Foto: DELFI

Latvijas Televīzijas dziesmu konkursa "Supernova" dalībniekam The Ludvig jeb īstajā vārdā Jēkabam Ludvigam Kalmanim ir tikai 16 gadu, taču viņš ir gatavs bērnībā redzēto sapni par lielu skatuvi un tūkstoš skatītājiem pārvērst realitātē. Ludvigs komponē jau no 11 gadu vecuma, un arī viņa "Supernovas" dziesma "I'm In Love With You", ar kuru puisis cer iegūt ceļazīmi uz "Eirovīziju", ir tapusi guļamistabā pie paša klavierēm.

Sarunā ar "Delfi Izklaidi" The Ludvig pastāsta, ka viņa dzīvei šobrīd raksturīga liela rosība, katrs darba dienu vakars tiek pavadīts, sēžot pie klavierēm un gatavojoties gaidāmajam konkursam. Viņš arī mācās Rīgas Doma kora skolas 1. kursā izglītības programmā "Mūziklu dziedātājs".

"Mēģinājumu dēļ šad tad nākas kavēt skolu, bet, par laimi, skolotāji ir ļoti saprotoši, un man tas tiek piedots. Lai paspētu visu izdarīt, cenšos tik, cik varu."

To, ka pusaudži var daudz, viņš jau zināmā mērā ir apliecinājis – The Ludvig dēļ šogad tika mainīts konkursa "Supernova" nolikums, lai ļautu sacensībā piedalīties vēl pilngadību nesasniegušajam puisim. Lai gan sākotnēji bija aicināti pieteikties dziedātāji no 18 gadu vecuma, puisis šo prasību nebija ievērojis, un viņam paveicās – atlases žūrija viņa dziesmu novērtēja tik atzinīgi, ka tika pieļauts izņēmums.

Jaunais mūziķis ir dzimis un uzaudzis Talsos, un uz Rīgu pārcēlās pavisam nesen, jo izlēma, ka absolvēs Rīgas Doma kora skolu. Ja pirms tam ikdienā apkārt bijuši vecāki, brāļi un māsas, tad tagad jākļūst pavisam patstāvīgam – Ludvigam gan tas problēmas nesagādā.

"Es vienmēr esmu bijis pašpietiekams. Manuprāt, katram cilvēkam atšķiras tas "ekšens", kad vecāki ir vai nav klāt. Manā ģimenē viņi vienmēr ir mani atbalstījuši, uzticējušies, taču arī devuši iespēju pašam pieņemt lēmumus un rīkoties ar savu dzīvi."

Ludvigs ir dzimis četru bērnu ģimenē, viņam ir vecāka un jaunāka māsa, kā arī jaunāks brālis. Vislielākais atbalsts vienmēr ir bijusi tieši no vecākās – divdesmit gadus vecās – māsas Terēzes Martas, kura Ludvigu iedrošinājusi uzsākt nodarboties ar mūziku.

Foto: F64
"Kad biju mazs, mēdzu dziedāt līdzi dziesmām radio. Kādā no reizēm māsa to ievēroja un izteica komplimentu, ka man ir laba balss. Tās pašas dienas vakarā pa nakti sapnī redzēju, kā uzstājos uz lielas skatuves tūkstoš klausītāju priekšā. Šo sajūtu es nevaru aizmirst. Tieši māsas dēļ mani joprojām vajā šis brīnišķīgais sapnis, jo arī pēc tam tieši viņa bija tā, kura teica, lai eju un darbojos mūzikā."

Puisis ir arī "Latvijas lepnuma" laureāts kategorijā "Glābējs" – šo apbalvojumu viņš saņēma 2014. gadā. Kā tolaik vēstīja mediji, 13 gadus vecais puisis nevilcinoties bija devies palīgā ledū ielūzušam skolasbiedram un izglābis trešās klases zēnu no noslīkšanas.

"Supernovas" dziesma ir veltīta īpašam cilvēkam

Talsos Ludvigs sešus gadus gāja arī bērnu mūzikas skolā, kur neapguva dziedāšanu, bet gan mācījās spēlēt trombonu. Tagad puisis bēdājas, ka trombona spēli neuztvēra pietiekami nopietni un nesaprata, "cik tas patiesībā ir stilīgi". Septītajā klasē Ludviga māsa brāli iedrošināja iet dziedāt vokālajā grupā "Tonis" pie pedagoģes Kristīnes Brokas-Meļķes.

"Paldies skolotājai, kura deva iespēju pabūt uz tik daudzām skatuvēm un uzstāties dažādos konkursos un pasākumos," novērtē Ludvigs, kura "liktenīgā" uzstāšanās notika pērnās vasaras sākumā dziesmu konkursā "Tonis" Talsos.

"Izpildīju Vila Smita dziesmu "Switch" un konkursā uzvarēju. Žūrijā sēdēja Jānis Ķirsis. Viņš man teica – ja tu pie sevis strādāsi, tu izdarīsi lielas lietas – galvenais, tev ir jāstrādā," joprojām atminas Ludvigs. Augustā viņš no mūziķa Jāņa Ķirša saņēmis telefona zvanu ar aicinājumu sadarboties mūzikā, lai startētu konkursā "Supernova".

Konkursa dziesma "I'm In Love With You" ir abu kopdarbs. Jānis Ķirsis palīdzēja pie dziesmas komponēšanas, taču vārdi ir tikai Ludviga nopelns.

"Dziesma tādā sākuma stadijā ar visiem vārdiem bija gatava jau labu laiku iepriekš. Rakstīju to kādai meitenei, taču kurai – tas ir noslēpums. Šī dziesma ir veltīta tiešām īpašam cilvēkam un ir kā pierādījums mīlestībai vienam pret otru. Tā stāsta arī par to, ka bez otra cilvēka mēs varam justies gan ļoti bezpalīdzīgi, gan ļoti tukši."

Lai gan Ludvigs šobrīd ir romantiskās attiecībās, par to, vai "Supernovas" dziesma veltīta viņa tagadējai mīlai vai kādai sirdij tuvai dāmai no pagātnes, viņš nevēlas atklāt un teic – lai tā paliek intriga.

Janvāra sākumā jaunais dziedātājs savā "YouTube" kontā piedāvāja arī "Supernovā" pieteiktās dziesmas videoklipu, kurā redzama arī kāda simpātiska jaunkundze. Abi jaunieši izspēlē romantiskas ainas un, guļot gultā, cieši lūkojas viens otram acīs. Ludvigs ne apstiprina, ne noliedz, ka klipā redzamā jaunā dāma ir viņa izredzētā, taču atzīst, abi ir personīgi ļoti labi pazīstami.

Ir atradis māksliniekus, kuriem grib līdzināties

Pirmos spēkus dziesmu melodijas komponēšanā un vārdu rakstīšanā Ludvigs iemēģināja jau 11 gadu vecumā kopā ar diviem labākajiem draugiem. Radošais process noticis garāžā.

"Tolaik sanācām kopā, kaut ko uzrakstījām un bijām laimīgi, taču tajā tik ļoti neiedziļinājāmies. Mēs vienmēr rakstījām kāda cita stāstu, nevis savējo. Tagad, kad mūziku rakstu vienatnē, no garāžas esmu pārvācies uz savu guļamistabu, kur man ir klavieres. Mana mūzika ir ļoti personīga, un ir svarīgi, lai dziesmu vārdi, kurus rakstu, kaut ko pasaka. Melodijas galvā man ir vienmēr, taču ar vārdiem ir grūtāk – lai gan tie atnāk dabiski, to skanējumam pieeju ar atbildību,"pastāsta Ludvigs, kurš šobrīd arī strādā pie sava pirmā oriģināldziesmu mūzikas albuma un sola, ka divu gadu laikā tas nonāks pie klausītājiem.

Foto: Publicitātes foto
Dziesmu rakstīšanas procesā un mūzikā viņš ir atradis savus elkus, no kuriem iedvesmoties. Viens no tiem ir britu mūziķis un komponists Eds Šīrans.

"Mani ļoti iespaido Šīrana māka rakstīt tik izteiksmīgus dziesmu vārdus – teksti ir tik patiesi un saprotami. Uzreiz jūtams, ka viņš dziesmas raksta citiem, nevis sev. Arī angļu izpildītājs The Weeknd ir viens no maniem lielākajiem favorītiem, jo viņa mūzikai un balsij piemīt īpašs stāsts. Daudz klausos viņu mūziku un saprotu, ka gribu viņiem līdzināties."

Uzskata, ka mūziķiem vienam ar otru nav jācīnās

Raugoties nākotnē, Ludvigs ir visai pieticīgs. Viņš ir novērojis, ka Amerikas un citos mūzikas tirgūs apgrozās liela nauda, un ir daudzi mūziķi, kuri pēc slavas raujas tikai tāpēc, lai pie tās tiktu.

"Bet es uzskatu, ka būšu laimīgs tad, kad man nebūs jāuztraucas, vai varēšu ar ģimeni paēst restorānā un nākamajā dienā apmaksāt dzīvokļa rēķinu. Esmu labi pazīstams ar to, kā tas ir, kad cilvēki nespēj saviem bērniem dot to, kas viņiem ir nepieciešams. Esmu redzējis arī to, kādu stresu tas rada un pie kā šis stress noved."

Foto: F64
Attiecībā uz savu nākotnes karjeru mūzikā Ludvigs apzinās, ka viņam ir daudz iespēju un laika sasniegt sev vēlamos mērķus.

"Mūzikas ceļš ir pārsteigumiem bagāts – tu vari sasniegt tādas lietas, par kurām tu nemaz neiedrošinātos sapņot."

Gatavojoties kāpt uz konkursa "Supernova" skatuves, Ludvigs neslēpj, ka jūtas brīnišķīgi par iespēju uzstāties Latvijā pazīstamu mūziķu pulkā.

"Es gan nedomāju, ka mēs esam konkurenti, ja piedalāmies vienā konkursā. Uzskatu, ka vienam ar otru nav jācīnās, jo mums ir jābūt uz viena viļņa. Tā būs brīnišķīga sajūta – visiem kopā mūzikā. Bet mans personīgais mērķis konkursā ir parādīt pasaulei to, ko sešpadsmitgadnieks var izdarīt," apņēmības pilns ir jaunais dziedātājs Ludvigs, kura uzstāšanos konkursa "Supernova" atlases ietvaros TV tiešraidē varēs vērot jau 12. februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!