Foto: EPA/LETA

Šī gada "Oskaru" ceremonijā triumfējusi režisores Ketrīnas Bigelovas (attēlā) Irākas kara drāma The Hurt Locker (Sapieris), bet pati Bigelova atzīta par aizvadītā gada labāko režisori, aiz sevis atstājot galveno konkurentu – savu bijušo vīru Džeimsu Kameronu un viņa kases grāvēju Avatar.

Kopumā Bigelovas The Hurt Locker saņēma sešus "Oskarus", savukārt Kamerona Avatars ticis pie trim zeltītajām statuetēm - par vizuālo dizainu, specefektiem un operatora darbu. Tādejādi Kamerons nav pārspējis paša uzstādīto rekordu ar 1997. gada filmu Titāniks, kas toreiz saņēma "Oskarus" 11 kategorijās.

Šogad pirmo reizi kopš 1943. gada nominācijā "Labākā filma" bija izvirzītas 10 nevis piecas kinolentes. Uz "Oskaru" šajā kategorijā bez divām minētajām pretendēja arī Inglourious Basterds, The Blind Side, District 9, An Education, A Serious Man, Precious, Up in the Air un animācijas filma Up.

Džefs Bridžess par lomu filmā Crazy Heart tika pie "Oskara" kā "Labākais aktieris galvenajā lomā", aiz sevis atstājot parējos nominantus Džordžu Klūniju, Kolinu Fērtu, Morganu Frīmenu un Džeremiju Renneru.

Par "Labāko aktrisi galvenajā lomā" atzīta Sandra Bulloka par darbu filmā The Blind Side, nominācijā konkurējot ar Helēnu Mirrenu, Keriju Maliganu, Merilu Strīpu un Gaboriju Sidaibu. Bulloka Kinoakadēmijas vēsturē iegājusi ar to, ka dienu pirms "Oskaru" ceremonijas viņai piešķirta arī "Zelta avene" kā gada sliktākajai aktrisei par darbu komēdijā All About Steve.

Par gada "Labāko aktieri otrā plāna lomā" atzīts austriešu aktieris Kristofs Valcs par lomu Kventina Tarantino filmā Inglourious Basterds. Par šo lomu aktieris saņēmis arī "Zelta globusu", "Zelta masku", kā arī citas prestižas kinobalvas. Savukārt kategorijā "Labākā aktrise otrā plāna lomā" arī "Oskaru" ceremonijā triumfēja aktrise, komiķe un TV raidījumu vadītāja Mo'Nique par lomu filmā Precious.

Par pērnās sezonas labāko animācijas filmu atzīta Pīta Doktera Up (Augšup), tāpat šī filma saņēmusi "Oskaru" par labāko mūziku.

Par labāko adaptēto scenāriju "Oskars" ticis filmai Precious: Based on the Novel "Push" by Sapphire (Džofrijs Flečers), savukārt labakā oriģinālscenārija balva - Markam Boilam par filmu The Hurt Locker (Sapieris).

ASV kinoakadēmijas balva "Oskars" šogad tika piešķirta 82. reizi. Balva par mūža ieguldījumu kinoindustrijā saņēma Gordons Viliss, kura vadībā strādājuši operatori pie The Godfather sāgas, šobrīd 85 gadu gadus vecā Holivudas dīva, aktrise Lorēna Bekola un leģendārais mazbudžeta filmu režisors un producents Rodžers Kormens.

"Oskaru" pasniegšanas ceremoniju vadīja aktieri Stīvs Mārtins un Aleks Boldvins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!