Foto: Nicole Yansone/Facebook.com/nicoleyansonephotography

Starp Latvijas Televīzijas dziesmu un izpildītāju konkursa "Supernova" dalībniekiem, kuri cīnīsies par ceļazīmi uz "Eirovīziju", ir arī Santa Daņeļeviča (attēlā) – viņas izpildītā dziesma "Your Breath" stāsta par Dievu, kuram Santa pievērsusies pēc sastapšanās ar nežēlīgajām Ukrainas šovbiznesa aizkulisēm.

"Tā ir pirmā dziesma, kuru pati esmu sarakstījusi. Jāsaka paldies arī draugiem, kuri palīdzēja dziesmas tapšanā, taču tās pamatdoma ir manējā. Dziesmas galvenā tēma ir pateicība Dievam par to, ka viņš mani iedvesmo un ir ielicis savu dvēseli un elpu tajā radošajā procesā, kurš nāk tieši no manis pašas. Dziesma ir ļoti patiesa, jo tā ir arī mans dzīvesstāsts," sarunā ar "Delfi Izklaidi" neslēpj Santa, kura arī ir gatava pirmo reizi atklāti pastāstīt par saviem iekšējiem pārdzīvojumiem, kas mudinājuši uzrakstīt "Supernovas" dziesmu.

"Man dzīvē ir bijis arī tāds brīdis, kad esmu gribējusi nomirt, jo neesmu vairs ticējusi savām spējām, iekšējam spēkam un sev kā personībai kopumā," atklāj Santa, kura smagu lūzuma punktu piedzīvojusi 2014. gadā, kad piedalījusies Ukrainas talantu šova "Х-Фактор" piektajā sezonā.

Kaut arī jaunā dziedātāja iekļuva konkursa finālā un izpelnījās žūrijas locekļu atzinību, Santa "Delfi Izklaidei" atklāj, ka jutusies izmantota un "pati sev sveša".

"Tie cilvēki mēģināja mani uz daudz ko piespiest, bet tas nesakrita ar manu sirdi. Manuprāt, radošajās lietās un vispār mūzikā ir ļoti svarīgi, lai tev apkārt ir cilvēki, kuri sajūt tevi un neliek darīt to, kas tev nav pieņemams. Viņi teica, kā man ir jārunā, kā jāģērbjas un kā jāizskatās. Arī dziedāt drīkstēju tikai tādu repertuāru un dziesmas, kādas viņi gribēja un man izvēlējās. Viss notika tikai tā, kā viņi bija izdomājuši," atklāj Santa.

Profesionāli smago periodu papildinājušas vēl citas likstas – jaunā dziedātāja nenoliedz, ka tajā laikā piedzīvojusi vilšanos arī mīlestībā.

"Jā, bija arī tas, kā arī vēl daudz ne tik patīkamu lietu. Tagad, atskatoties uz notikušo, saprotu, ka es vispār nebiju gatava tam visam, kas ar mani pēkšņi notika. Tad, kad ienācu šovbiznesā, biju pārāk laba un mīļa. Man viņi visi teica – Santa, tev vajag būt vairāk sliktajai meitenei. Tev ir jābūt agresīvākai, tu nedrīksti būt tik pozitīva un jauka. Tad arī es sāku meklēt sevī citu Santu. Es nedomāju, ka man tas īsti sanāca, taču es iemācījos sevī noslēgties un tēlot to, kas es īsti neesmu.

Bija tāda sajūta, ka piedzīvoju iekšēju cīņu pati ar sevi, jo biju spiesta izturēties tā, kā vispār nejutos. Man nepārtraukti šķita, ka dzīvoju svešu dzīvi," savos pārdzīvojumos par Ukrainas talantu šovā piedzīvoto dalās jaunā dziedātāja.

Nepatīkamajam posmam noslēdzoties, Santa centusies atkal atrast sevi. No smagas depresijas un domām par labprātīgu atteikšanos no dzīves viņa atbrīvojusies brīdī, kad patiesi pievērsusies Dievam. Santa gan vairās sevi saukt par pārmērīgi reliģisku, kā arī uzsver – Dieva esamībai ir ticējusi vienmēr.

"Katram cilvēkam dzīvē pienāk tāds posms, kad viņš sāk meklēt kaut ko pārdabisku, kad vairs nav iespējams gūt mierinājumu tikai materiālās lietās un tikai cilvēciskās attiecībās. Un tad ir jāsāk meklēt Dievu. Arī ar mani tā notika – es sāku pēc viņa tiekties. Sev vaicāju – kā es varu viņu atrast, ja es viņu nezinu? Un tad es atvēru Bībeli, kur par viņu viss ir rakstīts," par jauna dzīves ceļa apzināšanos pastāsta Santa. Caur reliģiskajiem rakstiem viņa izjutusi arī mūzikas nozīmīgumu savā dzīvē.

Foto: DELFI
"Ziniet, kā Dievs ir radījis pasauli? Viņš ir radījis pasauli caur gaismu un skaņu. Tas viss ir Bībelē rakstīts. Viņš mani iedvesmoja un lika saprast, ka arī es varu kaut ko radīt un iedvesmot citus caur skaņu – tātad savu mūziku. Tad, ka es to sapratu, pilnībā tiku ārā no depresijas un sajūtas, ka es vispār vairs nekad neko nevarēšu darīt un ka man nekad nekas neizdosies un nesanāks."

Santa ir sapratusi, ka katram šūpulī ir ielikts savs talants, un viņas talants ir dziedāšana, par ko viņa jūtas patiesi laimīga. Tomēr jaunā mūziķe pieņem, ka daļa klausītāju dziesmas ideju – reliģiju – varētu uztvert pretrunīgi.

"Jā, mana "Supernovas" dziesma ir par Dievu. Daudzi man ir teikuši – Santa, labāk nedziedi par Dievu, jo cilvēki to nesapratīs. Bet es uzskatu, ka nav tāda mākslinieka, kurš visiem patiktu un kura mūziku visi noteikti klausīsies. Es zinu, ka atradīšu savus klausītājus un arī caur savu pieredzi varēšu kādam arī palīdzēt. Izpatikt visiem nav mans mērķis."

Mūzikai Santa pievērsusies desmit gadu vecumā, par ko tagad saka paldies savam tētim – tieši viņš bijis tas, kurš ļoti gribējis, lai meita iet mūzikas skolā, mācās spēlēt klavieres un dziedāt. Tēva vēlēšanās tikušas piepildītas, piedevām Santa vairāk nekā desmit gadus individuāli trenējusies dziedāt pie vokālās pedagoģes.

Tagad dziedāšanu viņa pasniedz arī citiem. Mūzikā jauno dziedātāju vienmēr atbalstījusi arī mamma, kura pēc tautības ir ukrainiete, tāpēc Santa iepriekš izvēlējusies piedalīties tieši Ukrainas talantu šovā. Nepatīkamo pieredzi, kura attiecas uz šo konkursu, viņa nav nolēmusi aizmirst, tomēr šobrīd visus savus spēkus koncentrē uz "Supernovu".

"Es esmu tik ļoti pateicīga, ka man ir sniegta iespēja piedalīties konkursā "Supernova", jo, manuprāt, mums Rīgā nav spēcīgāka par šo. Man vēl patīk, ka tas nav tikai izpildītāju konkurss, bet arī dziesmu konkurss – šeit ir svarīga mana dziesma. Tai ir jābūt tik labai, lai es varu savu valsti prezentēt, un tā ir liela atbildība. Bet es nebaidos, jo zinu, ka esmu ieguldījusi ļoti lielu darbu," tā "Delfi Izklaidei" teic viena no 2017. gada nacionālā konkursa "Supernova" dalībniecēm Santa Daņeļeviča.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!