās pirmajā vietā.Ritvars mūziku ir mācījies tikai pavisam nedaudz, viņam ir bakalaura grāds tieslietās. Pa dienu viņš ir komunikācijas speciālists IT jomā, bet vakaros un agros rītos piestrādā par balss aktieri, kurš iejūtas dažādu varoņu ādās trīs dažādās valodās. Kā uzsvēris pats izpildītājs, viņš neatlaidīgi cenšas būt krietns cilvēks.Ritvara "eirodziesma" ir veltīta viņa dēlam. Dzīvē viss ir iegrozījies tā, ka tēvam nav iespējas regulāri satikties ar savu atvasi, lai gan viņam to ļoti gribētos daudz biežāk. Tas savulaik Ritvaram radījis izmisuma pilnu bezspēcības sajūtu, bet laika gaitā viņš atradis veidu, kā ar šo situāciju sadzīvot.
"Dziesma ir kā aicinājums vienam cilvēkbērnam un kā manifests pārējiem klausītājiem. Ir skaidrs, ka zaudēto laiku atgūt nav iespējams, tomēr es nezaudēju cerību kādreiz ar dēlu izveidot ciešu, spēcīgu saikni. Manifests savukārt tāpēc, ka es neesmu pirmais un diemžēl nebūšu pēdējais tēvs šādā situācijā. Statistika ir nepielūdzama, tēvi visbiežāk ir tie, kas no ģimenes "aiziet" un pamazām atsvešinās. Dažkārt pat papildus tiek atsvešināti no saviem bērniem.Tam ir jāmainās, tāpēc nepieciešams aktualizēt tēmu par aplamo bērnu "dalīšanu" šķiršanās procesa gaitā un to, kā patiesībā mēs visi šajā situācijā esam tendēti uz pozīciju ieņemšanu ierakumos un bieži izvairāmies no konsensusa vai vismaz kompromisa meklēšanas. Bet cieš no tā beigās bērni, jo viņi izaug bez tētiem un dažkārt arī mammām, kas varēja būt blakus. Šī dziesma rada nelielu cerību paspīdināt gaismas stariņu šīs problēmas virzienā un mēģināt iekustināt šo problēmu pašā saknē, dziesmas vēstījumu atklāj Ritvars.

MADARA

Foto: Publicitātes foto
Čelliste MADARA (Madara Fogelmane) uz skatuves kāps ar pašas sakomponēto skaņdarbu "Esamība", kas otrajā "Supernovas" pusfinālā, apkopojot žūrijas un skatītāju balsojumu, kļuva par uzvarētāju."Manā mūzikā katram vārdam ir nozīme, katrai skaņai – patiesība par mani, atpoguļojums tām domām, sāpēm, emocijām, ko tobrīd piedzīvoju. Šī dziesma ir par mieru un apzināšanos, ka esam daļa no lielās esamības. Tas ir patvērums, tas ir miers, kurā varam aizmirsties un atveldzēties, kad pasaule rauj mūs uz pusēm, kad esam pazaudējuši sevi. Šī nav tikai dziesma, tā ir rūpju pilno, bet cerības piepildīto cilvēku himna," savu dziesmu raksturo MADARA.Madara, kura ir dzimusi un uzaugusi Jelgavā, jau agrā bērnībā sākusi rakstīt dzeju. Vēlāk viņa sākusi spēlēt čellu un arī komponēt dziesmas. Instrumenta spēli viņa apguvusi Amsterdamā un Briselē, zināšanas papildinājusi pie daudziem izciliem ārzemju profesoriem un čella virtuoziem. Tāpat arī viņa uzstājusies dažādos prestižos festivālos."Mans sapnis ir caur sevis radīto mūziku sniegt cilvēkiem dziļākās emocijas un patiesākās atziņas," tā MADARA.

Liene Greifāne

Foto: Lauris Vīksne

Pieredzējusī latviešu dziedātāja Liene Greifāne Eiropu apņēmusies iekarot ar kompozīciju "Walk the Talk", ar kuru viņa plūca uzvaras laurus pirmajā pusfinālā, žūrijas balsojumā iegūstot pirmo vietu, bet skatītāju vērtējumā – trešo.

Tiesa "dīvāna ekspertu" domas par viņas sniegumu gan dalījās, un sociālajos tīklos īpaši liela kritika tika veltīta Greifānes skatuves tēlam un košajam kostīmam, kas dažiem atgādināja tepiķi.

"Pēdējo 15 gadu laikā esmu piedalījusies gandrīz visos TV šovos, kas Latvijā ir bijuši, un man jāteic, ka man ļoti patīk tajos piedalīties, jo ir iespēja augt un attīstīties. Esmu priecīga, ka man ir iespēja piedalīties tik skaistā konkursā kā "Supernova". Paldies par to žūrijai un producentiem," tā Liene.

Greifānes skaņdarbam tapis arī iespaidīgs videoklips, kurā filmējušas vairākas pašmāju sabiedrībā zināmas personas – personības izaugsmes trenere Anna Krimele ar vīru Rafaelu, dziedātāja Elizabete Zagorska, enerģiskais Roberto Meloni un daudzi citi.

Liene, starp citu, vienreiz jau izmēģinājusi spēkus uz lielās "Eirovīzijas" skatuves. 2008. gadā viņa grupas "Pirates of the Sea" sastāvā devās uz Belgradu. Dziesma "Wolves of the Sea" iekļuva finālā, kur izcīnīja 12. vietu.

Lauris Valters

Foto: Publicitātes foto

Dziedātājs Lauris Valters skatītāju un klausītāju simpātijas jau iekarojis ar dziesmu "Lover Bliss", kuras tapšanā roku pielicis arī Reinis Briģis. Trešajā pusfinālā īpaši viņa sniegumu novērtēja žūrija, ierindojot Lauri otrajā vietā.

"Šī tēma ir mūžīga, šī sajūta ir virmojusi cilvēkos laiku laikos, bet ir vienmēr svarīgi atgādināt, ka mīlestība ir kas ļoti nozīmīgs un īpašs mūsu dzīvēs, mīlestība ir svētlaime! Tā ir visaugstākā sajūta, un mīlestībā ir jādalās, jādod un jāsaņem pretī, jo tas ir vienkārši un patiesi skaisti! To es no sirds novēlu ikvienam.

Šo dziesmu sarakstīju laikā, kad piedalījos 2017. gada "Supernovā" ar kompozīciju "Magic Years", un tā ir kā stāsta turpinājums tam, cik ļoti mīļa, īpaša un nozīmīga ir mana sieva Vita un mūsu ģimene, tā ir brīnišķīga Visuma dāvana. Mīliet un topiet mīlēti!" tā Lauris.

Lauris no 2000. līdz 2012. gadam bija grupas "Ēnas" solists. Kā komponists, vārdu autors sadarbojies ar daudziem latviešu izpildītājiem. Valtera dziesmas ieskaņojuši tādi izpildītāji kā Aija Andrejeva, Elizabete Zagorska, Ieva Janiševa, Nadežda Maņkeviča un daudzi citi.

Piedalījies 2013. gada "Eirovīzijas" finālā Malmē ar grupu "PER". Pirmajā "Supernovas" konkursā 2015.gadā Valtera komponēto dziesmu "Life Lines" izpildīja Rihards Saule. Savukārt 2017. gada "Supernovas" konkursā Lauris pats startēja ar dziesmu "Magic Years" un iekļuva pusfinālā.

Edgars Kreilis

Foto: Publicitātes foto

Edgars Kreilis klausītāju, skatītāju un žūrijas simpātijas pirmajā pusfinālā ieguva ar dziesmu "Younger Days", kuras vārdu un mūzikas autors ir pats Edgars, bet palīdzīgu roku tās tapšanā pielicis arī producents Kaspars Ansons. Gan žūrijas, gan skatītāju balsojumā viņš ieņēma stabilu otro vietu.

""Younger Days" atklāj bērnības sajūtas un atziņu par svarīgo dzīves laiku, kad katrs piedzīvotais notikums, neskatoties uz to, vai tas bijis pozitīvs vai pamācošs, devis katram dzīves pieredzi, kas bagātinājusi un palīdzējusi kļūt par to, kas esam tagad," tā Edgars par dziesmu.

Dziedātājs un komponists Edgars Kreilis ir jaunatklājums pašmāju mūzikā. Lai gan tikai pirms gada sācis nopietni pievērsties savai solokarjerai, jau paspējis ierakstīt vairākas dziesmas, tostarp patriotisko singlu "Esmu šeit", piedalījies hiphopa izpildītāja Fakta singlā "Tikai es", iepriekšējā gada konkursā "Supernova" startēja ar dziesmu "We Are Angels".

Muzikālo gaitu pirmsākumos Edgars Kreilis licis par sevi manīt tādos projektos kā "Koru kari 3", '"Ghetto Faktors" un pērn rudenī bija viens no šova ''X Faktors'' finālistiem.

Edgars sevi raksturo kā enerģisku, mērķtiecīgu un vienmēr pozitīvu, kā pats saka: ''Tu nekad nezaudē! Tu uzvari vai iemācies ko jaunu!'' Mūziķis atzīst, ka tikai ar pareizu attieksmi un neatlaidību izdosies īstenot savus mērķus.

Laura Rizzotto

Foto: Publicitātes foto

23 gadus vecā mūziķe Laura Rizzotto ir viens no "Supernovas" lielākajiem pārsteigumiem, un daudzi viņai, starp citu, konkursā paredz uzvaru. Viņa ir dziedātāja un dziesmu autore, kas dzimusi Brazīlijā, ar latviešu tēvu un portugāļu izcelsmes māti. "Supernovā" viņa startē ar dziesmu "Funny Girl". Trešajā pusfnālā Laura žūrijas un skatītāju balsojumā ierindojās stabilā pirmajā vietā.

Laura savu pirmo melodiju sarakstīja 11 gadu vecumā, un kopš tā laika viņa ir publicējusi vairāk nekā 100 oriģināldziesmu. Uz Riodežaneiro lielās mūzikas skatuves sākusi uzstāties 15 gadu vecumā.

Lauras pirmais ierakstu darījums ar "Universal Music Brasil" nāca klajā gadu vēlāk. Lauras debijas studijas albums "Made in Rio" tika izdots 2011. gadā. Īsi pēc tam Laura ieguva stipendiju, lai apmeklētu Bērklijas Mūzikas koledžu un pārcēlās uz Bostonu.

Laura uzstājusies dažādos mūzikas pasākumos un festivālos ASV un ir ierakstījusi savu otro studijas albumu "Reason to Stay" Losandželosā. Viņa ir piedalījusies Mūzikas mākslas programmā Kalifornijas Mākslas institūtā "CalArts", kur viņa saņēma bakalaura grādu tēlotājmākslā un reģistrētu balādes "Teardrops" mūzikas video. 2015. gadā Laura pārcēlās uz Ņujorku, lai apmeklētu Kolumbijas Universitātes Maģistra mūzikas programmu, kuru pabeidza 2017. gada maijā.

2016/2017. gadā Laura tika noalgota "Sony Music", lai strādātu par Dženiferas Lopesas portugāļu valodas vokālo treneri.

Markus Riva

Foto: Publicitātes foto

Mūziķis un dziesmu autors Markus Riva, kurš ne vienu reizi vien izmēģinājis spēkus "Eirovīzijas" nacionālajās atlasēs un konkursā "Supernova", šogad par ceļazīmi uz konkursu cīnās ar dziesmu "This Time".

Tiesa, otrajā pusfinālā Rivam nepaveicās. Viņa dedzīgie fani bija pagalam neapmierināti, kā tas nākas, ka mūziķis atkal palicis aizs strīpas. Vēlāk gan atklājās, ka konkursa mājaslapas balsojumā bijusi tehniska kļūme, tādēļ internetā sabalsotie dati tika anulēti.

Pēc to anulēšanas Riva ierindojās otrajā vietā, un žūrija nolēma, ka arī viņš līdz ar MADARU un Ritvaru tiks virzīts uz finālu.

Rivas vārds komentārus neprasa, un gana lielu atpazīstamību viņam izdevies gūt arī ārpus Latvijas robežām, piemēram, Krievijā un NVS valstīs. Dziedātājs pirms dažiem gadiem, izturot vairāk nekā 10000 dalībnieku konkurenci, kļuva par vienu no superfinālistiem TV šovā "Gribu pie Meladzes". Savukārt pērn rudenī viņš vadīja Latvijas "X Faktoru".

Pusfināla priekšvakarā plašākas sabiedrības novērtējumam tika sniegts Rivas "eirodziesmas" videoklips, kurā izspēlēta improvizēta kāzu ceremonija vienā no skaistākajiem Latvijas vēsturiskajiem arhitektūras pieminekļiem Rundāles pilī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!